Důležitý moment v boji o postup se odehrál na velešínském trávníku, kde korunní princ áčkové skupiny nedokázal překonat defenzívu v pořadí páté zlatokorunské štiky a po bezbrankové remíze ztratil dva body.

Toho využil lídr z Kaplice, který ze svého hřiště bezmála dvoucifernou nadílkou vyprovodil šestý Sedlec a na čele má aktuálně již tříbodový náskok před Velešínem.

Ve dvou okresních derby byly pro změnu v sázce záchranářské body. Ve Frymburku se v tradičním lipenském souboji s Horní Planou radovali domácí, kteří však o nejtěsnějším vítězství rozhodli až pět minut před koncem. Šestou výhrou v ročníku si Šumava upevnila desáté místo v tabulce.

Vyhlídky na udržení vylepšil nováček z Dolního Dvořiště, který urval tři body na pažitu loučovického Vltavanu brankou střídajícího Václava Lattnera z poslední minuty utkání, kdy navíc hrál v deseti. Dvanácté Loučovice i třinácté Dolní Dvořiště se nyní srovnaly na čtrnácti bodech.

DEVÍTKA V KAPLICI

Kaplice – Sedlec 9:1 (3:0), branky: 41., 45. z penalty a 79. Gondek, 38., 71. a 73. Lesňák, 59. Urazil, 61. Divoký, 85. Micák – 55. Hudec, 215 diváků.

„Tentokrát jsme měli vlažný vstup do zápasu a trochu nás možná svazovala i nervozita při vědomí výsledku z Velešína. Pomohly nám až góly před pauzou. Kluci se uklidnili a ve druhé půli jsme to už zase byli my. Zejména ve druhém poločase jsme podali výborný výkon a soupeře k ničemu nepustili. Pochválím tentokrát oba střelce hattricku. Lesňák byl opět k nezastavení. Výborně ho momentálně v koncovce i z postu obránce doplňuje Gondek, který stále potvrzuje velké zkušenosti,“ pobrukoval si po dalším ofenzivním koncertu Spartaku spokojený kouč kaplického lídra Bohdan Malický.

Sestava Spartaku: Schneider – Štrbačka, M. Hami, Čutka (64. Kuchař), Gondek, Daniel (60. Vaniš), Divoký, Micák, F. Marek, Urazil (77. Pál), Lesňák.

TROJLÍSTEK DERBY

Velešín – Zlatá Koruna 0:0, 150 diváků.

Sestavy – Velešín: Ottenschläger – J. Zatloukal, K. Zatloukal, Šváb, Zimek, Fišer, Grznárik, Špát, Pomije, Šálek (80. Severa), Mikeš (46. D. Petr), Zlatá Koruna: Schwarz – Lacko, T. Weinhard, Zayml, Štěpánek, Rychtář, Ohnsorg, Rapčan, Liška, Sláma, Homer (70. Fuciman).

Trenér František Jaroš (Velešín): „Čekali jsme se Zlatkou těžký zápas, a to se také potvrdilo. Navíc jsme v první půli hráli s malým nasazením i pohybem a naopak velkými nepřesnostmi v přihrávkách a téměř bez zakončení. Hosté hrozili z brejků a některé měli velmi nebezpečné. Ve druhé půli jsme se zlepšili a dostávali se do šancí, ale když už jsme mířili do branky, tak naše střely likvidoval nejlepší hráč hostů brankář Schwarz. Výsledek je asi spravedlivý, i když šancí jsme měli o několik víc než soupeř.“

Trenér Petr Gallistl (Zlatá Koruna): „Myslím, že jsme s favoritem na jeho hřišti sehráli vyrovnanou partii, kterou mohly vyhrát oba týmy. Domácí začali jako my ze zabezpečené obrany, proto v první půli bylo na obou stranách šancí méně. V druhém poločase to domácí zejména ke konci více otevřeli, měli větší herní převahu a přišly i jejich šance, a to zejména po standardních situacích. Ovšem Ruda Schwarz ukázal kvalitu a do sítě nic nepustil. Mohli jsme nakonec zápas strhnout na svoji stranu, ale Sláma ani střídající Fuciman své brejky neproměnili. Remízu ovšem beru jako spravedlivou pro obě strany.“

Frymburk – Horní Planá 3:2 (1:0), branky: 40. a 56. Petscher, 85. Liebl – 52. Ryneš, 77. Trančík, 150 diváků.

