V oblíbené páteční rubrice námi oslovený expert komentuje  vybrané víkendové zápasy fotbalových týmů z regionu v různých soutěžích.

Zkušený čtyřicetiletý frymburský hráč Václav Tomka tentokrát  k zápasům z programu 5. kola E.ON Tip Ligy řekl:

Milevsko – Č. Krumlov (divize): „Jako bývalý slavoják pořád věřím Krumlovu a on mi stále kazí tipy… Minule hrál Slavoj doma o důležité body s Čížovou, podal v derby mizerný výkon, když ani nevystřelil na branku hostí a zaslouženě se zkušeným soupeřem padl 0:1. Tím se zelenobílí opět dostali až těsně nad pásmo sestupu, a to nyní zajíždějí na půdu předposledního Milevska, které jistě bude chtít divizi udržet za každou cenu. Krumlov čeká těžký zápas a já mu tentokrát věřit nebudu, i když si myslím, že má kádr na to, aby si z Milevska nějaký bod odvezl. Tipuji jedničku a budu doufat, že mi svěřenci Bohouška Svobody tentokrát tip pokazí…"

Velešín – Nová Bystřice (I. A třída): „Jihostroj by to se záchranou I. A třídy měl myslet vážně. Předminulý víkend deklasoval špatně hrající Lišov na jeho půdě 5:1, pak doma získal bod se silným Čtyrákem a posunul se těsně nad sestupové pásmo. Ve středu sice doma nezvládl dohrávku s Vacovem, ale o víkendu bude hrát opět na svém trávníku, kde by měl proti Nové Bystřici zase zabrat. Ale pozor! Bystřice je  nevyzpytatelný soupeř, protože na jaře si už odvezla bod ze Čtyřech Dvorů, kde prý byla celý zápas lepší. Minulý týden  jen remizovala doma s poslední Novou Vsí, ale ve středu připsala tři body za nejtěsnější výhru nad Dobrou Vodou. Ve Velešíně to bude souboj o šest a já věřím  domácím střelcům. Myslím, že se opět trefí Martin Kollár, který hraje ve velké pohodě, a všechny body tentokrát zůstanou doma pod komínem."

Vyšší Brod –  Frymburk (I. B třída): „Brod, ač 2:3 prohrál, tak prý v posledním kole vůbec nehrál na půdě silné Horní Plané špatně a o zasloužený bod ho obral skvěle chytající hornoplánský brankář Beránek. My jsme si v sobotu připsali do tabulky další tři body, když jsme doma s odřenýma ušima porazili béčko Lažiště 1:0. V neděli nás ale právě Horní Planá vrátila zpátky na zem, když nás v dohrávce na našem hřišti přejela jak kukuřičný pole a dala nám zaslouženě potupného bůra. S Brodem hrajeme poslední dobou dobré vyhecované zápasy a po Plané bych utkání právě s Dynamem zařadil mezi top mače sezony. Určitě s námi opět pojede ven spousta našich skvělých fanoušků. A troufám si tvrdit, že momentálně máme takový kádr, že si do Brodu pojedeme pro tři body."

Chvalšiny – Frymburk B (okresní přebor): „Naše béčko doma ostudně prohrálo před týdnem s předposledním Holubovem 1:2, když nedalo v zápase minimálně šest tutovek… Dobře, když jasné gólovky zahodí kluci, kterým je šestnáct let, tak to beru, ale když to nepromění v gól ani takový fotbalový mazák, jakým je Zdeněk Skipala, tak to už je na pováženou… K tomu ještě moc nepomohl na postu stopera ani zkušený Lojza Paseka, který se po dlouhodobém angažmá v áčku vrátil zpět na jeho místo do béčka – no a překvapení kola bylo na světě. Chvalšiny se doma těžko poráží, i když jim bude kvůli vyloučení chybět zkušená dvojice Lamač a Holas. A bude to ještě těžší o to, že frymburské áčko hraje ve stejný čas v Brodě. Kdyby si Šumava odvezla z Chvalšin bod, tak by napravila zaváhání s Holubovem, ale spíš to vidím na tři body pro domácí."