Tabulka áčkové skupiny nejnižší oblastní soutěže – I. B třídy – se začíná povážlivě rozdělovat, když v horní půlce jsou týmy z Českobudějovicka a na spodku figuruje ekipa zástupců našeho regionu. A přispělo k tomu i čtvrté podzimní pokračování, kdy z pětice našich celků (kromě derby) hrajících v domácím prostředí vyšly hned čtyři zcela naprázdno. Zabodovalo jen kaplické béčko, které navíc dotáhlo náskok soupeře v posledních vteřinách zápasu.

Vydřená remíza

Kaplice B – Nemanice 3:3 (1:3). Hosté byli favority, neboť všechna tři předchozí utkání vyhráli. V úvodu jim však jejich roli domácí usnadnili svými až tragickými chybami, které kvalitní soupeř dokázal trestat. Už ve 2. minutě gólman Černý překopl kaplickou obranu, zkušený Dubský postupoval sám na branku a v koncovce si počínal na jedničku – 0:1.

A vzápětí už měli Kapličtí dvougólové manko. Ve 3. minutě po centru z pravé strany nepokryli zadáci Kubáta, který skluzem poslal míč za brankovou čáru – 0:2.

Na druhé straně mohl po individuální akci korigovat pendl Micák, ale křížná střela se mezi tyče nevešla. A v 10. minutě byly kaplické akcie na bodě nula. Záveský si došel zkušeně pro penaltový zákrok Motze a rozhodčí nařídil pokutový kop. K míči se postavil nemanický kapitán Bláha a nezaváhal – 0:3. Hosté pak mohli své vedení ještě několikrát navýšit, ale naštěstí se jim to nepovedlo.

Naopak, Kapličtí se sedm minut před přestávkou dočkali důležitého snížení. Dlouhý nákop Preusler prodloužil hlavou na Řežába, ten se dostal do vápna a střelou k pravé tyči snížil na rozdíl dvou branek – 1:3.

Po změně stran znovu více hrozili hosté, kterým nebyl v 63. minutě uznán gól Dubského pro ofsajd. Důležitý moment pak byl k vidění v polovině druhého dějství. Po brejku se do gólového zakončení dostal nemanický Kasper, ale Bílý stačil reflexivně špičkou kopačky míč vytěsnit mimo tyče.

Od té chvíle pak na hřišti existovalo jen jedno mužstvo, a to domácí. Kapličtí soupeře zatlačili a díky zvýšené aktivitě a pohybu si vytvářeli příležitosti. Deset minut před koncem spartakovci snížili už na rozdíl jediné branky. Po pěkné akci odcentroval z pravé strany Řežáb a Preusler hlavou mířil přesně – 2:3.

Gól vlil do žil Kaplickým ještě více elánu a chuti zápas vyrovnat. V 82. minutě dostal průnikovou přihrávku mezi stopery Doubrava, byl faulován Nevosadem, který mohl být hodně rád, že z rukou arbitra viděl pouze žlutou kartu. O chvíli později přišla další rychlá kombinační akce domácích, kdy Preusler vysunul Doubravu, který křížnou přihrávkou oslovil na zadní tyči číhajícího Micáka, tomu však v tutové šanci míč skočil a z gólovky nebylo nic.

V poslední minutě měli spartakovci výhodu rohového kopu, do šestnáctky soupeře se vydal i gólman Bílý, odražený míč vrátil do ohně střídající Kebl, posadil balon na hlavu Ondřeje Kouby a gólman Černý byl bezmocný – 3:3. Po rozehře na půlce pak bylo divoké střetnutí ukončeno posledním hvizdem sudího.

Kapličtí soupeři doslova darovali tříbrankové vedení, nakonec však po zásluze získali alespoň bod. Za výkon ve druhém poločase si bodovat rozhodně zasloužili a rovněž po zásluze sklidili i potlesk svých fanoušků.

Sestava Spartaku: J. Bílý – Kubík (46. O. Kouba), Motz, Sedláček, Zifčák – Doubrava (87. Bauer), Kubata, Micák, D. Smolen (65. Kebl) – Preusler, Řežáb.

