Spokojen po dvou výhrách v řadě byl i trenér Miroslav Soukup, přesto se snažil možný přílišný optimismus tlumit. „Velikostí dobrých mužstev je, že v takovém stylu, v jakém jsme hráli do půle, dokážou hrát celý zápas. A my ve druhém poločase už nebyli mužstvem, které by na hřišti dominovalo," říkal po vyhraném zápase se Slavií.

Ale hráči si většinou věřili. „Bylo by to příjemné, zakončit podzim bez prohry," přemítal v rozhovoru pro Deník před zápasem v Jihlavě Petr Javorek. „A nejlepší by bylo, kdybychom získali všech šest bodů," dodal.

Jenže v Jihlavě, která proti Dynamu nastoupila bez několika opor, budějovičtí fotbalisté gólem z předposlední minuty prohráli 0:1 a stejným výsledkem týden nato ztratili i domácí zápas s Mladou Boleslaví.

Z možných šesti bodů v posledních dvou kolech prvoligového podzimu hráči Dynama tudíž nevydolovali ani jediný, a protože další ohrožená mužstva naopak bodovala, naděje na klidné přezimování rázem zmizela.

Navíc jak v Jihlavě, tak doma s Boleslaví svěřenci trenéra Soukupa zklamali i herně. „Nevzpomínám si, že by si domácí hráči v zápase vytvořili nějakou vyloženou příležitost," dal se slyšet boleslavský trenér Ladislav Minář.

Jeho budějovickému kolegovi po zápase do řeči příliš nebylo. „Věřili jsme, že se o poslední podzimní zápas popereme, že ty tři potřebné body získáme a že si tu těžkou situaci v tabulce přece jen vylepšíme a udržíme solidnější kontakt s mužstvy před námi," smutnil na pozápasové tiskovce trenér Soukup, jehož hráči dostali brzy gól a poté si přes veškerou snahu už pořádnou šanci skutečně nevypracovali. „Byla to spíš už taková křeč, chyběla kvalita a v naší hře byly i jednoduché chyby, některé z nich zbytečné a nevynucené, jiné vyplývaly ze zbrklosti. Myslím, že kluci bojovali a ani za nepříznivého stavu zápas nevzdávali, jenže na ligu jen boj nestačí a bez kvality se v této soutěži vyhrát nedá," uznal.

Že se tým s podzimem loučil dvěma prohrami, trenéra Soukupa samozřejmě mrzelo. „V průběhu podzimu, hlavně poté, co jsme zvítězili v Hradci i se Slavií, jsme věřili, že bychom se od toho dna tabulky mohli trošku odpoutat, bohužel to se nám nepovedlo."

Na rozdíl od předchozího utkání v Jihlavě, kam Dynamo jelo v plné síle, proti Boleslavi chybělo pět hráčů ze základní sestavy. „My kromě Řezníčka a Táborského, kteří s Boleslaví hrát ze známých důvodů nemohli, postrádali i další hráče," připomněl Soukup nečekané absence Nováka (měl anginu), Benáta (horečky) a Rýdela (svalové potíže). „Nechci se ale na to vymlouvat, protože ti, kteří nastoupili za ně, jsou dostatečně zkušení. Vždyť Markovič, Klesa i Rakovan v úvodu sezony v lize nastupovali," dodal. „Nicméně na pěti postech byla sestava jiná a bylo vidět, že jsme se s tím především v útočné fázi nesrovnali."

Navíc ještě před půlí přišla další rána. „Zápas pro nás byl smolný i v tom, že jeden z našich nejofenzivnějších hráčů Brazilec Sandro musel jít ze hřiště předčasně a co je horší, první zprávy hovoří, že má kotník zlomený," smutnil na tiskovce Soukup. Jeho obavy se potvrdily a Sandro už je po operaci. „To je rána, protože jsme přišli o velice kvalitního hráče. Se zlomeným kotníkem je na čtyři měsíce vyřazen," litoval kouč Dynama.

Přitom na jeho svěřence na jaře čeká v lize těžký boj o bytí a nebytí. „Pro nás to znamená jediné: co nejdůkladněji si vyhodnotit celý podzim, říct si, kde v týmu máme slabá a silná místa, dobře se připravit na jaro a samozřejmě to jaro i dobře zvládnout. Máme tři měsíce na to, abychom zmobilizovali síly a dali mužstvo dohromady," zdůraznil.

A dávat tým pro jaro do kupy trenéři Dynama začnou už příští týden. „Do neděle mají hráči volno, ale už od pondělí budeme další dva týdny v plné permanenci," sdělil Soukup s tím, že součástí přípravy budou kondiční testy, ale i tréninkový kemp s navrátilci z hostování, nadějnými vlastními mladíky i vyhlédnutými fotbalisty ze zahraničí.

Na jaře osm zápasů venku, jen šest doma

Sobota 23. února: Baník Ostrava – Dynamo Č. Budějovice 18:00

Sobota 2. března: Dynamo Č. Budějovice – Sparta Praha 17:00

Sobota 9. března: Slovan Liberec – Dynamo Č. Budějovice 16:00

Sobota 16. března: Dynamo Č. Budějovice – Zbrojovka Brno 17:00

Pátek 29. března: Dukla Praha – Dynamo Č. Budějovice 18:00

Sobota 6. dubna: Dynamo Č. Budějovice – 1. FK Příbram19:00

Neděle 14. dubna: FK Teplice – Dynamo Č. Budějovice 17:00

Sobota 20. dubna: Dynamo Č. Budějovice – Baumit Jablonec 19:00

Sobota 27. dubna: 1. FK Slovácko – Dynamo Č. Budějovice 19:00

Neděle 5. května: Viktoria Plzeň – Dynamo Č. Budějovice 17:00

Sobota 11. května: Dynamo Č. Budějovice – Hradec Králové 19:00

Čtvrtek 23. května: Slavia Praha – Dynamo Č. Budějovice 17:00

Neděle 26. května: Dynamo Č. Budějovice – Vysočina Jihlava 18:00

Sobota 1. června: Sigma Olomouc – Dynamo Č. Budějovice 18:00

(hrací dny i začátky zápasů se na jaře ještě mohou měnit)