Deník ve středu navštívil provozovatele Ringellandu. Hedvika Ringelová a její tchán Ivan Ringel důrazně popřeli, že by jim v Habrkovicích chyběla jakákoli zvířata. Podle nich s nimi nemá událost nic společného. „Pro část rodiny Ringelových, která se stará o zvířata trvale umístěná v Habrkovicích, byly včerejší zprávy velkou novinou a překvapením,“ řekla Deníku Hedvika Ringelová. „Případ vyšetřuje kutnohorská kriminálka, ale se zařízením v Habrkovicích a zvířaty zde trvale umístěnými, ani s částí rodiny Ringelových, která se o zvířata zde stará, to nemá nic společného,“ prohlásila Ringelová.

Policisté našli na pozemku nedaleko Kladna čtyři uhynulé tygry. Stopy vedou až na Kutnohorsko.
Zápach byl cítit na desítky metrů. Nedaleko Kladna našli čtyři uhynulé tygry

Pozemek, na kterém se exotická zvířata našla, patří podle katastru nemovitostí Olze Ringelové. Podle informací Deníku ale nejde o zesnulou manželku Ivana Ringela, nýbrž jeho vnučku. Ta je dcerou Tomáše a Olgy Ringelových, kteří se s částí rodiny v Habrkovicích údajně nestýkají.

V Ringellandu v Habrkovicích se majitelé nyní starají dohromady o osm tygrů, pět sibiřských a tři bengálské. Vzácní sibiřští tygři jsou podle chovatelů nejen pod přísnou kontrolou zdejších úřadů, ale také zoologické zahrady v Lipsku. „Vyšetřování dále probíhá a vzhledem k tomu, že se nás to netýká, nemáme další informace, které bychom mohli poskytnou,“ uvedla Hedvika Ringelová.

Mrtvá zvířata zkoumá znalec

Krajský policejní mluvčí Pavel Truxa ve středu dopoledne potvrdil, že na pozemku u Kladna byly v úterý ze země vykopány dva kusy uhynulých exotických zvířat. „Ty budou podrobeny dalšímu znaleckému zkoumání, které by mělo určit příčinu úhynu zvířat. Vzhledem k tomu, že vyšetřování je na samém počátku, nebudeme zatím sdělovat další podrobnosti,“ dodal Truxa.

Jak potvrdil místostarosta Smečna Tomáš Burda, pozemek, kde byly šelmy nalezeny, je na odlehlém místě vzdálený několik kilometrů od centra města, přesto spadá do jejich katastrálního území.

„Pozemek byl dlouhé roky neužívaný a zhruba před rokem ho někdo oplotil. Od té doby jsme tam vídali i zaparkovanou bílou dodávku. Domnívali jsme se, že travnatý prostor chce někdo užívat například jako pastvinu, ale dál se nic nedělo. V úterý naše dobrovolné hasiče požádala policie o pomoc při exhumaci uhynulých zvířat, které bylo potřeba vyzvednout ze země. Nález, který hasiči učinili, nás opravdu všechny velmi překvapil. Nic takového bychom nečekali,“ sdělil místostarosta Smečna.

Areál společnosti Celio má 38 hektarů, slouží ke skládkování a zpracování různého druhu odpadu.
Sudy s nebezpečným styrenem stále leží na skládce Celio. Kdy zmizí, není jasné

Podle informací Deníku měla být mrtvá zvířata zakopaná poměrně mělko v zemi, asi jen 40 centimetrů pod povrchem, a ještě i po jejich úterní exhumaci je v okolí cítit nepříjemný hnilobný zápach.

Kromě bílé dodávky bez registračních značek se na pozemku nachází pod modrou igelitovou plachtou části mobilních plotových systémů v pevném rámu i bedny s neznámým obsahem.