A když postoupit, tak z prvního místa. Brněnský klub se hodlá vyhnout ošidné baráži, do které zamířil ze třetí příčky a nestačil ve dvou zápasech na Příbram. „Ambice mají určitě také Dukla, Hradec Králové, Jihlava, každý ročník vyskočí někdo, kdo nevypadá jako favorit. Věřím, že jsme připravení a půjdeme úspěšně po cestě, kterou jsme si vysnili. Snad nebudeme sami sobě konkurent,“ pronesl sportovní manažer Zbrojovky Tomáš Požár.

Brněnskému klubu se povedla příprava, vždyť vyhrál čtyři z pěti utkání. Podlehl pouze prvoligové Opavě 1:2. „Na výsledky se dívám z pohledu výkonu. Vnímám, jak hráči pracují na hřišti. Neříkám, že to bylo bez chyby, ale výkony proti ligovým týmům snesly parametry, což je pro mě důležité,“ řekl Šustr.

Uplynulý druholigový ročník zakončila Zbrojovka sérií šesti výher, neprohrála ani jedno barážové utkání, dvakrát remizovala. Na povedené výsledky navázala také v letní přípravě, což si chce přenést do nové sezony.

Tereza Fišerová, Martina Satková a Eva Říhová - Hlídka singlkanoistek.
Sestry Satkovy vybojovaly titul a stříbro na mistrovství světa vodních slalomářů

Zahájí ji v v pátek od šesti hodin večer ve Vlašimi. „Nemusíme krotit žádnou euforii. V šatně je nás dost zkušených hráčů, abychom tým ukočírovali. Na tréninku dokáže zvýšit hlas nejen trenér, ale také já s Eisim (Pavel Eismann pozn. red.), když se nám něco nelíbí. Výsledky byly dobré, ale to nic nemění na tom, že sezona je něco jiného. První zápas bude boj a věřím, že ho zvládneme,“ burcoval brněnský kapitán Lukáš Magera.

Do nového ročníku vstoupí Zbrojovka s jedinou posilou, krajním záložníkem Adamem Fouskem, který přestoupil z Pardubic. „Měli jsme vytipované hráče na některé posty, podařil se jen Adam Fousek. Ještě jsme chtěli středního záložníka, který nepřišel,“ shrnul Šustr.

Brněnský klub toužil po středovém hráči, jenže jednání selhala. Limit podle vedení Zbrojovky nespočíval ani tak v penězích, nýbrž v úrovni soutěže. Na jih Moravy vábilo například záložníka Jakuba Radu, který však po návratu ze slovenské Trnavy upřednostnil Bohemians 1905. „Má skvělou mentalitu mimo fotbal i na hřišti, proto se o něj zajímaly kluby první i druhé ligy. Byli jsme velmi blízko dohodě, ale věděl jsem, že upřednostní Bohemku, pokud se ozve. Tam jsem ho před lety přiváděl a fanoušci na něj vzpomínají v dobrém. Držím palce, ať se mu tam daří,“ přiblížil Požár.

Historicky první zlatá československá olympijská medaile.
Historické zlato míří poprvé do Brna. Vybojoval ho brněnský Sokol Šupčík

Slovenský záložník Adrián Čermák na týdenní zkoušce kouče Zbrojovky nepřesvědčil a zamířil do Líšně. Jiný středopolař Jan Peterka si místo Brna vybral setrvání v Ústí nad Labem. „Nebyl připravený změnit prostředí,“ představil důvod Požár. Na žádný jiný post klub už hráče nehledá. „Zajímá nás pouze středový hráč. Pakliže k něčemu přistoupíme, musí splňovat vysoký předpoklad, že bude okamžitým přínosem a také odpovídat nárokům realizačního týmu,“ zdůraznil manažer.

Přestupní období skončí až 5. září, do té doby se může Zbrojovka po možné posile poohlížet. „Pořád monitorujeme, co se děje. Začíná druhá liga, možná někdo herně vyskočí, čímž nás osloví. Nebo se někdo v prvoligových týmech dostane na pozici, která mu nebudu vyhovovat. Jsme připravení reagovat, ale teď jsme spokojení s hráči, kteří sedí v kabině a odpracovali přípravné období,“ vzkázal manažer klubu.

O současné síle týmu napoví úvodní kola. „Věříme, že vstoupíme do soutěže líp než minulý ročník. Vývoj sezony ovšem může mít dopad na případný transfer hráče směrem k nám,“ potvrdil Požár.