„V naší situaci bychom byli za každé vítězství tady vděčni, brali bychom klidně i výhru o gól," zhluboka si po skončení zápasu oddechl trenér Dynama, jehož tým čtyřikrát v řadě předtím nevyhrál. „Mužstvo po psychické stránce tříbodovou vzpruhu nutně potřebovalo. To, že k tomu došlo po takovém výsledku a po tak suverénním výkonu, nás všechny těší. Je to pro nás moc příjemné," zářil Hoftych bezprostředně po zápase. „Věříme, že to týmu pomůže i v dalších zápasech," dodal.

Trenér Hoftych do základu postavil dvě ze svých tří posil, byť je v týmu uvítal až v týdnu před zápasem. „Byl to možná trošku risk, kvůli tomu, aby hráli a mužstvu pomohli, ale přece Vyskočil, Poliaček i Jarolím do týmu přišli," pokrčil rameny budějovický kouč.

Noví hráči se mu za důvěru odvděčili: Martin Vyskočil se podílel na třech gólech svého týmu, Poliaček se uvedl gólem na 5:0 a také zkušený Jarolím, jenž po dohodě nastoupil až v závěru, potvrdil své kvality.

„Přihrát na tři góly je sice hodně pěkné a já bych tád také nějaký gól dal, dneska to však nebylo třeba, góly dávali jiní. My musíme nyní makat jako tým a je pak úplně jedno, kdo bude ty góly dávat," zdůraznil po zápase Martin Vyskočil.

Jihočeši zahájili zápas sice aktivně (už ve 4. min. brankář Čaba musel po Klesově ráně k tyči na zem k tyči, v 11. minutě domácí gólman měl plné ruce práce po ostré ráně Machovce, v 17. min. po Rýdelově centru Vyskočil z voleje domácí bránu překopl, ve 26. min. po Poliačkově rohu Deli hlavou jen těsně minul a ve 32. min. po ukázkové akci Poliačka a Machovce netrefil v pádu hlavou míč u zadní tyče Kalod), zároveň ale i obezřetně. Věděli, že nováček doma ze tří zápasů vydoloval pět bodů a nepoznal v nich hořkost porážky, proto zřejmě za žádnou cenu nechtěli nechat soupeře jít do vedení.

K čemuž přesto málem došlo, když ve 36. min. Rýdel nasměroval míč zpětnou náhrou k vápnu na osamoceného Předotu, jehož ránu z 15 m Daněk ale vyrazil. „Já koukl do slunce a toho jejich hráče vůbec neviděl," vysvětloval zkušený záložník. „Pořádně mi ale v tu chvíli zatrnulo," přiznal.

Domácí vycítili šanci a vzápětí znovu zahrozili, když po Předotově nahrávce Klán běžel zprava sám na bránu, jeho jedovku ale stačil stoper Lengyel odkopnout.

A poté dvakrát zaúřadoval právě Filip Rýdel.

Ve 39. min. se po Kalodově přiklepnutí opřel do míče zpoza vápna s takovou razancí, že brankář Čaba ani nestačil zareagovat – 0:1. „Ríša mi to perfektně připravil, já si to už jen zpracoval a trefil to na zadní tyč," přiblížil svou vydařenou střelu Filip Rýdel.

Ten pár vteřin nato prostrčil míč kolmicí do vápna na nabíhajícího Vyskočila, jenž přehodil padajícího Čabu a na brankové čáře už měl Linhart jednoduchou práci – 0:2.

Jak se posléze ukázalo, po dvou slepených gólech, které navíc hosté dali těsně před odchodem do kabin, se Pražané sesypali. Tím spíš, když hned v nástupu do druhého poločasu Linhart přeloboval brankáře Čabu na 0:3 a jen tři minuty nato po Vyskočilově přihrávce agilně hrající Machovec zvýšil utaženou střelou k tyči až na 0:4.

Bylo rozhodnuto a zápas se poté už dohrával vlastně jen z povinnosti. V 62. min. po faulu na Jarolíma zahrával trestný kop Rýdel a míč po jeho střele z 25 m jen lízla tyč domácí brány. Čtvrt hodiny před koncem hosté z jihu Čech svůj zkušený výkon zkušeně završili, když Benát uvolnil Vyskočila, jenž míč posunul na Poliačka a ten nekompromisní ranou z úhlu prostřelil Čabu na 0:5.

