Nejmladší ze tří mladíků, jednadvacetiletý Richard T., který se podílel na podpálení dřevěného kostela z 16. století v Třinci-Gutech, měl v době činu poslední den 17 let. Jeho dva kamarádi devatenáct.

Od soudu odešel také s nejnižším trestem (tři a půl roku), který už si odseděl. Za dobré chování byl propuštěn dříve a nastoupil také zpět do školy.

Informaci o jeho smrti ve středu zveřejnil deník Blesk bez dalších podrobností. V osudný den měl údajně skládat maturitu.

Soud s mladíky obžalovanými z podpálení dřevěného kostela v Gutech na Třinecku.
Soud potrestal kostelní žháře. Ti neprojevili žádnou lítost

Náhlé úmrtí později potvrdila pro Českou televizi také policejní mluvčí Karolína Bělunková. Mladík zemřel na zástavu srdce. Pohřeb bude mít ve čtvrtek. Již v úterý za něj odsloužil zádušní mši farář kostela v Gutech.

Nový dřevěný kostel Božího Těla (replika toho původního historického) se nedávno otevřel veřejnosti. Po necelých čtyřech letech byl v neděli 6. června 2021 slavnostně vysvěcen.

Rozsudek

Iniciátorem události byl v noci z 1. na 2. srpna 2017 mladík (19 let) postižený nevyléčitelným degenerativním onemocněním. Samotné zapálení provedl tehdy mladistvý Richard T. pomocí PET lahví s benzinem. Strůjce plánu by toho vzhledem ke svému handicapu nebyl schopen.

První bohoslužba v obnoveném kostele Božího těla v Třinci-Gutech přilákala davy lidí.
Obyvatelé Třinecka se dočkali. Kostel v Gutech byl o víkendu vysvěcen

Třetím odsouzeným byl kamarád (19 let), který dvojici přivezl na místo činu. Ten později uvedl, že netušil, že chtějí kostel zapálit a následně vše nahlásil policii.

Nejpřísnější devítiletý trest dostal iniciátor žhářského plánu. Jeho známý, který je přivezl ke kostelu, odešel s osmiletým trestem. Podle soudu se minimálně cestou dozvěděl, co se chystá. Jeho obhajobu, podle které vše považoval za žert, a nevěřil tomu, že by kamarádi kostel vypálili, senát odmítl - VÍCE ZDE.

Turistické lákadlo

Ještě než byla replika kostelu dokončena, stalo se z ní turistické lákadlo. Jen málokdo, kdo kolem projížděl autem či na kole, se nezastavil, aby si neprohlédl novotou zářící dřevěný kostel v třinecké části Guty - VÍCE ZDE.

„Asi nejnáročnější bylo vypořádat se s faktem, že chyběla dokumentace, podklady pro stavbu,“ míní Antonín Závada mladší, architekt z Valašského Meziříčí, která měla obnovu kostelu na starosti. Technický výkres, což se v době trojrozměrného počítačového modelování málokdy vidí, maloval ručně jeho otec podle fotek - VÍCE ZDE.