Fotbalista z Pobřeží Slonoviny podal skvělý výkon. Podílel se na dvou brankách, ve středu pole kraloval. Soupeře motal, byl prostě excelentní.

„Podal mimořádný výkon,“ souhlasí trenér Zlína Michal Bílek.

Také protistrana přikývla. „Patřil k nejlepších hráčům na hřišti,“ uznal kouč poražených Michal Kordula.

Tenhle africký klenot na zlínské Letné nyní brousí trenér Michal Bílek. Jeho předchůdce Vlastimil Petržela si s ním nevěděl rady. Zdál se mu pomalý, vytýkal mu, že zná jen jednu rychlost. Ale bývalý kouč Fastavu Bohumil Páník moc dobře věděl, proč ho do Zlína z druholigového Táborska bere.

FC Fastav Zlín ve středu 5. září ve Sportovním areálu Vlastislava Marečka na Vršavě pořádá fotbalový nábor dětí ročníku 2012 a 2013. Akce začíná v 16.30.
Ševci lákají děti k fotbalu. Nábor zpestří různé soutěže a hry

I když v minulé sezoně až tolik nezářil, pondělní derby na Slovácku přesně ukázalo, v čem je Traoré výjimečný.

Vše demonstruje situace před třetí brankou Fastavu. Brzy třicetiletý středopolař si v pokutovém území pohrál s Daníčkem, ideálně naservíroval míč střídajícímu Železníkovi a uzdravený forvard zblízka uklidil balon do sítě.

Opora týmu měla podpis i pod úvodní brankou Zlína. Traorého v šestnáctce evidentně fauloval Petr a sudí Pechanec správně nařídil pokutový kop. Míč si na bílý puntík postavil Poznar, který ranou do šibenice poslal Fastav do vedení.

Vytáhlý Afričan si na trávníku místy dělal, co chtěl. Mazlil se s míčem, kličkoval, přihrával. Prostě one man show. A borci v bílých dresech ho nedokázali zastavit.

„Soupeři z něj byli hotoví,“ všímal si Bílek. „Pak do něj i zajížděli, ale on všechno ustál,“ oceňuje kouč Fastavu.

Parťáka však chválili také spoluhráči.

„Ibra je klasik. Jemu sebrat balon, to je pro soupeře těžký úkol,“ říká Róbert Matejov.

Dlouholetý řidič zlínských ligových fotbalistů Milan Kieryk (na snímku vlevo) pózuje na Letné s Vukadinem Vukadinovićem.
Kieryk vozí fotbalisty Zlína 14 let. Nerozhodila ho ani ukradená SPZ

„Proti Slovácku odehrál super zápas,“ přidává slovenský fotbalista a další hrdina pondělního zlínského spektáklu.

V čem je Traoré tak výjimečný?

„Má klamavé pohyby tělem. Naznačí, že jde doprava, přitom míří doleva. Hru tělem má výbornou,“ říká Matejov.

Že se na vytáhlého Afričana, jenž udivuje fyzickým fondem a může hrát ofenzivního i defenzivního záložníka, hezky dívá, ví také stoper Petr Buchta.

„Ibra má dobré věci,“ přikyvuje letní posila z Bohemians 1905. „Je platný, udrží balon. Hodně nám pomáhá. I na tréninku je silný,“ doplňuje.

Podobně o svém spoluhráči mluví také Josef Hnaníček. „Spoustu toho odběhá. Vybojuje hodně míčů, je silný na balonu,“ vyzdvihuje Traorého přednosti rodák ze Štítné.

Ofenzivní hráč z Pobřeží slonoviny přišel na Letnou v září 2016. Ve Zlíně se rychle adaptoval. I když několik zápasů sledoval z lavičky náhradníků, po většinu doby měl ve středu zálohy pevnou pozici.

Obránce Zlína Lukáš Bartošák (na snímku) se v generálce proti Zlatým Moravcům blýskl gólem na 2:0.
Nádherné! Jsme bod za Spartou, září sváteční střelec Bartošák

I když v loňském přívalu zahraničních hráčů poněkud zapadl, po příchodu kouče Bílka stejně jako ostatní hráči Fastavu viditelně ožil. Také Traorému svědčí nový systém se třemi stopery. Stejně jako třeba Jiráček má větší volnost, navíc cítí důvěru trenéra, který mu věří.

Letos bývalý hráč Táborska a libyjského celku Al Ahlí Bengház nechyběl na trávníku ani minutu. Jediné, co mu schází, je vstřelený gól. Traoré v jednapadesáti ligových duelech zaznamenal pouze dvě branky, na podzim ještě neskóroval.

„Ale už se zase brzy trefím,“ slibuje s úsměvem.

V České republice se mu líbí. FORTUNA:LIGU bral jako ideální soutěž k adaptaci na evropský fotbal. Vybral si stejnou cestu jako známější krajan Bony Wilfied.

Bývalý hráč Sparty se přes nizozemský Arnhem dostal až do Manchesteru City. „Je to můj vzor,“ přiznává Traoré.

Ačkoli je v Česku už pátým rokem, mluví jenom francouzsky nebo anglicky. I když česky moc neumí, v kabině je oblíbený.

Prostě klasik.

Fanoušci Zlína na stadionu v Uherském Hradišti při derby se Slováckem
Nadšení fans vyvolávali Bílka. Byli skvělí, zářil kouč