V oblíbené páteční rubrice námi oslovený expert komentuje  vybrané víkendové zápasy fotbalových týmů z regionu v různých soutěžích.

Zkušený čtyřicetiletý frymburský hráč Václav Tomka nám ještě před tím, než se pustil do komentáře vybraných duelů z nabídky 11. kola E.ON Tip Ligy, řekl:

„O uplynulém víkendu bylo odloženo nejen pět zápasů z naší oblíbené tipovací soutěže, ale i desítky utkání v celém kraji a celkově stovky ve všech fotbalových soutěžích v celé České republice. Viděl jsem, mimo jiné, záběry z Českého Krumlova, Kaplice, Husince nebo třeba ze Strunkovic nad Blanicí, kde jsme sice nedávno s Frymburkem prohráli, ale jejich krásný nový areál jsem tamním fotbalistům upřímně záviděl. Teď jsem měl z toho současného pohledu skoro slzy v očích… Nejen Krumlovským, Kaplickým a Strunkovickým, ale všem ostatním fotbalovým klubům, které ničivé povodně v Česku takto postihly, proto přeji co nejrychlejší návrat do svých kabin a na své, ať už opravené, nebo zcela nové trávníky!!!"

Štěchovice – Č. Krumlov (divize): „Českokrumlovský Slavoj patřil minulé kolo ke klubům, které svůj zápas odehrály. Zelenobílí měli co napravovat po potupném debaklu s Doubravkou a snad si výhrou nad Aritmou udobřili své nejvěrnější fanoušky, když se jim dvěma góly z penalt, které proměnili postupně Babouček s Pintérem, podařilo zkušený pražský tým porazit. A k dalším kladům utkání patří také to, že se opět začíná na divizních trávnících objevovat krumlovský štírek Jány Peťule! Tentokrát ale slavojáky čeká soupeř ještě o poznání zdatnější, jelikož zajíždějí na hřiště prozatím druhých Štěchovic, které naposledy taktéž svůj zápas s Hořovickem kvůli nezpůsobilému terénu neodehrály. Štěchovice mají o šestnáct bodů víc než osmý Krumlov a budou tedy v tomhle zápase jasným favoritem. A protože je v poslední době Slavoj jako na houpačce, tak tentokrát v souboji dvojice vytopených klubů i na náhradním hřišti očekávám jeho dvanáctou divizní porážku, které by mohl zabránit pouze další skvělý výkon mladého českokrumlovského brankáře Michala Trnky, jenž  v minulém kole proti Aritmě prý doslova exceloval."

Kaplice – Nová Bystřice (I.A): „Poslední Bystřice před týdnem překvapivě vysoko porazila taktéž sestupem ohrožené Trhové Sviny 5:1, když se čtyřmi brankami blýskl novobystřický Pacholík. Kaplice patří k těm týmům, které své zápasy kvůli povodním neodehrály, když domácí krásné hřiště měla kompletně pod vodou a bude stát spoustu sil než ho zase v Kapli dají do pořádku. Kapličtí mají tedy svůj superzápas s prvními Bavorovicemi odložen na příští středu. Spartakovci ovšem stále chtějí myslet na postup, a tak v zápase s Novou Bystřicí prostě zaváhat nesmějí. Myslím, že  zápas bude od začátku jednoznačnou záležitostí pro domácí Kapli, byť si tentokrát pravděpodobně bude muset zahrát na zadním  tréninkovém hřišti, které prý je relativně v pořádku." 

Velešín – Nová Ves (I.A): „Zachraňující se Velešín i Nová Ves měly zápasy na Dobré Vodě resp. doma se Čtyrákem kvůli přívalům vody odložené a dohrávaly v týdnu.  Přímý okresní souboj mezi dvěma týmy z úplného spodku tabulky hodně napoví. A hlavně pro domácí Jihostroj bude mít doslova a do písmene existenční příchuť. Ves je s pětadvaceti body desátá a Velešínští mají bodů dvaadvacet a jsou na dvanáctém místě. Hostující Nové Vsi by v tomto očekávaném derby  měla stačit i remíza, tak čekám, že přijede pod velešínský komín s hodně defenzivní taktikou a občasnými brejkovými výpady, na které má rychlíka Milana Ďuricu. Tipuji i to, že hostující kouč někoho obětuje na osobní bráněním Martina Kollára, na kterém hra Velešína stojí. Myslím, že se Velešín poučí ze svého posledního domácího zápasu s Vimperkem, který hrál skoro celý v desíti a čtyřikrát inkasoval. Tentokrát to pod taktovkou Honzy Trummera bude úplně jiná obrana, která neinkasuje, osobně bráněný „Kolík" se sice gólově neprosadí, ale Velešín se i tak po zodpovědném výkonu bude radovat z důležitého vítězství!"  

Netolice – Frymburk (I.B): „Netolice před týdnem potvrdily, že jsou v současné době jednoznačně nejlepším týmem béčkové skupiny a předčasně si zajistily po dvoubrankové výhře venku nad druhou Horní Planou postup do prestižnější I. A třídy, k čemuž jim samozřejmě gratuluji! My jsme v našem domácím zápase se Lhenicemi otáčeli na podmáčeném trávníku výsledek na konečných 4:3, když jsme ještě čtvrt hodiny před koncem prohrávali 1:3! O obrat se největší měrou zasloužil malý velký muž frymburské kopané Dušan „Špalda" Račák, který s kapitánskou páskou skóroval hned třikrát a připsal si tak první hattrick za frymburské áčko v kariéře, na což, doufám, jako pokladník v novém sazebníku pamatuje… My si to pojedeme do Netolic užít a stejně tak to asi pojmou i domácí Netolice. Myslím, že v netolické základní sestavě se tentokrát objeví pár kluků z lavičky náhradníků a Frymburk tam díky tomu uhraje lichotivou remízu."

Kájov – Dolní Dvořiště (OP): „Dolňák naposledy doma prohrál 1:2 s posíleným béčkem Nové Vsi, přišel o třetí místo v tabulce a ještě k tomu nebude mít k dispozici vyloučeného bijce Vencu Lattnera, kterému se asi do Kájova nechtělo… Za to Kájov si zastřílel na soběnovském pažitu, kde deklasoval tamní  Sokoly 9:2! Úctyhodných pět branek dal Honza Lippl, což už beru jako normální věc, ale co mě doslova zaráží, je to, že se o zbývající čtyři góly sám postaral kájovský veterán Standa Werner! Soběnov měl žádat konfrontaci registračních průkazů a nepřišel by o body, protože podle mě někdo jiný musel hrát na Werniho registračku. Jinak si to totiž nedokážu vysvětlit… V tomhle zápase to nebude mít Kájov tak jednoduché jako před týdnem v Soběnově, ale jinak, než jeho výhrou, by to ani tady skončit nemělo."

Malonty – Přídolí (OP): „Ani jeden z týmů před týdnem nebodoval. Malonty prohrály 1:3 ve Zlaté Koruně, které se po návratu Marka Molnára nebývale daří, a Přídolí svůj zápas s frymburským béčkem venku kvůli počasí nehrálo a odehraje ho až za týden ve středu 12. června, ale u nás stejně pravděpodobně bodovat ani nebude… Přídolí není po domácí porážce se Zlatou Korunou evidentně ve své kůži, navíc bodovat v Malontech nikdy nejde snadno. Ale pokud chce Přídolí zůstat v boji o titul okresního přeborníka, tak by s desátými Hraničáři nemělo zaváhat, jinak ho za Kájovem na druhém „postupovém" místě vystřídají Chvalšiny."