Předchozí
1 z 2
Další

Jak se těšíte na novou sezonu Bundesligy?
Těším se opravdu moc, je to vlastně už moje čtvrtá bundesligová sezona. Nějaké zkušenosti jsem již nasbíral, každopádně zápasy v soutěži jsou stejně vždycky jiné. Soupeři i my pořád měníme kádr, takže neustále je to vlastně něco nového. Těším se ale hrozně, uvidíme, jak se vše bude vyvíjet.

Bohemians – Sparta, snímek z posledního vzájemného utkání v květnu 2018
Zlomí se v Ďolíčku prokletí? Bohemians neporazili Spartu už sedmnáct let

Změnil se kádr Hoffenheimu hodně?
Odešli důležití hráči, například Mark Uth, potom také Serge Gnabry, který se vrátil do Bayernu Mnichov, takže je možné, že proti nám teď nastoupí. Na druhou stranu ale také přišli noví kluci – Ishak Belfodil z Brém nebo Leonardo Bittencourt z Kolína, to jsou výborné posily. Oba rovněž výborně zapadli do týmu, takže i když se kádr změnil, tak si troufám říct, že se změnil k lepšímu a výkonnostní posun jde vidět.

S kým si vůbec nejvíce rozumíte v kabině?
Řekl bych, že víceméně se všemi, kdybych však měl vybrat jedno jméno, tak by to byl Florian Grillitsch.

Trenér Václav Jílek tleská publiku po heroickém výkonu svého týmu v zápase se Sevillou
Jílek po Seville: Obrovský respekt k hráčům i divákům. Porážka teď hodně bolí

Špičkujete se v Německu i s dalšími českými reprezentanty, například s Jiřím Pavlenkou (brankářem Brém)?
Ne, to my vůbec neděláme. Spíše si navzájem přejeme úspěchy a aby se nám dařilo.

Favorit ligy? Opět Bayern

Start do ligy budete mít hodně ostrý. Je lepší na Bayernu začínat, než ho potkat rozjetý uprostřed sezony?
Těžší soupeř než Bayern v Bundeslize určitě není a myslím si, že je jedno, jestli ho chytneme první kolo, desáté nebo patnácté. S Bayernem stejně musíte dvakrát v sezoně hrát. Teď mají nového trenéra (Nika Kovače), takže by se tam třeba nějaká skulinka, nějaká nesehranost mohla projevit, ale to ukáže až samotný zápas. Bude to každopádně hodně těžké.

Tomáš Kalas pózuje na stadionu v Bristolu, kde v dresu City stráví ročník 2018/19.
Fotbalový cestovatel Kalas zůstává v Anglii. Z Chelsea bude hostovat v Bristolu

Bude tedy Bayern opět největším favoritem Bundesligy? Kdo by mu mohl konkurovat?
Bayern určitě bude velkým favoritem ligy a kandidátem na titul, je jím každý rok. Doufám, že se nám někomu podaří ho trošku více potrápit, aby ho nezískal pět kol před koncem, ale aby se o něj strachoval až do poslední chvíle, případně o něj dokonce přišel. Za to bych byl hodně rád.

V Německu jsou kluby, které mu budou chtít šlapat na paty, a my jsme mezi nimi. Nechceme samozřejmě volat do světa, že budeme hrát o titul, ale ambice jsou i tak velké. Půjdeme od zápasu k zápasu a když budeme vyhrávat, proč se o tom potom nepobavit? Teď nás ale čeká první kolo, uvidíme, jak se pak celá sezona bude vyvíjet. Není to ale jen o střetnutí na Bayernu.

Lukáš Sadílek z 1.FC Slovácko.
Slovácko vyhlíží střet se Zlínem. Sadílek: Kabina vnímá derby intenzivněji

Hoffenheimu se ale na Bayern daří. Prozradíte recept, jak mnichovského giganta zaskočit?
Neřekl bych zase, že se nám na ně daří, výsledky jsme uhrávali spíš doma. Dvakrát jsme je porazili, jednou jsme uhráli remízu i v Allianz Areně, jinak jsme tam ale vždycky prohráli, takže bych neřekl, že na ně umíme, ačkoli takovou bilanci asi nikdo další nemá. Na to se ale nechceme koukat, co bylo, bylo.

Každý musí mít velké cíle

Ani ne před týdnem jste v pohárovém utkání rozdrtili Kaiserslautern 6:1, přičemž vy jste se trefil také. Co vám to ukázalo?
Že máme kvalitní tým. Máme propracovaný systém hry, kde každý ví, co má dělat. Byl to ovšem zápas "pouze" s třetiligovým soupeřem, až další duely nám ukážou, jak na tom doopravdy jsme.

Fanoušci tradičního anglického fotbalového klubu Crewe Alexandra momentálně příliš důvodů k radosti nemají.
Nemakáte? Zaplaťte! Hráči anglického Crewe musí fanouškům proplatit vstupné

Konečně jste se dočkal i vysněné Ligy mistrů. Jak se na ni těšíte a co očekáváte?
Těším se hodně, vlastně nejen já, ale celý Hoffenheim, vždyť se tady Liga mistrů bude hrát poprvé v historii klubu. Očekávám kvalitní zápasy a hlavně kvalitní soupeře. Jelikož jsme ve čtvrtém koši, potkají nás tři výborné celky. Asi si nelze úplně vybírat, koho bychom chtěli a koho ne, uvidíme, jaké protivníky nám přidělí los a pak si to budeme chtít užít. Máme ambice, takže se určitě budeme chtít poprat o postup ze skupiny. Každý si musí dávat velké cíle – my nejsme výjimkou.

