V prvních třech jarních kolech fotbalisté Dynama uhráli v I. lize jen bod, a byť v bitvě o záchranu mají na další ohrožené týmy dál jen minimální odstup, doma ztrácet body už si nemohou dovolit.

Toho si před pátečním utkáním s Brnem je dobře vědom i trenér Pavol Švantner. „Série tří těžkých zápasů na úvod ligy byla hodně nepříjemná a jsme rádi, že už je za námi. Bohužel jen s hubeným bodovým ziskem, což nás zpětně mrzí, protože třeba v Ostravě jsme měli vyhrát a ani teď v Liberci jsme herně nepropadli," soudí budějovický kouč. „To už je ale pryč, ta série už je za námi a my se musíme zaměřit už jen na zápas s Brnem, v němž potřebujeme zabrat naplno."

K dispozici už bude i obránce Machovec, jenž pro karty v Liberci nehrál. „Jarda teď má dobrou formu, patří k pilířům obrany a v Liberci nám chyběl," připomněl Švantner, že dva góly padly po nahrávkách Štajnera z prostorů, kde jindy Machovec operuje.

Zatímco Machovec se vrací, pro žluté karty naopak budou chybět Novák a Rýdel. „Jinak jsme až na nějaké drobnější šrámy kompletní," pochvaluje si Švantner. „V plném tréninku už je i Sandro, že by ale nastoupil od začátku a vydržel celé utkání, s tím počítat nemůžeme," dodává.

Brno sice má v tabulce o pět bodů víc než Dynamo, na jaře ale ještě nebodovalo. V tom ale Švantner žádnou výhodu nevidí: „Brňané dobře vědí, že by je porážka tady dostala do složité situace a jistě si i oni říkají, že za každou cenu musí v Budějovicích něco udělat. My tudíž víme, že nás čeká velice těžké utkání, nicméně už nutně potřebujeme bodovat naplno, a pokud zopakujeme herní projev z předešlých utkání, tak jsem přesvědčen, že máme na to, abychom Brno porazili."

Tři body! Nic jiného, burcuje Ježdík

Poprvé za Dynamo v zápase I. ligy naskočil v Liberci 25letý obránce Václav Ježdík.

Přicházel jste z Teplic na jih Čech s tím, že tady máte větší šanci hrát, jenže první dva ligové zápasy jste do hry nezasáhl. Byl jste hodně rozmrzelý?

Hrát může jen jedenáct lidí a já tu šanci dostal až v Liberci. Pravého beka předtím hrál Novas a hrál tam dobře, nicméně teď jsem tu šanci dostal a budu se snažit v týmu udržet a hrát. Kvůli tomu jsem do Budějovic šel.

V Liberci na váš vrub žádný gól nešel, takže byť jste prohráli, sám se sebou jste byl spokojen?

Spokojen? Tak napůl. Do druhého gólu jsem totiž byl i já namočen. Směrem dopředu jsem hrál, myslím si, docela dobře, dozadu už to ale tak ideální nebylo. Tady se brání trošku jinak, než jsem byl zvyklý z Teplic, ale řekl bych, že si to už sedá. Já vím, že to ode mě, co jsem tady, až tak dobré nebylo. Věřím ale, že mé výkony půjdou nahoru.

Teď vás čeká zápas s Brnem, do kterého asi s jiným cílem než vyhrát ani jít nemůžete?

Nic jiného než tři body nemůžeme chtít. Všechno jiné bude pro nás ztráta. Potřebujeme za každou cenu vyhrát. Musíme máknout a chtít jen tři body. Nic jiného.

Brno se poslední zápasy trápí. Věříte si na něj?

Trápí se, ale v tabulce jsou pořád před námi a nějak ty body nahrát museli. Jednoduchý zápas nás nečeká.

Jak se těšíte na souboje se Švancarou?

Těším se a moc. S ním je to vždycky hodně zajímavé, byť někdy člověk víc mluví, než hraje… Tedy spíš on mluví.

Pro karty bude chybět Novák, takže asi počítáte s tím, že byste měl začít v základu.

Trenér jistě nějaké představy o sestavě má, hrát bych ale asi měl. Ale uvidíme, jak to bude. Já normálně trénuji, a buď nastoupím, anebo ne.

Jaké máte vzpomínky na Brno třeba z Teplic?

Naposledy jsme s Brnem prohráli a myslím, že právě Švanci nám dal gól.

Když je řeč o Teplicích, čím to, že ani jim se tak nedaří?

Že jsou Teplice tak dole, je mi líto. Teď jsem ale v Budějovicích a je dobře, že nám ze spodku nikdo neutíká. Že dole jsou i Teplice, je jejich problém a poprat se s tím musí oni tak jako my tady. Sestup ale nepřeji ani nám, ani jim.

A důležitý krok k záchraně můžete udělat právě teď na domácím hřišti s Brnem. Jak tím zápasem žije kabina?

My si v šatně řekli, že na nic nemůžeme spoléhat, na nic se ohlížet. Že musíme nastoupit odhodlaně a sebevědomě. A musí to být cítit také na hřišti. Nemůžeme chtít hrát nějaký super líbivý fotbal, musíme bojovat na doraz, hrát agresivně, napadat a presovat soupeře a hlavně dát nějaké góly. Prostě musíme s Brnem chtít za každou cenu vyhrát.