Zdroj: Youtube

Software převádí data z kamer do trojrozměrného obrazu. Operovat se tak musí v polarizačních 3D brýlích. „V neurochirurgii to považuji za malou revoluci, která přinese celou řadu novinek. U nás na klinice máme za sebou zhruba 20 operací a zkušenosti jsou opravdu výborné,“ říká přednosta Neurochirurgické kliniky FNO Radim Lipina.

Mikroskop budou ve FN Ostrava sdílet na pracovištích Neurochirurgické kliniky, Kliniky otorinolaryngologie, chirurgie hlavy a krku a Centra plastické chirurgie a chirurgie ruky.

Stavba Richtárky.
Richtárka přes Prodlouženou Rudnou už stojí, veřejnost na ni ale ještě nepustí

Místo pohledu do okulárů operatér nyní pracuje s hlavou nahoře a operační pole sleduje na velké LCD obrazovce. Do ní jsou navíc integrovány i další paralelní zobrazovací metody jako například endoskop, magnetická rezonance, ultrazvuk, operační navigace nebo CT.

„Výborná je kvalita zobrazení, hloubka ostrosti, světelnost. Výhoda je také v tom, že se můžeme díky robotickému rameni podívat tzv. za roh, aniž bychom jakkoliv mikroskop přestavovali. Operaci to zpřesňuje a zrychluje,“ popisuje první zkušenosti z operací Tomáš Hrbáč, primář Neurochirurgické kliniky FNO

Vývoj digitálního mikroskopu probíhal v americké Kalifornii 7 let a velkou měrou se na něm podíleli i lékaři Neurochirurgické kliniky FN Ostrava. Na začátku vývoje byla po celém světě vybrána zhruba stovka neurochirurgů, kteří byli přizváni, aby průběžně vývojářům přístroj i technologie připomínkovali. Mezi nimi i čeští lékaři.

Ilustrační foto.
Tramvajovou trať a zastávku v Ostravě-Přívoze čeká modernizace

„Podíleli jsme se jak na vývoji uživatelského prostředí – tedy na vývoji ovládání mikroskopu, tak na vývoji kvality obrazu ve smyslu barevného rozlišení jednotlivých tkání. Byla to unikátní a skvělá příležitost,“ vysvětluje doc. Lipina.

Nyní je už přístroj i v Česku kompletně certifikovaný. V současné době koronavirové krize navíc mikroskop umožňuje provádění složitých neurochirurgických, otorinolaryngologických a plastických operací i u COVID-19 pozitivních pacientů při použití plných ochranných pomůcek, což je s klasickým mikroskopem téměř nemožné.