Los sedmadvacátého kola krajského přeboru zavedl fotbalisty posledního kaplického Spartaku pod Libín, na hřiště dvanáctého prachatického Tatranu.

Oba trenéři počítali před zápasem množství absencí. Na domácí straně chyběli například Cais, Kaczko, Tobiáš, Janoušek. Hosté nemohli do zápasu nasadit Románka, Hejnu, Faltuse a Pavla Pulce.

Prachatice – Kaplice 2:1 (2:1)

V nedělním dopoledni patřil úvod domácím. Už ve 2. minutě zahrával trestný kop ze strany K. Ryšánek, následně se do zakončení dostal zcela osamocený Mádl, ale branku Spartaku vysoko přestřelil. Přesto se zanedlouho domácí úvodní trefy dočkali. V 11. minutě Kapličtí chybovali v rozehrávce, následovala kolmice na rozběhnutého Šicnera, který šel sám a střelou po zemi kolem brankáře poslal Tatran do vedení – 1:0.

Poté se ale začali útočně osmělovat i hosté. V 18. minutě Janura našel na pravé straně rozběhnutého Krauskopfa, jehož centr se nečekaně stočil směrem do branky a domácí gólman Dvořák byl hodně rád, že jej od kapitulování zachránila vzdálenější tyč jeho svatyně. O chvíli později Gondek přesnou kolmicí oslovil zkušeného Januru, který se nikým neatakovaný dostal až před domácího gólmana, v koncovce však selhal a nechal vyniknout domácího strážce svatyně Dvořáka. Ve 26. minutě došlo na další souboj stejných hráčů. Kolek vysunul do samostatného úniku znovu Petra Januru, který tentokrát Dvořáka oklamal kličkou a střelou do odkryté branky vyrovnal na 1:1.

Pak se znovu ke slovu dostali domácí. Ve 32. minutě byl ve slibné příležitosti prachatický kapitán T. Ryšánek, jenomže ke své smůle míč v gólové pozici vůbec netrefil. O chvíli později však šli Prachatičtí znovu do vedení. Trestný kop z pravé strany zahrával K. Ryšánek, na přetažený centr si naběhl Mádl a zblízka poslal míč pod břevno kaplické svatyně – 2:1. Tímto výsledkem následně skončil i celý první poločas.

Úvodní čtvrthodina druhého dějství patřila hostům, kteří se snažili o smazání jednobrankového manka. Po dvou minutách hry se na vápně dostal k odraženému míči Vávra, vystřelil po zemi, tečovaná rána směřovala k pravé tyči, ale Dvořák stačil konečky prstů míč vyškrábnout na další rohový kop. V 54. minutě Gondek přesným pasem našel na levé straně rozběhnutého Januru, který pronikl až před brankáře, jenomže místo nahrávky volil střelu z těžkého úhlu a zakončení bylo nepřesné. Krátce na to pak z dálky napřáhl ke střele kaplický kapitán Vávra a gólman Dvořák měl plné ruce práce, aby nepříjemnou ránu dokázal vytěsnit mimo tyče.

V 65. minutě se po delším čase o slovo znovu přihlásili Prachatičtí a bylo to především zásluhou střídajícího Babky. Toho přesným pasem našel ideálně Lašák a mladý Babka mohl ztvrdit výhru Tatranu, jenomže ve vyložené příležitosti nastřelil pouze tyč Štěpánkovy svatyně. Ve zbývajícím čase pak již byli nebezpečnějším týmem hráči domácího týmu. Agilní byl především Babka. Ten se do slibné šance dostával i pět minut před koncem, v poslední chvíli mu však stačil šanci zmařit vracející se Benc. Po následném rohu se do zakončení dostal Petrášek, ale Štěpánek stačil proti jeho hlavičce zakročit.

Fakta – branky: 11. Šicner, 35. Mádl – 26. Janura, střely na branku 6:6, mimo 8:3, rohy 2:9, fauly 9:19, ŽK 3:1 (u hostů Kačírek), rozhodčí Pávec, 30 diváků.

Sestava Spartaku: Štěpánek – Buřič, Vávra, Benc, Gondek (87. Kubík), Krauskopf, Kačírek, Kolek, Doubrava (80. Debnár), Janura, Boháč.

Pořád dokola

Zápas tedy nakonec skončil těsnou výhrou domácího celku. Hostům se nedá upřít snaha, ale jen ta vždy nestačí. Tři body do tabulky si v nepříliš pohledném utkání před chabou diváckou návštěvou připsali Prachatičtí.

Kaplický kormidelník Jaroslav Křiva po utkání hodnotil: „Je to pořád stejné a kolem dokola. Neproměňujeme vyložené šance a na druhé straně velmi lacino inkasujeme. Celkově by utkání asi víc slušela remíza, ale v první půli jsme ze tří tutovek bohužel dali jen jednu branku. Druhý poločas pak už byl z naší strany hodně špatný."

V následujících dnech budou mít Kapličtí nabitější a těžký program. V sobotu doma přivítají průběžně třetí béčko Písku, příští týden pak budou dohrávat odložené utkání se čtvrtým céčkem Táborska. Dohrávka se uskuteční ve čtvrtek 7. června.

Libor Granec, Karel Vosika