V říjnu, kdy bude obchvat slavnostně otevřený, položí dámy šálu podél nové silnice. Na vše bude dohlížet Agentura Dobrý den Pelhřimov, která následně zaznamená nový rekord. „Potřebovaly jsme udělat co nejméně balíků, abychom jich pak na místě nemusely sešívat třeba sto padesát. Takhle budeme muset udělat už jen sedmdesát čtyři spojů,“ poznamenala Kalasová.

Na pletení šály se podílelo třicet aktivních pletařek. A přidávaly se i další. Některá upletla více, jiná méně. „Pletenina je také různě široká. Záleželo na tom, jak měl kdo silné jehlice a vlnu. Původně byla šála celá pletená. Ale nakonec nám někdo nám daroval osm metrů šál, některé z nich byly i háčkované. Bylo nám to líto vyhodit, přece jen šlo o ruční práci. Tak jsme to přidali k pleteným dílům,“ sdělila pletařka.

Náměstí republiky ve Žďáře nad Sázavou.
Žďár zveřejnil názorovou mapu. Lidé do ní mohou zanést své stížnosti

Celkem potřebovaly dámy z Nového Veselí vyhotovit pět a půl tisíce metrů pleteniny. Toto množství dokázaly dokonce překročit. „Máme napleteno o něco více. Pletařky se nám nějak rozjely. Už jsme to stopli a ony pořád pletly a pletly,“ rozesmála se Kalasová.

Šála je zhotovena z barevných proužků, každá z pletařek si zvolila barvy podle svých množností. „Nešlo o krásu, ale o délku. Na jedné z šál je napsáno Nové Veselí. Není to vypletené, jen namalované. A na dalším kusu je zase vyšitý letopočet 2015, což je rok, kdy to všechno začalo,“ popsala novoveselská pletařka.

Dámy si nyní mohou na čas odpočinout. Nejdelší šála lemující silniční obchvat bude dokončena až těsně před slavnostním otevřením přeložky. „Nejdelší šála už existuje a je o něco delší, než ta naše. Ale nelemuje žádný obchvat. V tom bude naše šála výjimečná,“ poznamenala zástupkyně pletařek.