"Musela jsem na svého přítele sehrát divadlo a přesvědčit ho, že jdu s Toníkem na procházku. Snažila jsem se na sobě nedat nic znát, byla jsem ale velmi nervózní. První část jsme zvládli. Odešli jsme i s mým synem z bytu. Opodál už na nás čekala sociální pracovnice a policie. Když jsme došli na místo, zjistila jsem, že nás přítel sledoval a došlo k potyčce mezi ním a policií. Schovával mi občanku a nechtěl ji vydat. Naštěstí se i přes to podařil přesun do našeho nového bydliště,"  líčí Eva. 

Ta si přeje jen lepší život pro syna. Sice neví, co ji čeká a obává se, že ji bývalý přítel najde, ale je rozhodnutá skoncovat s minulostí. "Nemohu ani spát. Bojím se," líčí Eva.

Muži po mě chtějí hlavně uspokojení pusou. A při tom se opravdu rouška nosit nedá, stěžuje si paní Věra. Ilustrační foto
Prostitutka po pandemii odmítá desítky mužů. Kvůli pornu jsou zvrácení, zlobí se

Pomocnou ruku jí nabídla organizace KARO e.V., která sídlí v Chebu a právě prostitutkám se věnuje dlouhodobě. „Daří se nám většinou spolupracovat s městskou policií, když potřebujeme klientku nasměrovat do chráněného azylu, který máme mimo území České republiky. Někdy se nám podaří natrefit na šikovného strážníka nebo policistu, který s námi sehraje určitou hru, aby přesun byl co nejsnazší, protože v některých případech potřebujeme, aby pasák, kuplíř, nebo partner nebyl u přesunu ženy na bezpečnější místo. Kolikrát jde totiž i o agresi a násilí ze strany mužů," popisuje prevenční a sociální pracovnice Hana Souhradová. 

Nezletilí přejímají zvyklosti okolí

Ačkoli se organizace věnuje hlavně dospělým ženám, část její klientely tvoří i děti. "Snažíme se dětem ze sociálně rizikových skupin poskytnout kreativní, meditativní a relaxační aktivity a považujeme to za velice důležité, protože u dětí se hodnoty teprve tvoří. Dost často se nám stává, že nezletilí přejímají zvyklosti svého prostředí a když se malého chlapce zeptáme, čím chce být, až vyroste, odpoví, že chce být pasákem, takže oni prostituci vnímají jako něco normálního,“ dodává Souhradová. 

KARO e.V. prostitutky rovněž zásobuje dezinfekčním materiálem.  „Díky Nadačnímu fondu Albert jsme obdrželi větší množství dezinfekcí, které můžeme distribuovat jak do rodin, tak ženám, které stojí na ulici, nebo se nacházejí v různých penzionech a privátech. Každopádně hygienické potřeby nabízíme automaticky, jako například kondomy, a neptáme se ženy, jestli je chce nebo nechce. Hygienické potřeby jsou pro nás standard, protože rozdáváme šampony, sprchové gely a někdy máme štěstí na sponzora a dostanou se k nám třeba deodoranty nebo lak na nehty a podobné věci, aby se cítily o něco lépe. Po rouškách je stále poptávka, i když dříve byla větší, ale to je proto, že klientky jsou zásobené,“ vysvětluje pracovnice. 

Obětmi sexuálního násilí nejsou zdaleka jen ženy
Znásilnili mi syna. Horší snad už je jen o něj přijít, říká matka

Podle Souhradové existuje mnoho žen, které nezvládly dobu koronavirové pandemie a nyní se živí prostitucí.  Jsou mezi nimi například matky samoživitelky nebo oběti domácího násilí. „Pozorujeme, že se nám na ulici začínají objevovat nové tváře. Jsou to vlastně ženy, které se nikdy neprodávaly. Situace nabírá na obrátkách, teď se na silnicích objevují více,“ konstatuje Hana Souhradová.

Dva nové trendy v prostituci 

V poslední době sociální pracovnice zaznamenávají v prostituci dva trendy. „Prvním je typ ženy, která si našla během covidu práci třeba jako uklízečka a potom, co se otevřely hranice, se vrátila k prostituci. Pak je situace, kdy žena před koronavirem práci měla, následně o ni přišla, a stala se z ní prostitutka,“ pokračuje.

Ženy živící se prostitucí řeší i očkování proti covidu. „Ze streetworku víme, že většina žen, které jsou trochu disciplinované, to znamená, že náruživě nezneužívají návykové látky, tak většina z nich je očkovaných, berou to zodpovědně. Poté je tu druhá skupina, respektive klientky, které jsou více závislé, mají závislost méně pod kontrolou, a ty tolik disciplinované nejsou. Stává se, že nepoužívají ani roušku na ulici mezi sebou. Když ale stojí na trase, tak nám tvrdí, že respirátor při kontaktu s klientem používají vždy. Nezbývá, než tomu věřit,“ uzavírá Souhradová. 

Muži po mě chtějí hlavně uspokojení pusou. A při tom se opravdu rouška nosit nedá, stěžuje si paní Věra. Ilustrační foto
Prostituce v krizi. Lidé chtějí místo sexu uvařit a vyprat, popisuje žena

Na Chebsku se při posledním streetworku objevilo zhruba dvacet pět žen. Na Domažlicku monitoring uvádí, že se ženy schovávaly v penzionech. Provozovatelé ale sociální pracovnice nechtěli do svých prostor pouštět. Důvodem byl tvrdý lockdown, který zakazoval jakoukoliv činnost. Prostitutky tam byly ubytované na černo. Ženy, které se živí prostitucí kasírují na venkovní trase v průměru dvacet eur a na privátech se ceny za sexuální služby odhadují přibližně na padesát eur.