Za dobu fungování se rozšířil z historického centra do okolních oblastí včetně Králova Pole. Zástupcům Brna-středu, kde platí od začátku, vadí pomalé rozšiřování a stanovení hranic mezi zónou B s celodenní regulací a zónou C s omezeními jen přes noc. „Třeba Mendlovo náměstí takhle dělí napůl, což mnohým občanům nevyhovuje. Chystají se snad proti tomu sepsat i petici. Ptají se pak, proč je hranice zrovna tam a proč není posunutá o pár metrů jinam. Stejně tak na Úvoze a u Grohovy ulice,“ řekl radní Brna-středu pro dopravu Jan Mandát.

Bývalý náměstek pro dopravu a současný opoziční zastupitel Richard Mrázek vytýká pomalé zavádění modrých čar do dalších částí. „Měli jsme v plánu rychlejší tempo. Kromě Králova Pole mělo fungovat už i v Žabovřeskách, což se zatím nestalo. Jinak ale zóny fungují, po jejich rozšiřování jsou lidé spokojení,“ uvedl Mrázek.

Koloběžky Lime odložené u podchodu na Staré osadě.
Koloběžky v Brně překáží, stojí na chodnících i trávě. Radním došla trpělivost

Rezidentní parkování v Brně
- Začalo fungovat před dvěma lety 1. září.
- Jeho cílem je umožnit rezidentům a abonentům zaparkovat blízko jejich domovů a provozoven.
- Momentálně platí v Brně-středu a Králově Poli, příští měsíc se rozšíří nově do Žabovřesk.
- V systému je 12 200 rezidentů a 1 420 abonentů.
- Letos úředníci udělili přes 7 tisíc pokut za stání v zónách.
- Kritikům vadí pomalé rozšiřování zón do dalších oblastí.

Podle městského radního pro dopravu Petra Kratochvíla brání rychlejšímu spuštění dalších oblastí systému omezený počet úředníků. „Jedná se o procesně náročnou záležitost. Musíme zóny prodiskutovat se zástupci městské části, oblast vyměřit, projednat s policií, nechat vyrobit značky, osadit je v ulicích. Nakonec vyřídit registrace řidičů. Nastavený proces rozšiřování zvládáme akorát,“ přiblížil radní Kratochvíl.

Problémů v ulicích vedle oblastí, kde začnou modré zóny platit, se obávají v Žabovřeskách. „Požadovali jsme zavedení všech zón v jednom čase, protože se bojíme vytlačování aut do dalších lokalit v městské části. Asi z časových a kapacitních důvodů nám nemohli vyhovět, což je pro nás nepříjemné, protože některé občany už modré čáry zasáhnou a jiné ne,“ prohlásila tamní starostka Lucie Pokorná.

Netopýři v bytě na brněnském sídlišti Lesná.
VIDEO: Netopýří peklo na Lesné. V pokoji jich žena měla sedmdesát

Od 5. října řidiči zaparkují vůz za modrými čárami nově i právě v části Žabovřesk. „Modré zóny mají pomoci vyřešit stále větší počet aut a omezené množství parkovacích míst. Jejich cílem je umožnit rezidentům a abonentům pohodlněji zaparkovat v blízkosti jejich domovů či provozoven,“ shrnula Anna Dudková z brněnského magistrátu.

OLDŘICH HALUZA
TEREZIE SEKÁČOVÁ