Zbývající tři kola za něj v bráně zaskočil Hajdušek, a protože v této sezoně ještě Křížek gól nedostal, drží neprůstřelnost už 343 minuty. A právě Znojmo bude v pátek v dalším kole II. ligy soupeřem Dynama (18 Střelecký ostrov).

Tři zápasy v řadě s vychytanou nulou. Vybavujete si podobnou svou sérii?

Až tak všední věc to pro nás brankáře není, nicméně třeba v té postupové sezoně, kdy jsme taky hráli vzadu výborně, jsme sbírali jednu nulu za druhou. Dokázali jsme vyhrávat i po výsledcích 1:0, což bylo cenné. Byl z toho i zasloužený postup. Myslím si tudíž, že je jedině dobře, že i tuto sezonu jsme rozjeli podobně a že hrajeme výborně směrem dozadu. Je to však zásluha nejen brankáře a obrany, ale celého týmu. Kluci přede mnou hrají výborně. Bránit začínají už útočníci po ztrátě míče, což je důležité. Gólman bez svých spoluhráčů by neznamenal vůbec nic.

V podobném duchu hovořil i Richard Kalod, jenž nastřílel všechny góly, které jste v této sezoně dali: „Vzadu uhrát nulu a ten jeden gól tam vždycky nějak dotlačíme," řekl. Souhlasíte s ním?

Vidím to podobně, hrát dobře zezadu, to je základ úspěchu. My jsme směrem dopředu silní, proto jsme se v přípravě na hru dozadu zaměřili a snažíme se vzadu nedělat chyby. A hodně jsme hru v obraně zlepšili. Byť se nám to v přípravě zrovna moc nedařilo a dostávali jsme dost gólů. Zřejmě jsme to ale správně načasovali až na ta mistrovská utkání… Ty tři zápasy s nulou nám vynesly sedm bodů, to je solidní bilance. Jak říkám, my dopředu jsme silní, ten gól vždycky dáme.

Naposledy ve Varnsdorfu jste jej ale nedali…

To je pravda, šance na to dát gól jsme i tam ale měli. Že jsme žádnou neproměnili, je sice škoda, musíme si však i toho jednoho bodu vážit, protože i soupeř měl svou kvalitu a měl tam i nějaké šance. Zaplaťpánbůh tudíž za ten jeden bod, remíza byla spravedlivá.

Do mnoha šancí jste soupeře nepouštěli, měl jste vůbec nějakou práci?

Něco jsem chytat musel a po jedné standardce se jejich hráč dostal na penaltě do střely, mně se naštěstí ale podařilo míč vyrazit a kluci výborně dobíhali a ten míč hned odkopli do bezpečí. Dvě hlavičky šly nad bránu, to jsme měli i štěstí. Celkově jsme to ale zvládli vzadu dobře.

Říkáte, že v přípravě jste se hře dozadu hodně věnovali. Přesto jste párkrát dostali pořádné příděly… Dá se říct, že jste na výsledky v přípravě přece jen tak nekoukali?

My si z těch vysokých porážek a hlavně z chyb, které k nim vedly, vzali potřebné ponaučení. Třeba na Dukle, kde jsme dostali 6:0, já nechytal, ale v Jihlavě, kde jsme dostali bůra, jsem v bráně stál. Byl to zápas, kde prvních třicet minut bylo absolutně vyrovnaných, jenže pak jsme nepohlídali dvě standardky, nato dostali třetí gól z penalty a už jsme se vezli. Byly to prostě naivní chyby a je dobře, že jsme je odbourali a v mistrovských zápasech nám to zatím šlape. Akorát v tom musíme pokračovat pořád dál a v žádném případě se nesmíme uspokojit. Už v pátek nás čeká doma těžké utkání se Znojmem a v něm potřebujeme potvrdit všechny ty body, co jsme dosud nasbírali. A když vyhrajeme, završíme výborný vstup do sezony a udržíme se taky na špici tabulky.

Jenže Znojmo je venku velice nepříjemné a třeba minule vyhrálo ve Vlašimi 5:2. Navíc právě se Znojmem jste i vy naposledy kapituloval…

Druhá liga je hodně ošidná, tam může každý s každým vyhrát i prohrát. Znojmo ve Vlašimi dalo pět gólů a hned nato doma dostalo tři od Opavy. Znojmo ale ve druhé lize dlouhodobě patři do špičky, takže nás v pátek nic lehkého určitě nečeká. Nicméně my máme po třech kolech sedm bodů, hrajeme dobře a musíme tudíž mít i patřičné sebevědomí. Všichni musíme udělat maximum, abychom si to postavení v tabulce udrželi a taky diváky svou hrou potěšili. A když udržíme zase nulu, tím líp.

Křízek a strakoničtí prckové

Zdeněk Křížek vedle toho, že hájí branku Dynama ve II. lize, vede doma ve Strakonicích malé fotbalisty. „V létě ty kluky nestíhám, to trénujeme dvoufázově, ale ti prckové stejně mají prázdniny. Ale od příštího týdne zase začínáme a každou středu se těm capartům budu opět věnovat," usmívá se.

Sparťanské naděje na jihu Čech padly

Devatenáctka Dynama ve středečním utkání I. ligy dorostu na Složišti nečekaně vyhrála s pražskou Spartou 1:0 (1:0).

„Před svými hráči smekám, ty body jsou zlaté a my je urvali díky tomu, že kluci to odmakali a do puntíku plnili to, co jsme si před zápasem řekli," zářil trenér Pavol Švantner.

Vítězný gól dal výstavní dělovkou zdálky do šibenice Štifter, výborně zachytal Luksch v bráně. Ve 36. min. navíc adlecovu ránu gólman hostí Kotek vyškrábl na břevno, vzápětí domácí Lindák neproměnil penaltu za ruku a neuspěl ani poté, co ji sudí nechal opakovat.

Dynamo ČB – Sparta 1:0 (1:0) – Branka: 42. Štifter. ŽK: Mareček. Diváci: 150. Rozhodčí: Benedikt – Kroutil, Formánek. Sestava Dynama: Luksch – Řehoř, Jáša, Kočí, Dolejšek – Lindák (90. Rotternborn), Kadlec (81. Vlk), Štifter, Kořínek (87. Rauscher), Kalousek (71. Matoušek) – Smetana (70. Chylík).