Ve čtvrtečním mrazivém podvečeru poměřili síly v přípravném utkání fotbalisté kaplického Spartaku a větřínského SK.

Kaplice – Větřní 8:1 (3:1)

Od samotného začátku byli o poznání aktivnější favorizovaní hráči domácího zástupce krajského přeboru. Už ve 4. minutě pálil pod břevno Svoboda, ale Pavelka stačil míč vytěsnit nad horní tyčku. Po deseti minutách hry se z pravé strany do šance probojoval Šálek, Pavelku však prostřelit rovněž nedokázal. Skóre se měnilo až v 17. minutě, kdy Kapličtí převahu přetavili ve vedoucí branku. Svoboda vybojoval míč, našel rozběhnutého Hoška, na jehož zakončení si sice hostující gólman sáhl, přesto však poprvé v utkání kapituloval – 1:0.

Uběhly pak sotva další tři minuty a větřínský brankář lovil míč ze sítě podruhé. Z pravé strany odcentroval Čajan, ve vápně měl dostatek prostoru Hošek a z otočky zamířil přesně k tyči – 2:0.

Spartakovci kontrolovali hru a netrvalo dlouho a podařilo se jim odskočit již na rozdíl tří gólů. Janura obranným odkopem našel na polovině hřiště rozběhnutého Svobodu, který pelášil zcela sám na branku a nadvakrát dokázal gólmana Pavelku pokořit – 3:0.

Vzápětí chybující stoper Spartaku nabídl tutovku Dvořáčkovi, jemu však byla kaplická branka příliš malá. Pak se znovu o slovo přihlásili domácí. Čajan našel na pravé straně rozběhnutého Svobodu, který pronikl až do šestnáctky, pálil na bližší tyč, branku však minul. Zanedlouho se vžil do role přihrávajícího a k zakončení vybídl Motze, ten pálil pro změnu z levé strany, Pavelka nadvakrát zakročil. Těsně před pauzou se z gólu mohli radovat i hosté. Po pravé straně utekl Babouček a po jeho přesné přihrávce trefil odkrytou kaplickou svatyni Skok – 3:1.

Už v úvodu druhého dějství se však zápas vrátil do zaběhnutých kolejí. Po pěti minutách hry to bylo znovu o tři. Micák našel na pravé straně Šálka, jehož střelu pod břevno střídající gólman Martin Votýpka neudržel – a bylo to 4:1.

Na další gól si pak musela dvacítka zkřehlých diváků počkat do poloviny druhé půle. Janura přesnou kolmicí našel nabíhajícího Čajana, jenž pronikl do vápna a ranou pod břevno upravil už na 5:1.

Vzápětí mladý gólman hostů vytáhl alespoň na břevno tvrdou střelu Svobody. Hodně práce mu nedlouho poté nadělala i Kuchařova skákavá střela, kterou s notnou dávkou štěstí vyrazil na rohový kop. Půltucet branek v soupeřově síti spartakovci završili čtvrthodinu před koncem. Po Šálkově přihrávce se v koncovce znovu prosadil Čajan – 6:1.

Poté mohli hosté korigovat ze standardní situace, ale Soukup zblízka mířil jen do tyče. A tak znovu gólově udeřili Kapličtí. Pět minut před koncem po přihrávce Svobody v prvním startu za muže hned skóroval teprve letos šestnáctiletý Marek Urazil – 7:1.

A po nejmladším hráči v sestavě Spartaku se v poslední minutě gólově prosadil i ten nejzkušenější. Trestný kop z pravé strany zahrával Svoboda, gólman Votýpka centr vyboxoval nedůrazně a Josef Motz se hlavou v takovýchto pozicích nemýlí – 8:1.


Nakonec se zrodilo až nečekaně vysoké vítězství spartakovců, kterým se již mílovými kroky blíží start jarních odvet v KP.

„V přípravě se nám daří, což je dobré. Ani tentokrát jsme sice nebyli komplet, nastoupili i dorostenci, ale odehráli jsme pohodové utkání na kvalitním terénu a s výmluvným výsledkem. Celkově bylo vidět, že jsme v přípravě o něco dál než soupeř. Hodně kvalitní z naší strany byla první půlhodina, špatná pak nebyla celá druhá půle. Výborně zahráli Svoboda s Gondekem, dařilo se i novicům v čele s Čajanem," chválil kaplický kormidelník Petr Lesňák.

Fakta – branky: 17. a 20. Hošek, 67. a 75. Čajan, 29. O. Svoboda, 50. Šálek, 85. M. Urazil, 90. Motz – 44. Skok, hráno bez karet, rozhodčí Borovka.

Sestavy – Kaplice: Vokál – Čajan, Janura, Motz, Gondek, Šálek, Krenauer, Micák, Kuchař, O. Svoboda, Hošek, střídali: M. Urazil, F. Říha ml., Větřní: Pavelka – Jílek, Ginzel, Dvořáček, Mich. Votýpka, L. Šustr, Kališ, Skok, R. Soukup, Homer, Babouček, střídali: Cifreund, F. Soukup, Mart. Votýpka.

Zítra Kaplické čeká domácí generálka proti Vodňanům.

Libor Granec, Karel Vosika