Švédský útočník tvrdí, že byl vystaven rasistickému komentáři v kvalifikačním utkání jednadvacítek proti Itálii. Za mladou hvězdou z Premier League stojí trenér, tým i celá Švédská fotbalová asociace.  

Fotbalový klub z krajského přeboru Královéhradecka má ve svém středu zahraniční fotbalisty. Mezi ně patří také Ghaňan Musa Ansuma (vlevo) a Francouz Jean David Nessoumou.
Ghanský fotbalista Ansuma o rasismu: Házeli na mě banány. A co řekl o Kúdelovi

„Nikdo by neměl být podroben rasismu, je to zcela nepřijatelné. Všichni stojíme za Anthonym a podporujeme ho,“ řekl švédský kouč Claes Eriksson, jehož tým urval v Monze remízu 1:1 až v 92. minutě.  „Řekli jsme naši verzi toho, co se stalo, a předložili jsme zprávu jak rozhodčím, tak delegátům zápasu. Nyní čekáme na zpětnou vazbu.“

Italská asociace nařčení odmítá. Opírá se o televizní záběry, na kterých není vidět, že by k jakémukoliv konfliktu došlo. „Absolutně odmítáme, že by fotbalista národního týmu Itálie do 21 let během utkání proti Švédsku vyjadřoval rasistické komentáře proti soupeři. Mimo to, nevšimli si toho rozhodčí zápasu, ani delegát UEFA. K žádnému rasismu nedošlo, s proto Italská asociace bude chránit svůj obraz i obraz svých hráčů. Doufáme, že ​​příslušné orgány případ neprodleně objasní,“ reagovali Italové.  

Brutální faul Georgie Stanwayové.
Brutální faul měl dohru. Hvězdná hráčka Manchesteru City se stala terčem hněvu

„Zároveň znovu potvrzujeme závazek, že celý italský fotbal a zejména národní týmy, které byly zapojeny do mnoha iniciativ, neustále bojují proti rasismu. Budeme i nadále odsuzovat všechny urážky a násilné incidenty.“

Incident připomíná jarní kauzu Kúdela vs. Kamara. Přestože se slávistický stoper zapřísáhl, že protihráči z Glasgow Rangers nic rasistického neřekl, UEFA byla neoblomná a Kúdela za údajný rasismus vyfasoval desetizápasový trest. Usvědčily ho televizní záběry, jak Kamarovi cosi šeptá do ucha. V případu Elanga žádný takový „důkaz“ neexistuje.