Z trojlístku okresních zástupců účinkujících v béčkové skupině oblastní fotbalové I. A třídy zabodoval ve dvanáctém podzimním dějství jediný.

V průběžném pořadí druhý kaplický Spartak nevyužil zaváhání první budějovické Slávie, padl v Hrdějovicích a zůstává o dva body na stříbrném stupínku. Třetí příčku si udržel FK Nová Ves/Brloh, jenž doma vydřel nejtěsnější výhru nad nepříjemným Vimperkem. Do velkých problémů se naopak dostává Velešín, jenž doma nezvládl existenční zápas s Trhovými Sviny a klesl až na předposlední místo.

Nezdar favorita

Hrdějovice – Kaplice 2:0 (1:0). Favorizovaní hosté dali poprvé o sobě vědět až v 10. minutě, ale střela Svobody gólové parametry neměla. Vzápětí už měli spartakovci tutovku, když Lukáš Pulec přihrál Janurovi, ten na pravé straně našel nabíhajícího Micáka, který se dostal do šestnáctky, přízemní ránu však Spěvák zneškodnil. Už tuto příležitost lze označit za stoprocentní, za další dvě minuty pak měli hosté šanci přímo volající po gólu. Vávra poslal přesný pas za hrdějovickou obranu, kam si naběhla hned trojice kaplických hráčů, zodpovědnost vzal na sebe Roule, místo nahrávky na lépe postaveného spoluhráče se však snažil vybíhajícího Spěváka přehodit, mířil ale vysoko nad branku. Po čtvrthodině hry vyzkoušel pozornost hostujícího gólmana Mrkos, ale Štěpánek byl pozorný a střelu vyrazil na rohový kop. Poté se hrálo spíše ve středu hřiště, přičemž častěji měli míč na svých kopačkách hosté. V polovině prvního poločasu pokoušel střelecké štěstí Svoboda a Spěvák nadvakrát zkrotil míč ve svých rukavicích. Skóre se tak změnilo až ve 34. minutě – a do vedení se dostali domácí. Sloupovi se podařilo na pravé straně odcentrovat přes Januru, bránící hráči nechali dostatek volného prostoru Tomkovi, a ten se prezentoval nechytatelnou přesnou hlavičkou – 1:0.

Hosté po inkasované brance přidali a ještě v posledních pěti minutách první půle mohli vyrovnat, když měli dvě výborné příležitosti. Nejprve pronikl středem Vávra, prošel až do vápna, tam našel ještě lépe postaveného Micáka, jehož střela se však jen svezla po břevně. A v samotném závěru půle Lukáš Pulec přihrál v šestnáctce míč opět Micákovi, jehož gólovou střelu zablokovali padající obránci.

A jak první poločas skončil, tak ten druhý začal. Tedy náporem a šancemi hostujícího týmu. Po třech minutách hry se na pravé straně uvolnil Lukáš Pulec, protáhl se do vápna, zpětnou přihrávkou našel Januru, ten sice dokázal překonat brankáře Spěváka, radost hostům však zkazil jeden z obránců stojící na brankové čáře. Vzápětí Krauskopf našel na hranici šestnáctky Januru, ten se dokázal uvolnit, ale zuby si vylámal na gólmanovi Spěvákovi. Hosté se snažili o vyrovnání, v koncovce se jim však nedařilo. V 56. minutě našel Lukáš Pulec před vápnem Gondeka, jehož povedenou prudkou ránu Spěvák pouze vyrazil, ale dobíhající Janura zblízka vysoko přestřelil. Navíc by gól stejně neplatil pro zdvihnutý praporek asistenta rozhodčího.

