Jistě první Kaplice nezaplašila postupovou kocovinu ani doma proti posledním Trhovým Svinům, když o výhru přišla v úplném závěru.

Daleko lepší závěr sezony naopak zažívají fotbalisté FK Nová Ves/Brloh, kteří bezmála dvouciferně deklasovali nekompletní Borovany a polepšili si ze šestého už na čtvrté místo tabulky.

Předposlední Velešín, který už minule získal definitivu sestupu prohrou v Trhových Svinech, si na závěr uřízl velkou ostudu, neboť vůbec neodjel k zápasu do Vacova…

Kaplice – Tr. Sviny 2:2 (1:1)

V domácí derniéře nebyli spartakovci komplet, když jejich marodka v závěru soutěže nebere konce. Za úmorného vedra přesto měli Kapličtí úvodní šanci po rohovému kopu, kdy zprava centroval D. Smolen, ale F. Kouba v gólové pozici nedokázal míč usměrnit mezi tyče. Hosté kontrovali v 6. minutě, kdy se až před brankáře prodral Horelica, rozvlnil však jen boční síť. Gól měl za chvíli na kopačce i F. Kouba, kterého do gólové pozice ideální přihrávkou uvolnil Řežáb, kaplický útočník ale mířil znovu těsně mimo.

Poté se dlouhé minuty hrálo převážně ve středu hřiště a skóre se změnilo až deset minut před přestávkou, kdy se vedení ujali poněkud překvapivě hosté. Důrazný Brousek obral o míč váhajícího stopera Januru, řítil se sám na brankáře a v koncovce si počínal na výbornou – 0:1.

Závěr poločasu pak za nepříznivého stavu patřil domácím. Nejprve Motz rozehrál trestný kop nakrátko na Sedláčka, ten však mířil nad branku. Čtyři minuty před pauzou Janura našel na pravé straně rozběhnutého Hejnu, ten centroval před branku, ale Kouba v gólové pozici míč netrefil. Vzápětí se už Kapličtí vyrovnání dočkali. Na levé straně se uvolnil David Smolen, po jeho přízemním centru Řežáb ve vápně přistrčil míč Janu Smolenovi, a ten přízemní prudkou ranou prostřelil gólmana Vrábka na poločasových 1:1.

A deset minut po změně stran se domácí dostali do vedení. Střídající Pavel Pulec přesnou kolmicí na pravé straně oslovil rozběhnutého Hejnu, ten prakticky od brankové čáry poslal do ohně prudký přízemní centr a nabíhající František Kouba balón usměrnil pod břevno – 2:1.

Hosté se však nehodlali vzdát bez boje. Po hodině hry musel domácí tým dvakrát podržet gólman Štěpánek. Nejprve se vytáhl při střele Brouska z přímého kopu, kdy skvělým zákrokem vyškrábl míč zpod břevna. O několik okamžiků později Štěpánek vyboxoval i bombu Petra. Na druhé straně se pak po rohovém kopu D. Smolena dostal ve vápně k odraženému míči jeho bratr Jan, přízemní ránu Vrábek jen vyrazil, Kouba míč sice dorazil do sítě, ale radost z druhého gólu v zápase mu zhatil zdvihnutý praporek. Deset minut před koncem se zprava do vápna proháčkoval J. Smolen, centr se pokusil usměrnit na branku znovu Kouba, ale tentokrát vysoko přestřelil.

A v úplném závěru přišel trest. Na pravé straně se v 90. minutě uvolnil hostující Chromčák, zatáhl míč po lajně a po jeho přesné přihrávce nabíhající Kolář prostřelil brankáře Štěpánka na 2:2. Ještě v nastavení stálo při hostech štěstí. Trestný kop z hloubi pole zahrával Motz, k hlavičce se dostal nepokrytý F. Kouba, jenomže křížný pokus skončil pouze na tyči – a zápas skončil dělbou bodů.

I když se kaplickým fotbalistům nepodařilo s domácími fanoušky rozloučit vítězstvím, přesto si radost z vydařené sezony zkazit nenechali. S příznivci se spartakovci rozloučili na stadionu a pak ještě následovala oslavná cesta kaplickými uličkami na historickém traktoru!

Sestava Kaplice: O. Štěpánek – Hejna (86. Štrbačka), Janura, Motz, Gondek – Krauskopf (19. Sedláček), Kačírek, J. Smolen, D. Smolen – F. Kouba, Řežáb (46. P. Pulec).

Nová Ves/Brloh – Borovany 9:1 (5:0), branky: 30. a 59. Ďurica, 3. J. Postl, 9. Fischer, 22. Vejvoda, 34. Anderle ml., 47. M. Sekera, 58. Vlček, 86. Poula z pen. (ve 13. minutě neproměnil Wohlgemuth penaltu) – 90. Čermák.

„Soupeř přijel s jedenácti hráči, někteří prý hráli se sebezapřením, dva postupně vinou zranění odstoupili a hosté dohrávali v devíti. Zápas byl proto jasnou záležitostí, kluci si v klidu zahráli fotbal a s chutí zastříleli, a to jsme ještě neproměnili plno dalších šancí, včetně zahozené penalty Marka Wohlgemutha," stručně hodnotil trenér vítězů Karel Švarc.

Sestava Nové Vsi: Poula – M. Sekera, Jiří Anderle ml., Wohlgemuth, Z. Sekera – Vejvoda, Vlček (65. Jiří Anderle st.), J. Pouzar, J. Postl – Ďurica, Fischer.

Vacov – Velešín 3:0 kontumace (hosté se nedostavili k utkání).

„Při velké marodce a spoustě zranění nám situaci zkomplikovalo přeložení zápasu z neděle na sobotu. Bylo nás sedm, se mnou a s bráchou devět, do béčka, které hraje na postup, jsme nechtěli sahat, a tak jsme to raději odpískali. Nejet ale k zápasu, to jsem ještě nezažil. Je to katastrofa a velká ostuda…" těžko hledal slova velešínský asistent Stanislav Kysela.

Karel Vosika, Libor Granec