VLTAVÍN – DYNAMO ČB 0:5 (0:2) – Branky: 41. a 48. Linhart, 39. Rýdel, 51. Machovec, 72. Poliaček. ŽK: Tenkl, Valíček, Klán, Krimlák – Klesa, Novák. Diváci: 400. Rozhodčí: Bílek – Černý, Kotalík. Vltavín: Čaba – Zelenka, Pávek, Krimlák, Hájek – Očovan, Valíček, Předota, Tenkl, Škovránek (82. Podzimek) – Klán (54. Franěk, 68. Kozák). Dynamo: Daněk – Klesa (74. A. Dvořák), Lengyel (68. Benát), Deli, Machovec – Novák (58. L. Jarolím), Rýdel – Poliaček , Vyskočil, Linhart – Kalod.

V pátek hraje Dynamo doma s Bohemians Praha (18).

Strakonická farma Dynama boduje jen venku

Ani na třetí pokus strakonická farma na „domácím" hřišti v Č. Budějovicích nevyhrála. Po porážkách na Střeleckém ostrově s béčkem Sparty 0:3 a Štěchovicemi 0:1 neuspěla v sobotu ani na Složišti, kde podlehla Karlovým Varům 0:2.

„Výsledek je pro mě veliké zklamání," vraštil čelo trenér Pavel Malura, jenž spolu s Jiřím Lerchem vedl tým už před týdnem v Kunicích, kde farma uhrála bod za remízu 1:1. „Čekal jsem, že pendlové z áčka pro nás budou větším přínosem," posteskl si trenér mladíků Dynama, jenž v druholigovém áčku působí jako asistent trenéra Hoftycha.

Po delší době se na hřišti objevil i Kadula, jemuž vypršel oddílový trest, zhruba po patnácti minutách ale s poraněným stehenním svalem musel ze hry odstoupit.

Domácí sice měli zpočátku opticky více ze hry, do vážnější příležitosti se ale nedostali. Ve 23. min. karlovarský Stehlík zastavil Petráně čtyři metry před vápnem faulem, Otepka ale z trestného kopu hostující zeď nepropálil a vzápětí po Hanzlíkově centru hlavičkoval Novotný vedle. Ve 27. minutě poslal Novotný z vlastní půlky hřiště dlouhý pas až do vápna hostí na Němce, jehož střelu z otočky ale zblokoval stoper Tůma na roh. Po jeho rozehrání se ke střele z vápna dostal Wermke, pálil ale vysoko nad bránu. „Hlavně ve finální fázi jsme selhali," mrzelo trenéra Maluru.

To hosté byli v koncovce daleko produktivnější. Deset minut před půlí prošel míč v pokutovém území domácích až na zcela volného Hudce, jenž Křížkovi v bráně nedal šanci – 0:1. „V úvodu jsme málo kombinovali a vsadili na rychlé brejky. Jeden z nich se nám povedl až v závěru poločasu, kdy nahrávku Jardy Nerada ve vápně tečoval Šollar na Pepíka Hudce, jenž si s koncovkou poradil velmi dobře," pochvaloval si v rozhovoru pro klubový web karlovarský trenér Pavel Medynský. „My už předtím měli několik příležitostí na přečíslení, ale nedařilo se nám dotáhnout brejky do vápna a tam akci také zakončit," dodal trenér hostů.

Po poločase domácí ve snaze vyrovnat přidali, jenže vyloženou příležitost měli prakticky jen v 63. minutě, kdy si na centr z pravé strany od Dvořáka naskočil Němec a hlavou i přesně zamířil, brankář Horňáček ale jeho gólovou hlavičku zpod břevna vyškrábl.

Hosté se převážně jen bránili, pět minut před koncem ale brejk Řezáče zastavil Němec faulem a Geňo z penalty pečetil na konečných 0:2.

STRAKONICE – K. VARY 0:2 (0:1) – Branky: 35. Hudec, 85. Geňo (11). ŽK: Řezáč, Altman. Diváci: 50. Rozhodčí: Zadinová – Melichar, Myška. Strakonice: Křížek – A. Dvořák, Novotný, Petráň, Hanzlík – Kadula (15. Staněk, 59. Vaněk), Otepka, Dobal (88. Hála) – Wermke (69. Radouch), Ježdík – Němec.