Hejtman Jiří Zimola sice při svém úvodním slově podtrhl, že jihočeský sport vedle úspěchů letos utrpěl i ztráty a zmínil odchod legendárního mistra Evropy Josefa Němce do nebeského ringu, svou řeč ale zakončil optimisticky: „Přišli jsme o extraligu hokeje a fotbalisté spadli z ligy, pevně ale věřím, že kdyby se Dynamu vrátit do ligy nepovedlo, kluci z Táborska že uspějí."

Což marketinkový manažer Karel Chotovinský, jenž zastoupil omluvenou hvězdu týmu Jana Šimáka, samozřejmě kvitoval s povděkem, snažil se ale optimismus mírnit. „Držel bych se při zemi, vždyť zatím nemáme ani stadion," řekl, ale potvrdil, že úspěšný podzim si v klubu všichni považují.

To Zdeněk Scheichl, jenž je v současnosti v Jihostroji vedoucím týmu, se netajil tím, že letošní titul extraligového vicemistra v klubu přílišné nadšení nevyvolal. „U nás v Jihostroji se bere jen první místo," konstatoval, nicméně upozornil, že v Lize mistrů byla uplynulá sezona pro Jihostroj nejúspěšnější v historii.

Odlehčenou atmosféru navodila hned na začátku u mikrofonu kapitánka volejbalových kadetek Madety ČB Karolina Vaňková, když na dotaz, zda jejich trenér má i nějakou špatnou vlastnost, okamžitě odvětila, že určitě ne – a jistě tak potěšila poblíž stojícího kouče Josefa Lundáka…

Z volejbalistů podobně jako loni pobavil přítomné nejvyšší muž Jihostroje Radek Mach, když na poněkud ožehavý dotaz moderátorky, zda se svou výškou nemá jako čerstvý ženáč třeba i jisté potíže, se jen pousmál a pravil, že na to odpovídal už loni, jenže paní moderátorka že je nová a že to tedy zopakuje: „Táta mi říkal, že v posteli se to srovná…"

Stručný byl u mikrofonu jeden z trojice vítězů kategorie Objev roku Pavel Gocala, jenž na dotaz, jaká byla z pohledu nadějného sprintera letošní sezona, odvětil, že „v pohodě," a na dotaz, jaké vánoční cukroví má nejraději, řekl „rohlíčky" a spokojeně odkráčel.

To další z objevů Luboš Rob mladší na dotaz, zda často slýchá od fanoušků, že by jako syn slavného otce měl kráčet v jeho šlépějích, byl přece jen víc řečnější: „To slýchám a někdy mě to už štve, ale na druhou stranu jsem rád, když mi táta v lecčems poradí."

Kateřina Marková, jež v desítce skončila osmá, musela na pódiu vysvětlovat, že ač má plno medailí z mistrovství světa juniorů v rybolovné technice, na ryby nechodí. „My ryby vůbec nechytáme," řekla a svůj sport přirovnala spíše k atletickému víceboji. „Hlavně ale je třeba moc trpělivosti," jistou blízkost k rybaření, kde je trpělivost nezbytná, však nakonec přece jen připustila.

Martin Michek, vicemistr světa v motokrosu třídy MX3 a šestý z letošní jihočeské desítky, na dotaz, zda nemívá někdy na trati strach, sice zavrtěl hlavou, určitou opatrnost ale připustil: „Měl jsem zlomené obě ruce naráz. To zrovna moc ideální nebylo…"

Pády a zranění hrozí též při cyklokrosu, avšak Adam Ťoupalík, bronzový junior z mistrovství světa a stříbrný z mistrovství Evropy, v terénu na takové věci nemyslí. „Že bych měl chuť vzít kolo a někam daleko ho zahodit, to ještě ne. Ale chuť slézt z kola a někam se zavřít, to už jsem měl," přiznal.

Jako teprve třetí žena v anketě, která v příštím roce završí padesátiletou historii, na trůn krále jihočeského sportu usedla Šárka Grabmüllerová, bronzová z mistrovství Evropy v zimním triatlonu. „Jsem totálně v šoku, to jsem opravdu vůbec nečekala," netajila se dojetím letošní královna jihočeského sportu. „I když už hlásili druhého v pořadí, jsem nevěřila a říkala si, že asi přijde na řadu nějaká speciální kategorie nad čtyřicet let," jen těžko Šárka hledala slova.

A její přání do nového roku?

„Sportuji celý život, baví mě to a doufám, že sportovat ještě dlouho budu," svěřila se.