Po osmi zápasech je ale konec. Branky Píchala z první minuty, Kroupy a Slaninky přímo z rohového kopu určili už v prvním poločase osud zápasu.

„Jsem rád, že jsme dnes ukázali charakter mužstva a zápas zvládli. Série už byla opravdu strašlivá a výkony nebyly takové, jaké by měly být. První poločas jsme byli jednoznačně lepším týmem. Samozřejmě nám velmi pomohla rychlá branka, pak se zápas vyvíjí úplně jinak,“ říkal spokojený Oldřich Machala.

Znojmo naopak po jarním rychlém úprku ze záchranářské zóny na Hané krutě vystřízlivělo.

„Pro nás to byla po zápasech, které jsme teď odehráli, docela velká facka. Věděli jsme, že Prostějov má dobrý tým, zmiňoval jsem to i v médiích, že mají určitě tým na vyšší postavení v tabulce. Hráče jsme na to upozorňovali. Pak přijde první minuta, nesoustředěnost a prohráváme 0:1. Když ve čtvrté minutě prohráváte 0:2, samozřejmě hlava a psychika hráčů je okamžitě dole,“ konstatoval znojemský kouč František Šturma.

Kuriózní třetí branka

Podle Machaly rozhodl duel poněkud kuriózní třetí gól. Slaninka poslal z rohu centr, který se po odrazu od brankové konstrukce a nakonec i od zad brankáře Bučka ocitl až v síti.

„Už jsme byli hodně nakročeni ke třem bodům, ale upozorňoval jsem hráče v kabině, abychom nepřestávali hrát, což se také u nás stalo. Vypadli jsme z role, dostali jsme gól na tři jedna,“ našel kouč Prostějova na výkonu i přes vysokou výhru nedostatky.

Domácí po pěkném gólu Šmehyla z trestného kopu museli odvrátit několik nepříjemných šancí Znojma. Naštěstí Kroupa rychle vrátil Prostějovu třígólový náskok.

„Snažili jsme se o přestávce kluky podpořit, dali jsme na 3:1 a měli nějaké šance na kontaktní gól, jenže v momentě jsme dostali na 4:1 a bylo po zápase,“ dodal Šturma.

„Čtvrtý gól byl pojistkou,“ souhlasil Machala.

„Soupeř byl ale od prvních minut jednoznačně lepší, šel za vítězstvím víc než my. Blahopřeji mu k zaslouženému vítězství,“ dodal Šturma.

Domácí díky vítězství opustili po jednom kole sestupovou patnáctou příčku a na Táborsko, které na ni spadlo mají teď tříbodový náskok. Zároveň má Prostějov stejně bodů jako třináctá Chrudim.

„Kluky musím pochválit za velmi dobrý kvalitní výkon. Body jsme potřebovali a věřím, že půjde o odrazový můstek k lepším výsledkům,“ uzavřel Machala, jehož mužstvo čeká příští týden duel v Ústí nad Labem.

Fotbalisté Prostějova. Ilustrační foto
Prostějov rozstřílel Znojmo a odrazil se ode dna