Fotbalisté Slovácka v týdnu vypadli v předkole Konfederační ligy, když po výhře s Plovdivem 1:0 neuspěli na penalty. Brankář Nguyen sice zneškodnil střely Jančeva a Salinasa, přesto Slovácko na penalty padlo 2:3. „Je to velká škoda, na postup jsme měli,“ litoval Filip Nguyen, dle něhož do zápasu s Dynamem ale šli hráči Slovácka s tím větší touhou vyhrát. „Pokud předvedeme naši hru, založenou na kombinaci a agresivitě, měli bychom uspět,“ zdůraznil pro Slovácky deník.

S prázdnou nechtělo jet domů ani Dynamo. „Bude to těžký zápas, ale víme, kde má Slovácko silné stránky a ty chceme eliminovat a prosadit se svou hrou,“ uvedl kouč Dynama David Horejš.

V základní sestavě hostí si ligový debut v Dynamu odbyl zkušený Martin Sladký, jenž naskočil na kraji obrany za Skovajsu a v záloze Mršiče nahradil Petr Javorek.

Zápas začal oboustranně svižně. Už v první minutě si naběhl o vápna budějovický Škoda, pískal se však ofsajd, pár vteřin nato na druhé straně po Petrželově přiťuknutí střelu Jurečky zblízka reflexivně vyrazil nad břevno brankář Vorel a ve 4. minutě pálil hostující Čavoš zdálky nad Nguyenovu branku.

Poté domácí svého soupeře přitlačili a dlouhé minuty se hrálo převážně na obranné polovině Dynama, Defenziva hostí ale pracovala precizně, takže výsledkem snahy Slovácka bylo sice devět rohových kopů v řadě, nicméně větší šanci si z těchto standardních situací fotbalisté Slovácka nevytvořili.

Největší šanci domácích měl Petržela až ve 38. minutě, a to ne z tlaku svého týmu, ale z brejkové situace, míč po jeho střele naštěstí pro Dynamo ale o několik decimetrů minul tyčku Vorlovy branky. Mezi tři tyče se nevešla tři minuty nato ani střela domácího Marečka.

Ke konci prvního dějství se Dynamu podařilo hru v poli přece jen vyrovnat a párkrát i zahrozili: ve 39. min. po Čoličově nahrávce volný Škoda dokonce poslal balon do sítě, branka ale pro ofsajd neplatila. Minutu před přestávkou po dlouhém autu Sladkého poslal Havel míč hlavou těsně vedle vzdálenější tyče.

I ve druhé půli zpočátku byli aktivnější hráči Slovácka. Po Sadílkově přiklepnutí střílel Havlík ještě těsně vedle, po hodině hry ale zpoza vápna zcela volný Kohút už mířil k tyči přesně a domácí se radovali – 1:0!

Hosté bojovali dál a v posledních deseti minutách sahali po bodu. Nejblíž mu byli v 80. min., kdy po Čoličově rohu po Králikově hlavičce zachraňoval Kalabiška na brankové čáře, hosté sice reklamovali gól, jenže VAR zřejmě nenašel záběr, který by to potvrzoval… A protože vedle mířil z čisté šance také Bassey a v nastavení hlavou i Havel, jeli Jihočeši bez bodu.

„Hlavně do půle jsme byli jasně lepší, vyhráli jsme zaslouženě,“ uvedl po zápase trenér Slovácka Martin Svědík. „Gól jsme dostali zbytečný a nějaké šance na vyrovnání jsme si vytvořili až posledních dvacet minut,“ litoval trenér hostí Horejš.

Slovácko - Dynamo ČB 1:0 (0:0) - Branka: 61. Kohút. ŽK: Mareček, Kadlec, Daníček – Čavoš, Sladký, Mihálik, Králik, Vorel. Diváci: 2953. Rozhodčí: Petřík – Lakomý, Hurych. Slovácko: Nguyen – Tomič (83. Vecheta), Kadlec, Hofmann, Kalabiška – Petržela (75. Reinberk), Mareček (83. Holzer), Havlík (84. Šimko), Kohút (70. Daníček) – Sadílek – Jurečka. Dynamo: Vorel – Čolić, Havel, Králik, Sladký – Čavoš, Hellebrand (59. Brandner) – Javorek (77. Valenta), Hora (67. Mršić), Mihálik – Škoda (67. Bassey).

I. LIGA DOROSTU
Ligoví dorostenci Dynama U19 a U17 do sezony vstoupí až tuto sobotu na Strahově proti Spartě, jejich mač 1. kola v Karviné byl odložen.