Doma plný počet bodů, venku naprázdno, tak vyzněla vystoupení okresního kvarteta ve dvanáctém podzimním pokračování áčkové skupiny nejnižší krajské fotbalové soutěže – I. B třídy.

Jasným tahákem byl domácí souboj rezervy krumlovského Slavoje s lídrem tabulky z Borovan, v němž zelenobílí favorita vůbec nešetřili, nasázeli do jeho sítě pět branek a polepšili si v průběžném pořadí na čtvrtou příčku. Jen o branku nižší výhru zaznamenalo na svém trávníku béčko kaplického Spartaku, které v důležitém souboji celků ze dna pokořilo poslední Mladé a je nyní s deseti body jedenácté. O místo níže teď figuruje bodově vyrovnaná Křemže, která v oslabení ztratila zápas v Českých Velenicích. Na pěti bodech pak zůstalo předposlední Větřní, jež taktéž v deseti přišlo o kýžený bodový zisk na trávníku rezervy Jankova.

Domácí kanonády

Č. Krumlov B – Borovany 5:0 (1:0). Krumlovská rezerva byla od úvodních minut  aktivnější. V první šanci byl samostatně postupující Fišer  zastaven jen za cenu faulu a hosté museli být rádi za žlutou kartu. Trestný kop z vápna vzápětí poslal Sivák jen do zdi. Jedinou branku v prvním poločase vstřelil Pimpara, který z voleje usměrnil centr za záda borovanského gólmana – 1:0.

Ve druhé půli se Krumlovští prosadili dokonce čtyřikrát. Hosté sice několikrát zahrozili nebezpečnými střelami z dálky, ale průběžný stav měnili jen domácí. Po rychlém přechodu do útoku postupoval sám na brankáře Sivák a pohodlně střelou k tyči zvýšil na 2:0.  Po standardní situaci vrátil míč před branku pendl Svoboda a Žilenko doklepl hlavou na 3:0. Centr Kopřivy našel úplně volného Cardu, který zvyšoval už na 4:0. Potupu lídra pak po Fišerově přihrávce podtrhl  na zadní tyči zakončující volný Poláček, který dal na konečných 5:0. A to ještě hostující gólman kryl samostatný nájezd kapitána Matuše a Fišer po sólu mířil do tyče.

„Porazit Borovany se v této soutěži jen tak někomu nepovede. U nás byla znát pomoc pendlů z lavičky áčka, když stopeři Kroupa se Svobodou drželi obranu a organizovali hru celého týmu. Jsem rád, že se na gólech podílel celý tým. Trefili se všichni tři útočníci i oba krajní záložníci. A Kejšar udržel nulu, čímž přispěl k velice cenné výhře. V našem mužstvu teď panuje pohoda a hráči se fotbalem baví. V posledním kole ovšem nesmíme usnout na vavřínech a pokusíme ze bodovat i na hřišti druhého Kameňáku," nabádá kouč českokrumlovského béčka Jan Petřík.

Sestava Slavoje: Kejšar – K. Zatloukal, Kroupa, M. Svoboda, Babinský (80. Lacko) – Žilenko (75. Kopřiva), Fišer, Matuš (70. Carda), Poláček – Sivák, Pimpara.

Kaplice B – Mladé 4:0 (2:0). Do důležitého zápasu týmů ze spodních pater vlétli Kapličtí jako velká voda. Už v 1. minutě podnikli útok středem hřiště, Janura přihrál Jirkovi, ten se ocitl sám před brankářem, ale Klimeš vytěsnil balon na tyč. Spartakovce ovšem tento nezdar neodradil a záhy se kýženého gólu dočkali. V 8. minutě se po sražené střele  Krenauera odraženého míče zmocnil  Vávra a umístěnou ranou po zemi poslal Spartak do vedení – 1:0.

Časomíra pak ukrojila sotva další tři minuty, když  hostující gólman lovil míč ze sítě podruhé. Wögebauer na pravé straně posunul balón Jirkovi, jenž poslal do vápna prudký centr, za kterým se  sice nevydal žádný z útočících hráčů, nikterak zvlášť si jej ale nevšímali ani obránci, a míč se za přihlížení všech, včetně gólmana Klimeše, od tyče odrazil za brankovou čáru – 2:0.

Kapličtí byli při chuti a měli další šance. V 17. minutě se J. Smolen   dostal až před brankáře, toho však překonat nedokázal. Další vyloženou příležitost měli domácí  ve 27. minutě, kdy J. Smolen uvolnil Januru, který elegantně překonal padajícího gólmana Klimeše, jenomže míč z prázdné branky vykopl  obránce Bezděka. Hosté si za celý zápas nedokázali vypracovat žádnou gólovku a branku Spartaku ohrožovali jen střelami z uctivé vzdálenosti.

V úvodu druhé půle měli hosté výhodu přímého kopu, střelu s gólovými parametry vyslal Materna, jenomže Přibyl se překonat nenechal a velmi dobrým zákrokem míč vyrazil. Po hodině hry na druhé straně Wögebauer ideální přihrávkou vyslal do brejku J. Smolena, který šel sám na branku, ale na Klimeše nevyzrál.

