„Byla to pro nás velká zábava. Brali jsme to tak, že jsme se ulili ze školy. Vždycky je lepší proběhnout se na hřišti než sedět v lavici,“ říká odchovanec slušovického fotbalu, který od devíti let působí ve Zlíně.

Tým ZŠ Klegová, vítěz 21. ročníku McDonald's Cupu.
McDonald's Cup: Kluci z Opavy i Ostravy pomýšlejí na medaili

V McDonald's Cupu ale hájil barvy rodné Všeminy. „Je to malá obec s asi tisíci obyvateli, takže náš tým tvořili i kluci, kteří fotbal nikdy nehráli a pomalu neuměli kopnout do balonu. I proto byly zápasy takové uvolněné,“ usmívá se talent.

McDonald's Cup, 23. ročník.Zdroj: McDonald's CupVšemina s Kolářem v sestavě odehrála základní kolo ve Fryštáku, kde skončila druhá za pořádajícím týmem a postoupila do další fáze. Její cesta tehdy skončila na hřišti v Bylnici. „S kluky jsme to brali jako fakt, nijak tragicky,“ vypravuje.

Zatímco nyní devatenáctiletý zadák Fastavu gólům hlavně zabraňuje, před lety hrával ve středu zálohy a branky často i střílel. „Něco mi tam napadalo i při McDonald's Cupu, bylo to příjemné,“ přiznává s úsměvem.

Inspirace pro děti z obce

Nyní už Kolář na mládežnické období pouze vzpomíná. Šikovný mladík si užívá nejpříjemnější období kariéry, vždyť patří do širšího kádru Zlína a pravidelně naskakuje v MSFL. V nejvyšší fotbalové soutěži si připsal 97 minut. „I když se nám nějaké zápasy nepovedly, je to super. Pocity jsou jen krásné,“ vyznává se.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.
Kouč Slavie Jindřich Trpišovský: Jako malý jsem byl nešikovný poctivec

Když s fotbalem v šesti letech začínal, netušil, že jednou bude obývat stejnou kabinu jako Jiráček, Poznar, Bartošák nebo Železník. „Takto jsem o tom nikdy nepřemýšlel,“ líčí.

Dnes je přitom nejznámějším odchovancem Všeminy, která hraje na Zlínsku nejnižší okresní soutěž. A chlapci z malé obce se snaží jít v jeho stopách. Ukázat se mohou i na McDonald's Cupu.

Největší fotbalový turnaj pro žáky základních škol se letos koná už potřiadvacáté. Ve dvou věkových kategoriích se představí téměř osmdesát tisíc chlapců a děvčat ve věku od šesti do jedenácti let. Finálový turnaj se po okresních a krajských kolech uskuteční 2. a 3. června v Teplicích. A ambasadorem ročníku je úspěšný trenér pražské Slavie Jindřich Trpišovský.