Jen za poslední dva dny přibylo 518 nových případů onemocnění covid-19 a zemřelo šest lidí. Podle sobotních údajů Krajské hygienické stanice v Hradci Králové se vyskytuje na Trutnovsku 2670 aktivních případů.

Na kontroly do krkonošských středisek vyrazili policisté. Ti dohlížejí nejen na dopravu, ale také zamířili do terénu na skialpových lyžích ve společných hlídkách se strážci národního parku. Základní skialpinistický výcvik poskytli policistům členové Horské služby Krkonoše.

Parkoviště v Malé Úpě zaplnily karavany. V zimě tam však můžou parkovat mimořádně jen v současné době, kdy jsou uzavřené hotely a penziony.
Svoboda na cestách. Karavany zažívají během epidemie boom, obsypaly hory

"Přítomnost policistů v obtížně dostupném terénu by měla odradit lidi od vstupu do zakázaných oblastí či mimo turisticky vyznačené cesty a od porušování právních předpisů, které v tomto specifickém území platí s cílem ochránit přírodu, ale také životy a zdraví osob, jimž může hrozit nebezpečí," přiblížil úkol policistů Pavel Škandera, ředitel trutnovské policie.

Podle ředitele Správy Krkonošského národního parku Robina Böhnische představují společné hlídky stráže přírody KRNAP a Policie ČR na lyžích další rozměr spolupráce v oblasti ochrany jedinečné přírody našeho nejstaršího národního parku.

Lidé vyrazili o víkendu do hor užít si sněhu, v hojném počtu zamířili i do Malé Úpy v Krkonoších. V neděli je tam však potkala mlha.
FOTO: Pec a Malá Úpa byly o víkendu v obležení návštěvníků

"Aktivity kolegů z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, Územního odboru Trutnov i jednotlivých krkonošských obvodních oddělení si velmi vážíme, stejně jako naší dosavadní společné práce. Naši strážci budou společně s kolegy z Policie České republiky řešit především přestupky týkající se porušování pohybu v klidových územích národního parku a přestupky proti Návštěvnímu řádu chráněného území," řekl Robin Böhnisch.

Krkonoše se plní turisty již od vánočních svátků v každý volný den.
FOTO: Horská střediska zaplnili turisté, zkolabovala doprava

Policisty vyškolili pro pohyb v terénu na lyžích členové Horské služby Krkonoše. "Poskytli jsme jim základní výcvik pohybu v terénu na skialpech. Měli by zvládnout náročné lokality, které jsou bohužel velmi oblíbené u skialpinistů, a to i přes nebezpečí, které hrozí jim, a při stržení laviny vlivem jízdy na lavinovém svahu i ostatním," připomněl Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Za vykrádaní karavanů ve Špindlerově Mlýně hrozí muži, který už seděl ve vězení, osm let.
Hotelový kuchař vykrádal ve Špindlerově Mlýně karavany

​"Cílem je ochránit jednak životy a zdraví lidí v nebezpečných lokalitách, ale také společně s pracovníky Správy KRNAP odpovídajícím způsobem zasáhnout v případě porušování pravidel při ochraně přírody," dodal Petr Petřík, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.