Domácí porážky

Velešín – Planá u ČB 0:4 (0:3), branky: T. Pintér 2 (obě z penalt), Balogh 2. Souboj dvojice do té doby neporažených byl tahákem kola, který jasně ovládl nadále stoprocentní nováček od letiště.

„Na tenhle zápas jsme se těšili, ale nedopadl pro nás dobře. Po vyrovnaném úvodu určily ráz utkání dvě přísně odpískané penalty v desáté a patnácté minutě, nejprve po nastřelené ruce ležícího hráče a pak po zákroku Opekara, který dle mého názoru čistě vypíchl míč. Pak už zkušená Planá kontrolovala hru, hrála odzadu a čekala na brejky, na které má šikovného útočníka Balogha. Měli jsme celkově větší držení míče, ale náš tlak byl platonický a vzadu jsme hráli naivně. Soupeř si prostě počkal na šance a trestal," má jasno velešínský kouč Stanislav Kysela.

Sestava Velešína: Kothánek – Šváb, J. Zatloukal, Opekar, Severa – Rozkošný, Falc, Frnka, Zimek – Semerád (65. Kukačka), Petr (82. Šebesta).

Křemže – Zliv 0:1 (0:0), branka: 51. Zrun.

Od prvních minut až do závěrečného hvizdu byli jasně lepší hosté. Hrálo se na jednu půlku, byť do vyložených šancí se Zlivští moc nedostávali. Naděje domácích pak před půlí podržel brankář Linha, který na břevno vyrazil bombu Trávníčka. Rozhodnutí padlo šest minut po pauze, kdy hosté využili rohový kop, přetažený centr se vrátil do ohně a nekrytý hráč zblízka skóroval. Domácí měli jedinou šanci, kdy rovněž při standardní situaci nastal v 85. minutě ve vápně hostů velký závar, ale rána Kaňky neprošla a Koch dorážel vysoko nad. Výhra hostů je naprosto zasloužená a při lepší koncovce mohla být i mnohem vyšší…

Sestava Křemže: Linha – Stráský (67. Severa), Koch, Fleischmann (73. Končok), Schober – Fučík (46. Skopec), Novotný, Chromý (62. Opekar), Snížek – Pech, Kaňka.

H. Planá – Dříteň 1:4 (1:1), branky: Kordík – Šíma, Gutwirth, T. Kovařík, Klimeš. Hornoplánští potřetí v řadě vysoko prohráli, byť předvedeným výkonem tentokrát naznačili zlepšení. Před pauzou domácí gólem do šatny srovnali, ale ve druhé půli už skórovali jen hosté.

„Konečný výsledek vůbec neodpovídá obrazu hry. Soupeře jsme tentokrát dostali pod tlak, ale nedokázali ho vyjádřit gólově. A naopak jsme se znovu nevyvarovali hrubých chyb v obraně. Hra už byla lepší a až přestaneme dostávat hloupé a laciné góly, tak budou lepší i výsledky," věří trenér Smrčiny Karel Souček.

Sestava Smrčiny: Taranza – Adam Kvasnička, Aleš Kvasnička, Mražík, Boháč (70. Wirth) – V. Ryneš ml., Koritar, Kavka, Švábirt – V. Ryneš st., Kordík.

Malonty – K. Újezd 0:3 (0:1), branky: 21. Svobodný, 52. Váša, 87. Soukup. Malontský nováček přivítal soupeře z popředí tabulky, který naopak zažívá povedený vstup do sezony, což potvrdil i u hranic. Produktivnější hosté postupně nastříleli tři branky, zatímco domácí i přes pár šancí hlavně ve druhé půli vyšli naprázdno – a na první body si musí ještě počkat.

Sestava Hraničáře: Přibyl – Kaločai (73. Krnínský), Gocala, R. Svatoň (46. Rybár), Tomáš – D. Svatoň, Ohnsorg, Kubát (63. Beutl), Šálek – Žalud (46. Pešl), Beneda (83. Setla).

Karel Vosika, Libor Granec