Celkem asi šedesát objektů, které dřív převážně na Třebíčsku spadaly pod Jednotu MB, převzal v roce 2016 nový majitel, společnost pod hlavičkou CPI miliardáře Radovana Vítka, která těžila z nájmů. Na přelomu loňského a letošního roku přišel nový majitel – společnost Vysočina Investments. O prodejnách, kterých se chce zbavit, jedná nejdříve s obcemi. Objekty jsou však i v nabídce realitních serverů v cenách od 2,2 do 3,7 milionů korun. Pro vesnický rozpočet nejde o nic malého. V jednotách je v nájmu COOP družstvo HB. To chce zůstat.

„Odkoupili jsme nějaký balík prodejen, ty ve větších sídlech si ponecháme, v menších vesnicích jsme se je rozhodli odprodat, protože pro nás nejsou finančně tak zajímavé. Nic složitějšího v tom není,“ uvedl Stanislav Rajtmajer, člen dozorčí rady akciové společnosti Vysočina Investments.

Česání chmele na školní zemědělské stezce ve Frýdlantě.
Frýdlantský pivovar krizi ustál. Pomohli mu zákazníci, říká jeho majitel

„S obcemi jednáme, za jakých podmínek jsou ochotny koupit a my prodat a pokud se naše představy úplně nerozcházejí, dohoda je jistá. Jestliže k ní nedojde, budeme hledat kupce dál,“ sdělil. V Opatově už se však podle jeho slov domluvili se soukromníkem. „Opatov byl výjimka, rovnou nás oslovil chlapík, který žije za tím obchodem, že ho chce koupit a provozovat. Zjistili jsme si o něm, že je slušný člověk, proto jsme se domluvili,“ vysvětlil Rajtmajer.

Prodejny, které se majitel rozhodl prodat, jsou krom Opatova a Heraltic ještě v Chlístově, Petrovicích, Červené Lhotě, Vescích, Lesonicích, Zvěrkovicích, Třebenicích, Vícenicích u Náměště, v Komárovicích, Oponešicích, Štěměchách či v Kostníkách. A také v Náramči, kde už oschla razítka na kupní smlouvě .

"Nabídku prodejnu odkoupit jsme dostali na počátku tohoto roku. Měli jsme jasno, že do toho chceme jít, otázkou bylo, za kolik. Z původních 2,7 milionu korun se nám cenu podařilo stáhnout jen o sedmdesát tisíc, ale i těch je dobrých. Prodej nabyl právní moci někdy před měsícem,“ uvedla náramečská starostla Ludmila Jelínková.

Koupili, co si dřív sami postavili

Pro Nárameč jde o strategicky umístěný objekt uprostřed návsi, obklopený obecními pozemky. To je zásadní. „Dále víme, že obchod neskomírá, ale má celkem slušné tržby, čili je o něj zájem ze strany zákazníků. Do roku 2025 je v nájmu COOP družstvo HB. Prodejní prostor je náš, můžeme mít vliv na pravidla, za jakých v něm nájemce působí. Rozhodně jsme nechtěli, aby ho koupili nějací pseudopodnikatelé, kteří by z něj udělali například ubytovnu,“ zdůraznila starostka.

Jednotu Náramečští stavěli svépomocí v akci Z počátkem osmdesátých let. „Před časem se vlivem událostí, které bych nekomentovala, dostala tato síť prodejen v regionu do soukromých rukou. Takže jsme si vlastně koupili, co jsme si sami kdysi vybudovali,“ poznamenala rozpačitě.

Comfort Job Agency Ostrava.
Ředitelka Comfort Job Agency: Vztah mezi námi a klienty se díky koroně utužil

Starosta Heraltic Tomáš Málek zdůraznil, že v jeho vsi chce vedení obce zachovat občanskou vybavenost. „Proto se domlouváme, že pokud bude cena přijatelná, koupíme. Požadovaných 2,5 milionu korun je pro nás dost vysoko. Uvidíme, co s tím půjde udělat. V době koronaviru jsme si však ověřili, jak je v podobných krizích zásadní, když prodejna v obci funguje,“ zdůraznil.

Chtějí zůstat

COOP družstvo HB je v prodejnách v nájmu do 31. ledna 2025. „My jakožto nájemce starostům na dotaz, zda se nechystáme odejít dřív, než skončí nájemní smlouva, odpovídáme, že nikoli. Vztahy jsou v těch vesnicích oboustranně dobré a rádi je dobré udržíme i nadále,“ řekl předseda představenstva družstva Vladimír Stehno.