V okresním derby na loučovickém trávníku potvrdil kaplický Spartak výborné jaro a výhrou zpečetil výslednou stříbrnou příčku. Vltavan se i přes prohru desátým místem s přehledem zachránil.

Málo vídaná přestřelka se podávala ve Frymburku, kde se domácí v přímém souboji o šesté místo rozešli smírně s Klikovem a jsou sedmí.

Velká pozornost byla upřena do Nové Vsi a Zlaté Koruny, kde domácí hráli o záchranu. Klíčovou partii sehrál lépe nováček a po výhře nad Suchdolem si uchoval příslušnost k oblastní soutěži i pro další ročník. Naopak, Nová Ves svůj zápas s Boršovem nezvládla a po loňském sestupu z I.A se musí smířit s dalším poklesem o patro níže do okresního přeboru.

Domácí prohra Chvalšin s Kamenným Újezdem už jen podtrhla sestupovou sezonu týmu z Podkletí.

PEČEŤ NA STŘÍBRO

Loučovice – Kaplice 1:3 (1:2), branky: 12. Fejtek – 1. Janura, 16. Urazil, 76. Divoký. Favorizovaní hosté šli do vedení hned z první akce a i přes brzké vyrovnání Vltavanu pak tahali za delší konec až do závěrečného hvizdu, čímž jen zpečetili konečné druhé místo.

Sestavy – Vltavan: Hüttner (88. Večerník) – Sojka, Koutský, J. Matulík (58. Hošek), Šíma, V. Matulík (72. T. Dostál), Žák, Dudla, Fejtek, Zbořil (81. Papaj), Tóth, Spartak: Kuchař – Štrbačka, Čutka, M. Malický, Gondek, Marek, Divoký, Pál (61. Aibl), Daniel, Janura (86. Micák), Urazil (84. Kebl).

Trenér Vlastimil Sulzer (Loučovice): „Derby přineslo pěkný fotbal, který se musel divákům líbit. Neprodali jsme kůži lacino, ale soupeř byl lepší v kombinaci a vyhrál zaslouženě. Vzhledem k tomu, že to byl můj poslední zápas na loučovické lavičce, tak bych chtěl všem, výboru Vltavanu a samozřejmě hráčům, poděkovat za příležitost a hlavně za dobrou sezonu. Poznal jsem v Loučovicích mnoho skvělých lidí, kteří mají fotbal rádi a dělají ho naplno. Děkuji, Vltavane!“

Trenér Bohdan Malický (Kaplice): „Do Loučovic jezdíme moc rádi, protože je to podle mého názoru nejlepší hřiště v kraji! Měli jsme trochu problémy, ne všichni hráči byli zcela zdravotně v pořádku, ale zvládli jsme to. Zápas šel od začátku za námi. Po rychlé brance jsme sice trochu polevili, čehož domácí využili k vyrovnání, ale dál jsme si vytvářeli víc šancí a zaslouženě to dotáhli k vítěznému konci. Pochválím Čutku, který měl sice méně výrazné jaro, ale tento zápas mu vyšel na jedničku a byl nejlepším hráčem na trávníku.“

ČTYŘIKRÁT DOMA

Frymburk – Klikov 5:5 (3:4), branky: 26. a 30. Rillich, 16. Matuš, 46. R. Mertl, 56. Budík – 6. a 84. T. Maxa, 27. Z. Šafránek, 37. Mašek, 44. Čapek.

„Utkání by se dalo zařadit do kategorie hrajeme na žízeň. To obě mužstva dodržela naprosto spolehlivě… Pro trenéry ovšem takový zápas není vůbec příjemný. Docela se sám sobě divím, že jsem se na to vydržel dívat až do konce. Zahazovali jsme šance a hosté nám dávali góly z brejků, kdy třeba šli jen ve dvou na pět našich hráčů. Je po sezoně a na dokopné jsem oznámil i svůj konec na lavičce Šumavy. Jsem zvědavý, kdo nový se ujme frymburského kormidla,“ loučil se odcházející trenér Vlastimil Mertl.

Čtyřiadvacet zápasů a stejný počet výher, celkové skóre 161:26 a šestnáctibodový náskok před druhým v pořadí. Taková je bilance dorostu společenství Větřní a Loučovic v I.A třídě dorostu 2017/2018.
Dorost společenství Větřní a Loučovic zapsal skvostnou sezonu



Sestava Šumavy: F. Mertl – Mi. Koza (54. Malák), Šisler, D. Račák, Fatura, R. Mertl, Matuš, Flöring, M. Račák, Rillich (80. Neumann), Budík.

Zlatá Koruna – Suchdol 5:2 (4:1), branky: 5., 16. a 56. Homer, 3. Rychtář, 24. Ohnsorg – 32. Záruba, 47. Špale.

„Poslední zápas jsme potřebovali vyhrát, abychom udrželi naději. Kluky jsem proto nabádal, aby začali zostra, což se povedlo. První gól nás uklidnil a pak jsme předvedli doslova útočnou smršť. Suchdol nás podcenil a nám tam naopak spadlo všechno, do čeho jsme kopli. A protože Nová Ves doma prohrála, tak jsme si první třídu zajistili i na další rok. Z toho mám velkou radost, protože jsme se udržet chtěli a bojovali o to až do konce, což se nám i vyplatilo,“ zářil spokojený zlatokorunský trenér Petr Gallistl.

Ilustrační foto
I.A třída: Vítězné loučení sestupujícího Velešína



Sestava Z. Koruny: Schwarz – Houska, Weinhard, Lacko, Kalista, Steinocher ml., Rychtář, Ohnsorg, Štěpánek, Homer, Fuciman.

Nová Ves / Brloh – Boršov 1:4 (0:3), branky: 78. J. Anderle st. – 8. V. Anderle, 24. Šefčík, 31. Pokorný, 66. Řežáb.



„Doplatili jsme na to, že přístup hráčů po celou sezonu nebyl ideální. Navíc nás stíhala zranění a i v posledním zápase jsme hráli v kombinované sestavě. Jdeme dolů, ale na druhou stranu máme za sebou devět let v krajských soutěžích, z toho šest v I.A třídě, což rozhodně není na tak malý klub špatné. Jedna etapa je tedy za námi a začíná druhá. Jasné ovšem je, že se musí vybudovat úplně nové mužstvo,“ ví při smutné derniéře v roli hrajícího trenéra působící matador Jiří Anderle starší.

Sestava Nové Vsi: Černý – J. Postl (46. Kříž), Anderle ml., R. Postl, Z. Sekera (30. Cába), Hüttner, Anderle st., Vlček, Loucký (62. Březina), Frühbauer (57. Veverka), Tlamsa.

Chvalšiny – Kamenný Újezd 1:3 (0:1), branky: 88. Ginzel – 29. Soukup, 67. Rožboud, 70. Černý.



„Bez tréninku se první třída prostě hrát nedá, a to bylo znovu vidět. Musím ale podotknout, že až na debakl v Kaplici jsme jaro odehráli celkem důstojně. Teď se ve Chvalšinách musí začít budovat nový tým. Rád bych byl u toho, ale výboru jsem dal podmínku, že musí přijít noví hráči, které bude hlavně fotbal bavit a budou ochotni mu něco obětovat,“ vzkázal hrající chvalšinský trenér Zbyněk Ginzel, jenž symbolicky gólem podtrhl výsledný účet.

Sestava Sokola: Kothánek – Lamač, Kamenský, R. Čarek (46. Ginzel), Fic (67. Aust), M. Postl, P. Postl, Sluka, Motz, Podhora (37. Cába), Fučík.