Sestavy – Šumava: Vítek – Píšek, D. Račák, Malák (78. Mrazík), Ribár, Vágner (58. Antl), Petscher, M. Račák, Kaňa, Pavlík, Rillich (69. Liebl), Smrčina: R. Dinka – Trančík, Boháč, Adam Kvasnička, Komžák, Brůha, Koritar, T. Dinka, Parai, Bednář, Ryneš.

Asistent trenéra Vlastimil Mertl (Frymburk): „Derby s Horní Planou jsme zvládli především výsledkově. Zápas se vyvíjel pro nás dobře, protože jsme dvakrát vedli, ale bojovný soupeř pokaždé zvládl i především kvůli našim chybám srovnat. Na poslední gól, který padl až na konci zápasu díky pěkné hlavě Liebla, už ale reagovat nedokázal. Tentokrát jsme nehráli dobře, ale body jsme už nutně potřebovali, a tak účel světil prostředky. Nejlepším našim hráčem byl jednoznačně Petscher, který nastoupil se sebezapřením a dal i nádherný gól z pětadvaceti metrů přímo do šibenice. Pro hosty je možná výsledek krutý, protože by si bod za remízu asi zasloužili. Takových zápasů jsme však i my odehráli už mnoho, kdy jsme byli i lepší a odešli jsme bez bodu. Pochválit tentokrát musím i rozhodčího Hladíka, který tradičně vyhecované derby zvládl výborně.“

Trenér Karel Souček (Horní Planá): „Opět jsme to těžko skládali a na lavičce byl jediný náhradník, který navíc nebyl úplně fit, a tak do hry ani nezasáhl. Přesto jsme nehráli špatně. Před půlí jsme ale udělali pár chyb a dostali gól do šatny. Kluci to ale nevzdávali a dvakrát se dokázali dotáhnout. Za stavu 2:2 měl třetí gól na noze Bednář, ale z dobré šance neuspěl. Domácí nás vzápětí potrestali. Škoda, protože jsme si tentokrát nezasloužili prohrát a bod by nám slušel. I přes prohru musím pochválit všechny, kteří nastoupili. Hodně byl ve středu zálohy vidět Koritar.“

Loučovice – Dolní Dvořiště 0:1 (0:0), branka: 90. V. Lattner, ŽK 4:6, ČK 0:1 (54. Kubík), 100 diváků.

Sestavy – Vltavan: Hüttner – Beran, Somolík, Koutský, Sojka, Žák (78. Karták), Dudla, Toman, Fejtek (85. V. Matulík), Haviernik (60. Ardó), Toth (67. Šeda), D. Dvořiště: Posel – Macanovič (81. Lattner), Doucha, Kubík, Krenauer, Rubeš, Mitroi, Štifter, Tesař, Galác (78. Sulzer), Zeman (55. Kotlár).

Trenér Jiří Hošek (Loučovice): „Naše skóre 1:10 po pěti jarních zápasech hovoří za vše. Bez branek to prostě nepůjde! Asi pětkrát jsme trefili brankovou konstrukci. V závěru zápasu sudí odpískal po sražení Tomana penaltu a chvíli na to ji po poradě s pomezním zase odvolal. A pak dostaneme v poslední minutě lacinou branku a všechna snaha je pryč…“

Trenér Štefan Bršťák (Dolní Dvořiště): „V Loučovicích jsme doslova vydolovali tři zlaté body, i když jsme nedokázali navázat na dobré výkony z předchozích zápasů. Zejména první půle byla z naší strany špatná. Paradoxně se naše hra zlepšila až po vyloučení Kubíka, kdy domácí místo toho, aby nás v početní výhodě mačkali, tak se zatáhli a prakticky nebyli nebezpeční. V úplném závěru se pak povedlo gólově udeřit a vydolovat cennou výhru. Tím jsme se vrátili do hry o udržení, což ale musíme příště potvrdit doma při derby s Frymburkem.“