Při zastaveních v táborech okresních účastníků oblastních fotbalových soutěží se podruhé podíváme do áčkové skupiny I. B třídy.

V této pro sezonu 2012/13 nově sestavené společnosti je z kvarteta okresních týmů v půli druhým tabulkově nejlépe postaveným týmem po podzimu osmý Sokol Křemže.

Pád až na dno

Křemežští prožívali v ročníku předchozím historickou účast v I. A třídě, ze které však po roční epizodě smolně sestoupili. Po pádu o patro níže došlo v kádru doslova k zemětřesení, když odešlo nejméně šest hráčů dřívějšího základu, a tak si tým z Podkletí pro obnovenou premiéru v I. B nekladl nijak přehnané cíle.

Už start do sezony však ukázal, že Křemežští s notně obměněným kádrem nebudou mít ani v nejnižší krajské soutěži na růžích ustláno. Po prohře na horké krumlovské půdě následovaly domácí porážka s Ledenicemi a nezdar v Jankově – a Křemže byla bez bodu poslední. Ve čtvrtém dějství sice Křemže doma ubojovala vydřenou výhru v derby o šest bodů s rovněž do té doby nulovým Větřním, ale další tři dějství si Křemežští za rámeček nedají. Padli totiž  v Roudném a poté inkasovali ostudné sedmibrankové nadílky doma od Borovan a v Kamenném Újezdu.

Po sedmém kole byla Křemže s pouhými třemi body na dně. Naštěstí přišla lepší druhá polovina podzimu. Křemže doma vyválčila cennou výhru nad rovněž ohroženým Mladým, dokázala poté vyhrát klíčové derby v Kaplici, následně ještě třikrát bodovala v domácích utkáních –  a výsledkem bylo již zmíněné poločasové osmé místo se ziskem solidních šestnácti bodů.

Křemežští si tedy vypracovali odstup od celků z úplného dna, ale pro jarní odvety je jasné, že úplně v klidu ještě být rozhodně nemohou.

Podzim pod lupou

Ze třinácti podzimních zápasů ve skupině A oblastní I. B třídy fotbalisté Sokola Křemže pět vyhráli, jednou remizovali a sedmkrát prohráli.

Křemežští dosáhli celkového pasivního skóre v poměru 21:33. Počtem jedenadvaceti nastřílených gólů jim tedy patří  osmé místo v pořadí útoků. Třiatřicet inkasovaných branek ovšem ukazuje až na dvanáctou až třináctou obranu spolu s posledním Mladým, když více branek (35) dostalo na podzim jen předposlední Větřní.

Doma: Před vlastními fandy se Křemežským celkem dařilo a doma patřili k lepším týmům skupiny, když zde ze sedmi utkání uhráli třináct bodů za čtyři výhry a jednu remízu. Na podzim zdolali Větřní 3:2, Mladé 2:1, Suchdol 4:1 a Chlum 2:1. O body se podělili s Klikovem po remíze 3:3, když o výhru přišli až v poslední minutě. Bez bodu doma zůstali po prohře s Ledenicemi 1:2 a po ostudném debaklu s Borovany 1:7.

Venku: Na hřištích soupeřů byla Křemže na podzim naopak ze skupiny takřka nejhorší, když venku uhrála jen tři body. Jediný venkovní zisk  přišel po derby v Kaplici, které tým z Podkletí v desátém kole na hřišti rezervy Spartaku vyhrál vysoko 4:1. Dalších pět duelů venku Křemže už prohrála, a to v Č. Krumlově, Jankově a Roudném (s domácími béčky pokaždé shodně 0:2), v K. Újezdu 0:7 a v Č. Velenicích 1:2.

Branky: O jedenadvacet podzimních branek Křemže se podělilo celkem osm střelců (jeden gól byl vlastní, a to kaplického Fialy ve výše zmíněném okresním derby). Korunu krále střelců si tentokrát nasadil Michal Chromý, který se na podzim trefil šestkrát a v utkání s Klikovem navíc zaznamenal z penalty svůj jubilejní stý mistrovský zásah v křemežském dresu. O stříbro se pak dělí tříbrankové trio, a to tradiční křemežský kanonýr Luděk Edelman,  navrátilec Kamil Rolník a znovuzrozený Michal Fleischmann. Další branky: 2 – Matějka, 1 – Brabec, Kaňka, Čondl.

Penalty:  V podzimních zápasech měli Křemežští celkem pětkrát výhodu pokutového kopu. Čtyřikrát si míč na puntík postavil tradiční exekutor Chromý a uspěl ve druhém kole doma proti Ledenicím i dvakrát doma proti Klikovu, ale ve třetím dějství v Jankově si vylámal zuby na domácím pendlovi Hrubém. V dohrávce desátého kola na závěr podzimu doma s Chlumem zastoupil vyloučeného Chromého kapitán Čondl a zařídil důležitou výhru v poměru 2:1.

Proti Křemži se kopala penalta na podzim dvakrát a zajímavostí je, že soupeři tuto výhodu nevyužili. Samek z K. Újezdu nastřelil z desítky břevno, což ale domácím příliš nevadilo, protože nakonec skórovali sedmkrát. Penaltu chlumského Hešíka pak Končok vyrazil, ale na dorážku téhož hráče už nestačil.

Karty: V zápasech s Křemží se hraje od podlahy, o čemž svědčí počet vyloučených. Křemežští nedohráli v plném počtu čtyřikrát, což zároveň ukazuje i na jejich velkou nedisciplinovanost. V sedmém kole v Kamenném Újezdu byl po strkanici vyloučen K. Rolník, ve 12. kole v Č. Velenicích za faul viděl červenou brankář Končok, divoké utkání doma se Suchdolem ve 13. kole nedohrál přísně vyloučený stoper Filip a konce dohrávky 10. kola doma s Chlumem se na hřišti oprávněně nedočkal za oplácení vyloučený Chromý.

Ze soupeřících týmů bylo v podzimních zápasech s Křemží vyloučeno celkem osm (!) hráčů. Byli to Jirchář (Roudné B), Červonyj (K. Újezd), Drábek (Klikov), Buřič (Kaplice B), T. Záruba, Soudek, Rácik (všichni Suchdol) a Flaška (Chlum).