V obou případech se okresní nováčci představili na trávnících papírových favoritů a vyšli shodně naprázdno, i když po zcela jiném průběhu. Zatímco aktuálně pátá frymburská Šumava udolala vyšebrodské Dynamo až brankou z penalty v úplném závěru, tak nyní osmé béčko krumlovského Slavoje deklasovalo novice z Černé výmluvnou a potupnou osmičkou.

Bitva u Lipna

Frymburk – Vyšší Brod 2:1 (1:0). Domácí fotbalisté měli od začátku bitvy o Lipno více ze hry, ale převahu se jim pohříchu podařilo gólově zúročit pouze v jednom jediném případě. Ve velkých šancích v úvodu neuspěl kapitán D. Račák a několikrát Budík. Posledně jmenovaný však ve 22. minutě po rohu zamířil hlavou už přesně a stanovil poločasový nejtěsnější stav.

Ve druhém dějství se obrázek příliš neměnil. Frymburští si vytvářeli další šance, ale ty znovu zahazovali – a přišel zákonitý trest. Sedm minut před koncem předvedli Vyšebrodští rychlý brejk, na jehož konci byl přesně střílející Dibďák, jenž srovnal na 1:1. Kýžené remízy se však hosté nedočkali a rozhodla o tom situace z předposlední minuty řádné hrací doby. Do vápna Dynama se protáhl Rillich, byl faulován a z nařízeného pokutového kopu Budík svým druhým zásahem v utkání zajistil domácím všechny body.

Nadílka v podzámčí

Český Krumlov B – Černá 8:1 (4:0). Po oboustranně opatrnějším začátku převzali iniciativu slavojáci a už v 7. minutě otevřeli skóre. Míč putoval přes Cardu k Peťulemu, který vnikl do vápna, nesobecky ještě postrčil do strany zcela volnému Poláčkovi, pro kterého nebyl problém trefit odkrytou branku – 1:0. O dvě minutky později se situace opakovala, jen s tím rozdílem, že po pasu Peťuleho zakončující Bordač z malého vápna svatyni hostů přestřelil. Vše si ovšem oba aktéři v obráceném gardu vynahradili ve 22. minutě, kdy centr Bordače donesl na prsou do branky Peťule a zvýšil na 2:0.

Po půlhodině pak bylo Krumlovským ještě veseleji, když po stažení Cardy v šestnáctce se pískal pokutový kop, který Prokop jistě proměnil – a bylo to již 3:0. Závěr poločasu se pak poněkud natáhl vinou ošetřování domácího beka Pilse, jenž po srážce s vlastním gólmanem musel putovat do nemocnice na šití tržné rány na hlavě. Ani tento moment však slavojáky nezbrzdil v jejich útočném snažení a v nastaveném čase přidali ještě čtvrtý zásah. Střelu Peťuleho z trestného kopu brankář Wudy jen vyrazil před sebe a dobíhající Bordač stanovil poločasový stav na 4:0.

Motivační přestávkový proslov hostujícího momentálně vinou zranění nehrajícího kouče Frnky nepadl na úrodnou půdu. Deprimovaní hráči Černé začali i druhý poločas nesoustředěně a již po necelých dvou minutách inkasovali popáté. Za záda obránců dostal přihrávku rozběhnutý Poláček, šel sám na branku a s přehledem po zemi podél vybíhajícího gólmana dal už na 5:0.

Poté slavojáci přece jen trochu ubrali plyn a chvilkově přenechali snažení svému soupeři. Ten se ovšem čestného úspěchu dočkal až za stavu 6:0, neboť v 70. minutě brankáře Wudyho překonal tečovanou ranou zpoza vápna i Vnuk. Za dvě minutky přišel již zmíněný osamocený úspěch hostů, když přetažený centr Siváka usměrnil z první do sítě Vrba na 6:1. Jenomže ani to nebyl všem změnám konec. V závěru s chutí hrající slavojáci v čele s výborným kapitánem Peťulem debakl Černé ještě zvýraznili. A právě jmenovaný Jan Peťule se nakonec po zásluze v povedeném utkání radoval z hattricku, když nejprve v 76. minutě s přehledem z dálky přeloboval vybíhajícího brankáře a minutu před koncem svým třetím zásahem v zápase uzavřel na výsledných a zcela zasloužených 8:1.

