Křemže - Horní Planá 1:1 (0:1)

Křemežští vědomi si toho, že k záchraně potřebují bodovat, začali aktivně. Už ve 3. minutě si na roh Chromého naskočil Koch a hlavičkoval těsně nad. Tutovku pak měli domácí v 10. minutě, kdy se ve vápně uvolnil Rolník, poslal míč do protipohybu brankáře, ale Rynešovu svatyni minul.

Hornoplánští kontrovali za dvě minuty, kdy tečovanou tvrdou střelu kapitána Kostínka gólman Končok zázračně vytěsnil nad břevno. V 18. minutě už však domácí brankář kapituloval, když jej povedenou střelou zpoza vápna překonal tentokrát v poli hrající gólman Smrčiny Beránek – 0:1. Do pauzy pak už byl k vidění jen boj mezi vápny bez šancí.

Úvodní příležitost druhé půle měli hosté, když po hrubce domácí obrany postupoval sám ze strany agilní Bednář, ale Končok jeho střelu vyrazil.

Důležitý moment pak přišel ve 49. minutě, kdy hostující Adam Kvasnička po faulu a následné strkanici vyfasoval druhou žlutou kartu – a Smrčinu čekalo téměř celý poločas trvající oslabení. Hosté však byli i v deseti nadále velmi nebezpeční bleskovým přechodem do útoku a po jednom z brejků v 55. minutě orazítkoval Bednář břevno.

Klíčový moment se potom odehrál v 62. minutě utkání. Středem hřiště procházel domácí Rolník, ještě před vápnem jej nedovoleně zastavil P. Schönkypl, ale sudí viděl zákrok hostujícího stopera uvnitř šestnáctky – a pískala se penalta. Po několika minutách vzrušených diskusí si míč na puntík postavil mladý Pech, zachoval pevné nervy a s přehledem desítku proměnil – 1:1.

Křemežští se pak snažili obrat dokonat, ale žádnou větší šanci už do konce neměli. Naopak, hosté byli ještě dvakrát blízko k rozhodnutí. Jenomže střelu Bednáře i podruhé zastavilo břevno a Švábirta při nájezdu vychytal Končok – a body se dělily.

Vydřená remíza při souběžné prohře vyšebrodského Dynama stačí Křemži na udržení I. B třídy i pro příští sezonu. Smrčina je před derniérou, v níž přivítá první Vetřní, v tabulce šestá.

Sestava Křemže: Končok – Brabec, Koch, Pech, Stráský (80. Anderle) – Fleischmann (76. Troup), Novotný, Chromý, Matějka – Kaňka (54. Severa), Rolník.

Sestava H. Plané: R. Ryneš – Mražík, P. Schönkypl, Kostínek, Aleš Kvasnička – Adam Kvasnička, Klik, Kordík, Bednář – Švábirt (88. Adam Kvasnička II), Beránek (68. M. Schönkypl).

Trenér Georgij Filip (Křemže): „Do zápasu jsme vstoupili dobře, ale stejně jako naposledy doma s Frymburkem jsme neproměnili v úvodu dvě dobré šance, za což nás soupeř pak potrestal. Zápas potom ovlivnilo vyloučení. Proti deseti jsme si sice žádný souvislejší tlak nevynutili, ale vybojovali aspoň vyrovnání. Musím ale uznat, že o zisku bodu, který nám zaručuje záchranu, rozhodla hodně diskutabilní penalta."

Hrající trenér Miroslav Schönkypl (H. Planá): „Musím předeslat, že v tomto zápase asi už oběma o nic moc nešlo, a tak bylo přeložení na půl druhé zbytečné. Za vedra se hrál fotbal průměrné úrovně. My jsme přijeli v kombinované sestavě, a tak musel jít do hry i brankář Beránek. Ten ale ukázal, že umí i nohama a dal pěkný gól. Hrálo se oboustranně slušně, ale po zbytečném vyloučení Kvasničky jsme dohrávali o deseti, což pomohlo soupeři k vyrovnání. K rozhodčímu se víc vyjadřovat nebudu, protože to ani nemá cenu. Sudí svými verdikty doslova „bavil" diváky a naštval hráče, a to asi na obou stranách. Remíza je ovšem spravedlivá."