Zápas dvojice týmů ze spodního patra tabulky Ondrášovka krajského přeboru fotbalistů byl k vidění v jedenadvacátém dějství na sedlickém trávníku.

Sedlice – Kaplice 3:1 (1:1)

Nástup do střetnutí, v němž se hrálo takříkajíc o šest bodů, zvládli na výbornou domácí. Již na začátku 5. minuty totiž šli Sedličtí do vedení. Rohový kop rozehráli nakrátko, následný centr propadl až k Václavu Šrámkovi, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 1:0.

Hosté zahrozili po čtvrthodině hry, kdy ve středu hřiště uplatnil důraz Motz, z toho profitoval Ondřej Svoboda, ale s jeho přízemní střelou si gólman Vančát poradil. Ve 20. minutě mohl druhý gól domácích přidat Říský, zprava se dostal až před brankáře, Vokála však zblízka neprostřelil. Po většinu hrací doby se pak hrálo převážně ve středu hřiště. Po půlhodině hry se o pohotové zakončení pokoušel Říský, mířil však nad branku Spartaku. Na druhé straně se ke střele zpoza šestnáctky dostal Krenauer, ale Vančát míč znovu našel ve svých rukavicích. Hosté se vzápětí vyrovnání přece jenom dočkali. Ve 33. minutě Svoboda prostrčil míč mezi obránci nabíhajícímu Šálkovi, a ten sám před brankářem v koncovce nezaváhal – 1:1.

Ve zbývajících minutách půle mohli Sedličtí vedení strhnout zpět na svou stranu. Nejprve měli výhodu přímého kopu z velmi dobré pozice, zodpovědnost vzal na sebe Mezera, střílel po zemi a mířil těsně mimo branku Spartaku. Poté mohl skórovat sedlický kapitán Mikeš. V prvním případě minul svatyni hostů zprava, v tom druhém pak skončila jeho střela nad břevnem – a do kabin se šlo za nerozhodného stavu.

V úvodu druhého dějství střílel hostující kapitán Janura a Vančát jeho pokus kryl. Na druhé straně mohl z protiútoku skórovat Říský, ale znovu mu byla kaplická svatyně malá. Nedlouho poté se však sedlický kanonýr dočkal. Ve 49. minutě si naběhl na přesný pas do šestnáctky, v prvním střeleckém pokusu míč minul, dostal však dostatek času si balon znovu zpracovat, uvolnit se a zamířit přesně na vzdálenější tyč – 2:1.

Poté se dlouhé minuty hrálo převážně mezi šestnáctkami, bez brankových příležitostí před jednou či druhou brankou. Až v polovině druhé půle Kapličtí po důrazném napadání vybojovali míč, ale křížná střela Janury mezi tyče nesměřovala. Krátce nato po standardní situaci se na hranici velkého vápna dostal k odraženému míči Krenauer, skákavá střela nadělala Vančátovi problémy, když míč ukrotil až nadvakrát. Kapličtí získávali půdu pod nohama a zdálo se, že budou bojovat o srovnání stavu, ale pak přišlo definitivní rozhodnutí. V 73. minutě po rohovém kopu se hlavou prosadil volný Trantina – 3:1.

Ve zbylých minutách byli hosté již rezignovaní a domácí mohli své vedení ještě pojistit. To se jim sice už nepodařilo, přesto Sedličtí záchranářský duel zvládli lépe, když prokázali větší chuť po vítězství – a proto jim tři body náleží zcela po právu.

Fakta – branky: 5. V. Šrámek, 49. Říský, 73. Trantina – 33. Šálek, střely na branku 7:7, mimo 9:1, rohy 7:0, fauly 19:15, ŽK 2:4 (u hostů Kebl, Janura, Krenauer, Doubrava), rozhodčí Vychodil, 80 diváků.

Sestava Kaplice: Vokál – Čajan, Doubrava, Motz, Gondek, Kebl, Micák (81. F. Marek), Krenauer, Šálek (84. Říha), Janura, O. Svoboda (63. D. Smolen).

Kapličtí si jedenáctou prohrou v našlapaném spodku tabulky pohoršili z desáté na dvanáctou příčku. V příštím kole je tak čeká další důležitá partie, v níž doma přivítají jen dva body ztrácející Soběslav.

Libor Granec