Poté se domácím podařilo vymanit z kaplického tlaku a dostali se několikrát na dostřel branky Spartaku. V 63. minutě to zkoušel po zemi mimo Netočný, o chvíli později se díky odraženému míči dostal do šance Kukačka, vybíhajícího Štěpánka však prostřelit nedokázal. Poté se domácí čílili na hlavního arbitra, že střet Štěpánka s Mrkosem neposoudil jako penaltový. V 68. minutě pak mohl vedení Slavoje pojistit Kukačka, ale ani ve své druhé gólové pozici nedokázal kaplického gólmana překonat. Na druhé straně měli velkou příležitost hosté po autovém vhazování, kdy se sám před Spěvákem ocitl Lukáš Pulec, ale nezvolil přihrávku na lépe postaveného Januru, místo toho se pokusil o kličku, kterou mu hrdějovický gólman vystihl. Hosté se i v závěru tlačili před hrdějovickou svatyni, ale nebylo jim přáno. Navíc domácí našli v 89. minutě otevřené okénko v kaplické obraně, Kukačka předložil míč střídajícímu Suchanovi, a ten sám před brankářem pojistil výhru Slavoje – 2:0. Tři body do tabulky si tedy připsali Hrdějovičtí.

Tentokráte vyhrál šťastnější tým. V tomto zápase by však Kapličtí asi nedali gól, i kdyby hráli snad do půlnoci. Chabá neproduktivní koncovka připravila spartakovce o výhru i o první místo v průběžné tabulce.

Sestava Kaplice: O. Štěpánek – Krauskopf, Vávra, Doubrava, Gondek – Micák, Kačírek, Janura, O. Svoboda – Roule, L. Pulec.

Výhra a prohra

Nová Ves/Brloh – Vimperk 3:2 (2:2). Lepší nástup korunovali domácí dvěma slepenými góly na konci první dvacetiminutovky. V 16. minutě napálil odražený míč zpoza šestnáctky pod břevno Pouzar a za minutku ho neméně povedenou ranou napodobil Vlček. Jenomže pak domácí přestali hrát a byli po zásluze v závěru půle potrestáni. Nejprve pěknou kombinaci hostů zakončil ve 36. minutě Vondrášek a v poslední minutě půle dal krásný gól do šatny nechytatelnou bombou do šibenice Samohejl – 2:2. Hned v úvodu druhého dějství orazítkoval domácí Vejvoda z přímého kopu břevno a pak už byl k vidění hlavně urputný boj mezi šestnáctkami. Rozhodnutí padlo pět minut před koncem. Dlouhý výkop brankáře Pouly sklepl Vlček rozběhnutému Ďuricovi, který se dostal tváří v tvář brankáři Formánkovi a s přehledem dal na výsledných 3:2.

„Z tohoto zápasu jsem měl obavy, které se naplnily. Po dobrém začátku jsme dali dva pěkné góly prakticky v jedné minutě, ale pak jsme přestali hrát a nepodrželi míč vepředu. O přestávce jsem musel zvýšit hlas, hráli jsme potom trpělivě a nakonec se k nám přiklonilo i štěstí. Máme cenné body, jsme třetí, ale v klidu vůbec být nemůžeme, protože týmy ze spodku vyhrávají," hodnotí trenér Karel Švarc.

Sestava Nové Vsi: Poula – Klein, Švarc, Jiří Anderle ml., Vejvoda – Pouzar (84. M. Sekera), Jiří Anderle st., Vlček, J. Postl – Ďurica, Fischer (88. Chmelař).

Velešín – Tr. Sviny 1:3 (1:1), branky: Grznárik – Horelica, Janoušek z penalty, Gažák.

„Důležitý zápas jsme bohužel zase nezvládli a je to velké zklamání. Nehrajeme vcelku špatně, ale srážejí nás individuální chyby, což se pak odráží na psychice hráčů. V úvodu jsme byli aktivnější, ale do vedení šel soupeř. Gólem do šatny se povedlo srovnat, ale ve druhé půli jsme zase předvedli velké hrubky a soupeři body doslova darovali. Dalším klíčovým faktorem je neproměňování šancí. Momentálně nemáme útočníka, který by zápas rozhodl, a když se přidají zmíněné chyby, tak je vymalováno. Musíme si sednout, všechno si vyříkat a pokusit se to nějak změnit," uvažuje tentokrát nehrající velešínský kouč Milan Frnka.

Sestava Velešína: Ottenschläger – Chovanec, Trummer, Opekar, Z. Šafránek – J. Šafránek, Grznárik, Rozkošný, Jirský – D. Petr, Zimek (60. Kollár).

Libor Granec, Karel Vosika