V minulé sezóně Kapličtí oba dva vzájemné duely vyhráli a papírové předpoklady je favorizovaly i tentokrát, když Spartak nastupoval do šlágru v pozici neporaženého lídra tabulky. Jedno velké překvapení připravili domácí divákům už na úvod, když po mnoha a mnoha letech oblékl dres kaplického prvního mužstva v mistrovském utkání Jaroslav Kučera, nynější asistent trenéra Petra Lesňáka.

Kaplice – Vacov 3:2 (1:1)

Jako první však zahrozili hosté, ale ošemetnou situaci uhasil gólman Štěpánek a vzápětí pálil Ketzer z dálky nad branku Spartaku. Domácí měli první vážnější příležitost v 5. minutě, kdy se na dostřel proháčkoval Micák, mířil pod břevno, ale Lácha vytáhl jeho pokus na rohový kop. Hrálo se jinak hodně od podlahy. Především první poločas oboustranně nezvládl hlavní arbitr, který první ostrý zákrok neocenil žlutou kartou, čehož hráči zneužili… Po čtvrthodině hry se zatřásla vacovská branka, když z dálky napřáhl Vávra a jeho dělovka se od břevna odrazila před brankovou čáru. V 19. minutě Štěpánek nejprve vyrazil střelu R. Macha z trestného kopu, ale ještě v téže minutě se Vacovští přesto ujali vedení. Z pravé strany poslal přetažený centr A. Mach na zcela volného Švihela, jenž bez přípravy placírkou poslal balón křížnou střelou do pravého horního růžku – 0:1.

Inkasovaný gól domácí zaskočil. Hra se potom odbývala především mezi šestnáctkami s množstvím tvrdých osobních soubojů. Po půlhodině hry pak hosté spílali hlavnímu arbitrovi, když bránící Kučera ve vápně ve skluzu zahrál neúmyslně rukou, Vacovští se dožadovali penalty, ale jejich přání vyslyšeno nebylo. A šest minut před přestávkou se naopak gólu dočkali Kapličtí. Na polovině hřiště domácí rychle rozehráli trestný kop, Kučera přihrál Gondekovi, jehož zblokovaný pokus se odrazil na hranici šestnáctky k Divokému, a ten tvrdou ránou už poslal míč k pravé tyči. Lácha si sice na balón sáhl, přesto se šestnáctiletý mladík Jiří Divoký mohl radovat z premiérové trefy mezi muži – 1:1.

V úvodu druhého dějství byli aktivnější Kapličtí. Gondekovu ránu však Lácha nadvakrát zkrotil. V 54. minutě měli domácí výhodu rohového kopu, centroval Vávra a Lukáš Pulec už hlavou poslal míč přesně k zadní tyči – 2:1.

Na druhé straně se pak do zakončení dostal z levé strany Ketzer, křížná střela po zemi však mezi tři kaplické tyče nesměřovala. Další střelecké pokusy byly k vidění v polovině druhé půle. Kaplický Vávra pálil z 22 metrů těsně vedle. Na druhé straně pak Jančovič připravil střeleckou pozici pro Aleše Macha, míč směřoval pod břevno, ale Štěpánek jej vytěsnil na rohový kop. Deset minut před koncem ovšem Kapličtí předvedli nejhezčí akci celého střetnutí. Domácí podnikli rychlý výpad středem hřiště, krátkými přihrávkami rozebrali bránící hráče, ve finální fázi Lukáš Pulec předložil míč do tutové šance kapitánu Tomáši Vávrovi, který umístěnou střelou zvýšil na 3:1.

Hostům se však podařilo ještě utkání zdramatizovat. V 86. minutě snížil na rozdíl jedné branky povedenou střelou z přímého kopu vacovský kapitán František Čtvrtník – 3:2. Hosté pak vrhli všechny zbytky sil do útočení, ale vyrovnat se jim už nepodařilo. Naopak, v samotném závěru mohli pečetit spartakovci. Po akci střídajících hráčů premiant Jakub Řepa našel v gólové pozici Rouleho, jenž byl sám před brankářem, mířil však mimo.

V taháku kola a duelu o první místo ovšem brali všechny tři body Kapličtí, kteří uhájili svou neporazitelnost v této sezoně a Vacov porazili i ve třetím vzájemném duelu.

Fakta – branky: 39. Divoký, 54. L. Pulec, 80. Vávra – 19. Švihel, 86. F. Čtvrtník, střely na branku 7:6, mimo 6:2, rohy 6:2, fauly 16:22, ŽK 3:5 (u domácích Janura, Doubrava, Divoký), rozhodčí Izugrafov, 160 diváků.

Sestava Spartaku: O. Štěpánek – Doubrava, Kučera (83. Hami), Vávra, Gondek – Kačírek, Divoký (80. Roule), Micák, O. Svoboda – Janura, L. Pulec (90. Řepa).

Libor Granec