V polovině druhého dějství pak Benedikt zastavil ve vápně nedovoleně J. Smolena –  a pískala se penalta. K jejímu provedení se postavil sám faulovaný, jenomže Klimeš vystihl směr střely a míč vyrazil. Definitivní klid do domácích řad tak přinesla až 75. minuta, kdy se domácí dočkali navýšení náskoku. Mládští se dopustili hrubé chyby v rozehrávce, míče se zmocnil Janura, pronikl do vápna, následně předložil jako na zlatém podnose balon před prázdnou branku Kubatovi, který pohodlně skóroval – 3:0.

Gólová pečeť zaslouženého vítězství přišla dvě minuty před koncem, kdy roh zahrával Vávra, na centr si naběhl střídající František Kouba a hlavou  upravil na konečných 4:0.

„Soupeře jsme předčili ve všech směrech. Za celých devadesát minut jsme hosty nepustili do vážnější šance a sami naopak z mnoha gólovek proměnili čtyři, a to jsme ještě zahodili penaltu. Bylo znát, že nás posílili kluci z áčka, kteří nám v koncovce dodali klid. Velkým kladem je i první vychytaná nula brankáře Filipa Přibyla. Ještě musíme potvrdit toto  vítězství příště doma s Chlumem a budeme mít relativně klidnější zimu než loni," má jasno trenér kaplické rezervy Jan Říha.

Sestava Spartaku: Přibyl – Růžička, Fiala, Jirka, Zifčák, Wögebauer (64. D. Smolen), Kubata, Vávra, Krenauer, Janura (78. Sedláček), J. Smolen (70. F. Kouba).

V deseti padli

Č. Velenice – Křemže 2:1 (1:1). Na hřišti neznámého soupeře v partii týmů ze spodní poloviny tabulky začali Křemežští velmi dobře a už v 8. minutě se ujali vedení povedenou ranou Brabce zpoza vápna – 0:1.

Jenomže pak začal úřadovat nepřesný arbitr Koranda. Ten nejprve neposoudil jasný faul na Rolníka v domácí šestnáctce jako penaltový a ve 25. minutě se podepsal i pod klíčovou situaci zápasu. Domácí útočník vnikal do vápna a ukopl si míč do zámezí, vzápětí ale zavadil o vybíhajícího brankáře Končoka a upadl. Sudí zapískal a k překvapení všech křemežského gólmana vyloučil, i když pokutový kop nenařídil! Hosté od té chvíli hráli o deseti a do branky musel jít hráč z pole Matějka. Ten předvedl několik povedených zákroků, ale na střelu Fialy z poslední minuty půle už nestačil – 1:1.

Gól do šatny a dlouhá přesilovka nakonec domácím pomohly ke všem bodům. Hosté drželi naději na bodový zisk až do 76. minuty, kdy se nechytatelně od tyče do branky trefil střídající Sokol a zajistil domácím všechny tři body – 2:1.

„Velenice byly určitě nejslabším soupeřem, se kterým jsme na podzim hráli. Tady jsme prostě měli bodovat. Doplatili jsme ale na kombinovanou sestavu, ve které chyběl zejména na poslední chvíli zraněný stoper Filip, a také na fatální chybu rozhodčího při vyloučení Končoka. Do branky musel jít Matějka, kterého bych chtěl pochválit. I v deseti jsme se v závěru snažili o vyrovnání, hráli jsme vabank a domácí chodili do brejků, které ale Matějka všechny pochytal," řekl křemežský trenér Jiří Reitinger.

Sestava Křemže:  Končok – Čondl, Edelman, Fleischmann, Brabec, Novák (65. Rienessl), Novotný, Chromý, Matějka,  Panský, Rolník.

Jankov B – Větřní 4:1 (0:1). V bitvě o šest bodů začali lépe hosté a po čtvrthodině šli do vedení, když po sražené střele Homera doklepával podél vybíhajícího Linhy volný Kotlár – 0:1. Blízko ke zvýšení pak byli hosté ve 36. minutě, kdy Dušek namazal Homerovi, ale ten z vápna z dobré pozice přestřelil. A za další minutku se nad hosty začaly stahovat mraky, když aktér předchozí situace Homer viděl druhou žlutou a putoval předčasně pod sprchy.

Hosté pak v oslabení drželi těsný náskok do 62. minuty, kdy ze situace notně zavánějící ofsajdem Maxa srovnal na 1:1. Naděje na alespoň remízu pak vzala za své v rozmezí 75. až 85. minuty, kdy exkřemežský domácí pendl Štefl třikrát překonal v brance hostů zaskakujícího Podskalského a čistým hattrickem vytáhl stav až na výsledných 4:1.

„Velice důležité utkání jsme vlastní nedisciplinovaností zcela zbytečně prohráli. Přístup k zápasu si musí chlapci sami srovnat v hlavě, což jsem jim říkal i v kabině po utkání," lakonicky zhodnotil nepovedené vystoupení větřínský kouč Zbyněk Ginzel.

Sestava Větřní: Podskalský – M. Jílek, Sukdolák, L. Šustr, Dušek – J. Šustr, Sikuta, Skok, Bordač – Kotlár (78. Dvořáček), Homer.

Karel Vosika, Libor Granec