Jak nastoupili

Frymburk: Vítek – Janáček, J. Grohman, R. Mertl, M. Račák – D. Račák, Šisler, Kaňa, Budík – Matuš (76. Malák), Rillich (89. Tomka).

V. Brod: Mayr – Šerhakl, Pomije, Syrovátka, Dibďák – Bäuml, Kročák, Jirkal (38. F. Filip), L. Rapčan, Vančura – Gondek.

Č. Krumlov B: Kejšar – Čabaj, Houska, Vnuk, Pils (44. Kopřiva) – Bordač, Rozkošný, Carda (36. Kitzler – 74. Gábor), Poláček – Peťule, Prokop (67. Fatura).

Černá: Wudy – Zeman (66. Šuga), Černý, Strnad, Kordík – Sivák, Haviernik, Vrba, Brůha (54. Uhlíř) – Ma. Koza, Pavlis.

Řekli po utkání

Trenér Vlastimil Mertl (Frymburk): „Do zápasu jsme vstoupili aktivně, soupeře přehrávali, ale vypracované šance proměňovat nedokázali. A byly to při tom úplně jasné tutovky. Naštěstí jsme dali aspoň jeden gól z rohu a naprosto zaslouženě vedli. Druhá půle byla podobná. Hosté bránili, my hráli a zase zahazovali jednu šanci za druhou. Po každé z nich jsem si říkal, aby nás to nemrzelo! Obavy z neproměněných šancí se pak naplnily, když hosté z brejku srovnali a zdálo se, zápas skončí remízou. Přišla ale jasná penalta, kterou nikdo ani nechtěl kopat. Nakonec se k tomu postavil Budík a s přehledem proměnil. Konečně se nám tak povedlo rozhodnout zápas na konci. Výhru jsme si zasloužili a jsem za ni rád, protože jsme se tím udrželi v horní polovině tabulky, která se pomalu rozděluje na dvě části. Vše nasvědčuje tomu, že nás čeká opět klidné jaro!"

Trenér Jan Straka (V. Brod): „Soupeř byl lepší a my měli štěstí, že se netrefil víckrát a nebyl z toho debakl. Příležitostí k tomu měli domácí opravdu hodně. Nastoupili jsme bez několika hráčů základu, když kvůli trestu nebyl Prochaska, zranění jsou Klíma a Sosna, z osobních důvodů chyběl Krauskopf a v první půli se navíc ještě zranil Jirkal. Na to se však nemůžeme vymlouvat. V podstatě jsme neměli za celý zápas pořádnou šanci, jen náznaky a pár střel z dálky. Jen je škoda, že když se nám nakonec podařilo srovnat, že v poslední minutě přišla penalta. Bod by nebyl zlatý, ale diamantový. Ale jak jsem řekl, soupeř si výhru zasloužil."

Vedoucí mužstva Karel Šíma (Č. Krumlov B): „Od začátku to byl jednoznačný zápas. Dali jsme rychlý gól a postupně jsme neškodnému soupeři přidávali další. Chtěl bych vyzdvihnout kapitána Peťuleho, který sám tři góly dal a téměř na všech dalších se navíc podílel. Honza byl hlavním strůjcem vysokého vítězství a zároveň nejlepším hráčem na trávníku."

Trenér Milan Frnka (Černá): „Jsem zklamaný, protože to, co jsme předvedli, byla jedním slovem tragédie a nemělo to s fotbalem nic společného. Výkon bez nasazení, pohybu a jakékoliv agresivity by nestačil ani na okresní přebor. Jednoznačně náš nejhorší zápas podzimu. Mohu jen doufat, že si hráči z toho vezmou ponaučení a příště to bude úplně o něčem jiném."