Vláda minulé pondělí kvůli rostoucímu počtu nakažených s covidem-19 v Česku rozhodla, že vysokoškolští studenti musí opustit koleje, pokud mají bydliště jinde v ČR. Výjimku dostali studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů nebo ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi ve školách.

Interiér vysokoškolské koleje Švehlova v Praze.
Genocida, podraz, boxovací pytel. Univerzity se bouří proti stěhování z kolejí

Zůstat na kolejích mohou také studenti, kteří se nemohou vrátit domů kvůli riziku nákazy, nebo jsou v karanténě. Ačkoli podle opatření nesmí být ostatní na kolejích od minulé středy, některé vysoké školy jim daly na vystěhování čas do konce uplynulého týdne.

Ti, jichž se opatření týkalo, odešli

Mluvčí škol, které v pondělí oslovila média potvrdili, že studenti, kterých se opatření týkalo, již z kolejí odešli. V případě Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) zbývají podle mluvčího Michala Janovského jednotlivci, se kterými to škola řeší.

Většina studentů na kolejích UK a ČVUT v těchto ubytovacích zařízeních nadále zůstane, protože se na ně vztahují výjimky z opatření nebo jde o cizince. Čestné prohlášení o rizikovosti svého odjezdu do jiného bydliště, nebo o tom, že mají bydliště na koleji odevzdalo na UK 1098 studentů a na ČVUT 2500.

Nouzový stav na jaře byl těžkou zkouškou pro učitele, děti i rodiče. Pak přišel konec školního roku, prázdniny a s nimi uvolnění. Ale s koncem prázdnin se situace opět zhoršila.
Debata Deníku a UK: Jak se vyrovnat s koronavirovými omezeními ve vzdělání

„K minulému týdnu odešlo z kolejí celkem 450 osob," uvedl Petr Podzimek z tiskového oddělení UK. Na kolejích univerzity podle něj zůstalo 6758 lidí. Podobně na koleji ČVUT setrvalo kolem 5000 studentů, uvedla Jana Kosturská ze Správy účelových zařízení ČVUT v Praze.

Koleje prázdné nejsou

Stovky mladých lidí pobývají nadále i na kolejích dalších pražských vysokých škol. Například Vysoká škola ekonomická (VŠE) měla podle mluvčí Martiny Mlynářové ubytovaných 1450 studentů, kteří mají bydliště v ČR a týká se jich usnesení vlády. Z nich 320 vyplnilo prohlášení, díky kterému mohou zůstat, takže studentů odjelo 1130, řekla Mlynářová. „Dále na kolejích zůstali cizinci, kterých je asi 1300," doplnila.

Demonstrace fanoušků v Praze na Staroměstském náměstí se 18. října 2020 po ukončení zvrhla v bitky s policií.
Slova o ochraně svobody či policejní provokaci. Co se dělo, než vypukla vřava?

Na kolejích České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) je nyní ubytováno 533 lidí včetně cizinců. Odešlo 1185 studentů, uvedla mluvčí ČZU Karla Mráčková. Koleje VŠCHT podle mluvčího Michala Janovského opustilo z důvodů různých omezení od konce září asi 900 studentů z celkového počtu 1500. Prohlášení, podle kterého mohou Češi na kolejích zůstat, odevzdalo na ČZU 204 a na VŠCHT 150 lidí.