Na co si Hoffenheim v Lize mistrů troufá?
V Lize mistrů si troufáme na to, že všechny soupeře potrápíme. Uvidíme, co z toho vyjde, jestli dobrý výsledek a udržení se přes zimu v pohárech, je těžké to dopředu odhadovat.

Už jste o tom mluvil, ale přesto a konkrétně – koho byste si v Lize mistrů přál do skupiny?
Jelikož jsme ve čtvrtém koši, tak určitě dostaneme minimálně jeden velký klub. Uvidíme, každopádně kdybych měl jmenovat, tak bych asi chtěl Real Madrid.

Liga národů? Všichni se těšíme

Pojďme k národním týmům. Účast Německa na MS skončila ostudou, probíralo se toto téma i ve vaší kabině?
Mluví se sice o ostudě, ale ve skupině vypadla spousta týmů, přičemž to za ostudu nikdo nepovažoval. Ano, po dlouhé době vypadli hned v základní části, takže se to probírá jako velké překvapení, ale říkám, takových tam bylo víc. V kabině jsme to každopádně neprobírali vůbec.

Vzkaz fanoušků opavským fotbalistům.
Opavany podpořili fanoušci. Slezský je hrdost, píšou ve vzkazu

V sestavě máte i vicemistra světa Kramariče. Nenarostl mu příliš hřebínek, popřípadě nebude mít zaječí úmysly?
Všichni jsme mu blahopřáli k výbornému umístění, klobouk dolů. Kdo může říct, že je druhý na světě? Že by mu narostl hřebínek si určitě nemyslím, Andrej pořád zůstává takový, jaký je, dokonce v Hoffenheimu prodloužil smlouvu, takže se projevila důvěra hráče v klub i naopak. Jsme za to rádi, protože je pro nás jedním z nejdůležitějších borců.

Blíží se Liga národů. Bude mít česká reprezentace na to, aby vyhrála skupinu s Ukrajinou a Slovenskem?
Už se všichni těšíme. Je to pro nás určitě lepší než hrát pouze přáteláky, jedná se o takové zpestření, a navíc se můžeme i probojovat na mistrovství Evropy, což je povzbuzující. Myslím si, že na to máme, abychom vyhráli skupinu a pak se poprali i dále. Musíme prostě všechno sladit dohromady. Tým máme kvalitní, vždyť máme i hráče, kteří hrají v zahraničí.

V reprezentaci nic nevypouštíme

Změnila se nějak vaše pozice v obou mužstvech, tedy klubovém i reprezentačním?
V Hoffenheimu ne, prodloužil jsem tady smlouvu na dalších pět let. Za to jsem šťastný a děkuju celému klubu za důvěru a za to, že s ním můžu spojit svou budoucnost. Nepočítám s tím, že odehraju celý ročník, to ani nejde, trenér to má založeno na tom, že nás bude prostřídávat. Chci ale naskočit do co nejvyššího počtu duelů, abych nasbíral co nejvíce zkušeností.

Petr Jiráček
Zlínský Jiráček hrál se zlomenou kůstkou. Nemám čas marodit, tvrdí

Co se reprezentace týče, do ní se chce dostat každý a kdo tam už je, tak na hřišti vždy nechá všechno. Lidé sice mohou říkat, že to tak není, ale to vůbec není pravda. Může se nám nedařit, můžeme podat špatný výkon, můžeme dělat individuální chyby, ale nikdy, a to si myslím, že můžu mluvit za všechny, to není o tom, že bychom se na něco vykašlali nebo něco vypustili. Moje pozice se jinak asi nezměnila, i když konkurence tam je, mimo Thea Gebre Selassieho jsou kvalitní hráči taky v české lize.

V létě o vás mělo zájem římské AS, ale zůstal jste a podepsal i novou smlouvu. Není vám nicméně Hoffenheim už příliš těsný?
Konkrétní nabídku jsem z AS nedostal, ale vím, že tam nějaké oťukávání bylo. Když jsme nicméně začali s Hoffenheimem jednat o prodloužení smlouvy, byla to pro mě priorita, už jsem říkal, že jsem šťastný, že klub ve mně důvěru má. Budu se ji snažit splatit, aby věděli, že neudělali chybu, když si mě podepsali na takovou dobu. Pět let je opravdu super smlouva.

Jaroslav Němec.
Jaroslav Němec: Top klub? Bohemka. Slavil jsem s ní titul a hrál i poháry

Určitě bych tak neřekl, že by mi byl těsný, klub má velké ambice. Chce hrát poháry, chce hrát na špici Bundesligy, chce vyhrát německý pohár. Každý si asi řekne, že se jedná o malý celek, ale teď už to tak není. Formu potvrzujeme už tři roky a je vidět, že zmíněné ambice nejsou žádné výkřiky do prázdna. Máme na to, já sám jsem spokojen se vším všudy.

Mimochodem, ještě než znovu začne kolotoč zápasů, co jste v létě všechno stihl kromě dovolené?
Užíval jsem si hlavně rodinku. Různě jsme jezdili na výlety a hlavně byli spolu.

Brankář Tomáš Vaclík na tréninku fotbalové reprezentace.
Vaclík, Koubek, Pavlenka. Kdo bude českou reprezentační jedničkou?