Vedení klubu ho v pondělí ráno po sobotní porážce 3:1 v Brně odvolalo z funkce. Mužstvo dočasně povede dosavadní Ciprův asistent Jiří Lerch a klub dle tiskové zprávy bude během reprezentační přestávky hledat nového trenéra.

František Cipro v Dynamu v 60. letech jako mladý kluk s velkým fotbalem začínal, po vojně v Dukle Tábor se přes angažmá v Pardubicích a tehdejším Gottwaldově dostal do pražské Slavie, ve které dlouhé léta úspěšně působil jako hráč, kapitán týmu i trenér.

Fotbalisty Dynama vedl ve své kariéře jako hlavní kouč prvně v roce 2006, kdy převzal tým ve II. lize a dovedl ho zpět do Gambrinus ligy, kterou od té doby budějovičtí fotbalisté stabilně hrají. K týmu se vrátil před rokem, kdy usedl na trenérské křeslo místo nynějšího generálního manažera klubu Jiřího Kotrby a vyvedl své svěřence z počáteční svízelné situace až na lichotivou desátou příčku.

Na jaře fotbalisté Dynama pod Ciprovým vedením skončili v dílčí tabulce pátí, a proto šli do nové sezony s cílem hrát v klidném středu tabulky. Na úvod porazili Olomouc, poté ale v lize všech pět dalších zápasů prohráli a po sobotní porážce 1:3 v Brně klesli až na poslední místo v tabulce.

To byl dle marketingového manažera budějovického klubu Radima Šupky hlavní důvod k odvolání Františka Cipra, jenž A-mužstvo při svém druhém působení vedl v 31 zápasech s bilancí 10 výher, 8 remíz a 13 proher.

František Cipro sám rezignaci nenabídl. „Teď máme po pátém kole tři body, loni jsme v sedmi kolech uhráli jen jeden, přesto jsme skončili v lize nakonec desátí," řekl Deníku ještě před duelem v Brně.

Dle Šupky vedení Dynama o tom, jak současnou situaci řešit, dlouho jednalo, nakonec se ale rozhodlo zvolit změnu na postu trenéra. „Vzalo v potaz, že v součtu s minulou sezonou se z posledních deseti utkání osmkrát prohrálo. Ani ta hra není taková, jak by si vedení představovalo," dodal ke své tiskové zprávě Šupka.

Ten nevyloučil ani hráčské změny. „To bude věcí nového trenéra," podotkl s tím, že nějaké změny do konce přestupního termínu ale nastanou.

Jméno nového kouče vedení klubu nesdělilo, nicméně podle kuloárních informací je jedním z kandidátů na tento post exprachatický Miroslav Soukup, jenž před dvěma týdny skončil ve Slovácku. Soukup si trenérské renomé získal na MS do 20 let v Kanadě, kde v roli hlavního kouče dovedl české fotbalisty k senzačnímu stříbru. V Dynamu svého času už působil jako šéftrenér mládeže.

Dle zpráv, které Deník má z dobře informovaného zdroje, byl mezi oslovenými aspiranty také bývalý hráč Dynama a nynější Vrbův asistent v Plzni Karel Krejčí, jenž by si údajně možnost trénovat v Č. Budějovicích jako hlavní kouč velice považoval, jenže poté, co Plzeň postoupila do Evropské ligy, stal se pro tuto chvíli odchod z Plzně nereálným.

V okruhu adeptů údajně je i současný trenér druholigového Táborska Luboš Zákostelský, o něhož už Dynamo v minulosti mělo zájem, ale po dohodě se šéfem klubu Jiřím Smržem byl přesun ze Soukeníku na Střelecký ostrov odložen na pozdější dobu.

Generální manažer Dynama Jiří Kotrba potvrdil, že v hledáčku byl i Stanislav Levý, jenž se ale v pondělí upsal Slasku Wroclaw. „Nechceme někoho jmenovat překotně, nicméně do pátku bychom o novém trenéru chtěli mít jasno, aby ten měl celý týden před zápasem s Duklou na to s týmem pracovat," sdělil Deníku Kotrba.

Ve středeční dohrávce Poháru České pošty povede tým Jiří Lerch. „Chtěli bychom se dobrým výkonem i výsledkem v poháru odrazit také k lepším výsledkům v lize," řekl Lerch, jenž možnost vést ligový tým v soutěžním duelu považuje za velkou výzvu. „Je to pro mě šance a chci se jí chopit," ujistil mladý kouč.

Cipro se stal třetím odvolaným trenérem v tomto ročníku I. ligy. Před ním týž osud potkal právě Soukupa ve Slovácku a ke změně v minulém týdnu sáhla ti Příbram, kde za Davida Vavrušku přišel slovenský kouč Karol Marko.