A začíná zostra – v úvodním kole II. ligy se Dynamo ČB v pátek od 18 hod. utká na Střeleckém ostrově v jihočeském derby s FC MAS Táborsko!

Fotbalová derby mezi kluby obou největších jihočeských měst často bývala plná emocí: třeba v sezoně 1987/88 bylo ve dvou vzájemných střetnutích v rámci I. národní ligy (Dynamo – VTJ Tábor 0:0 a VTJ Tábor – Dynamo 3:4) vyloučeno dohromady sedm hráčů!

To však byla spíše výjimka, protože už v příští sezoně, kdy se oba jihočeští rivalové o body spolu střetli naposledy, se hrálo v poklidu (u Jordánu zápas skončil smírně 1:1, odvetu vyhrálo Dynamo 2:1, když góly dali Hermer a Procházka).

V pátečním derby, na které se fanoušci tudíž vydají po čtyřiadvaceti letech, bude favoritem exligové Dynamo, věří si ale i hosté. „Máme nejtěžší los ze všech. V prvních třech kolech hrajeme se třemi aspiranty na postup," připomněl na pondělní tiskovce kouč Táborska Roman Nádvorník, že po derby jeho tým hraje s Varnsdorfem, který se netají tím, že chce hrát o čelo, a poté jede do Hradce Králové. „Pokud uspějeme, může nás to nakopnout, ale taky se po třech kolech můžeme dostat do problémů," doplnil Nádvorník.

Jeho svěřenci si ale v derby věří. „Zahrajeme si na krásném stadionu a doufám, že si to užijeme," věří kapitán mužstva Peter Mráz.

Obě mužstva se spolu střetla ve finále nedávného turnaje na Hluboké, kde Dynamo vyhrálo 2:0. „Teď to ale bude úplně jiný zápas," uvedl na středeční tiskovce kapitán Dynama Roman Lengyel. „Jak my, tak i Táborsko hrálo ve složení, v jakém ani jeden z nás v pátek určitě hrát nebude," míní.

O místo na střídačce

Vedení ligového Dynama Č. Budějovice i po sestupu A-týmu z I. ligy připravilo ve spolupráci s Deníkem jižní Čechy soutěž pro fanoušky o místo na střídačce A-týmu i během druholigových utkání na domácí půdě.

„Každý fanoušek, který se chce podívat na fotbal z netradičního pohledu, má právě teď příležitost. Může nasát atmosféru zápasu přímo u hřiště, být v těsném kontaktu s trenéry, hráči i realizačního týmu a také okusit radost z gólu přímo na střídačce," zve marketinkové oddělení Dynama své fanoušky k účasti v této soutěži.

K dosažení místa na střídačce stačí opravdu málo a to vždy od pondělí do pátku před domácím utkáním poslat SMS zprávu na tel. 777 88 06 88 (tento týden půjde o tip na páteční derby s Táborskem, které začíná v 18 hod.). Do zprávy napsat svůj tip na výsledek tohoto utkání a tip na přesný počet diváků, kteří dnes na Střelecký ostrov přijdou (bližší informace na klubovém webu www.dynamocb.cz)

Jedeme do Budějovic vyhrát, říká Javorek

Atraktivnější začátek letošního ročníku II. ligy si fotbaloví fanoušci na jihu Čech snad ani nemohli přát. Los hned na úvod svedl proti sobě oba nejlepší jihočeské kluby: Dynamo ČB a Táborsko změří síly své síly ve vzájemném utkání v pátek od 18 hodin v Č. Budějovicích!

A jak se na Střelecký ostrov těší záložník Táborska Petr Javorek?

Ještě na jaře jste hájil barvy soupeře. Jak angažmá v Dynamu hodnotíte?

Hodnotím ho velice pozitivně, Dynamo mi dalo příležitost hrát první ligu, za což mu patří velký dík. První necelý rok byl pro mě skvělý, hrál jsem, zachránili jsme Gambrinus ligu. Druhý rok už tak dobrý nebyl, spadli jsme do druhé ligy. Na ten druhý rok nevzpomínám moc šťastně. Celkově ale vidím mé působení v Dynamu kladně.

Bude derby pro vás hodně prestižním zápasem?

Budu zřejmě více namotivovaný, ale zase tolik to neprožívám. Na utkání se těším a věřím, že ho zvládneme.

Proběhlo už tradiční předzápasové hecování?

Psal jsem si SMS s jedním bývalým spoluhráčem z Dynama, ale jinak nic neproběhlo. Možná něco bude až na hřišti těsně před zápasem. Kluci v kabině Táborska se mě ptali, jestli nevypíšu nějaké speciální prémie. V pátek něco vymyslím.

Troufnete si tipnout výsledek?

Netipuji, jsem špatný tipér, ale jedeme do Budějovic vyhrát.

Všechny body zůstanou doma, věří Dobal

Hodně diváků dnes čeká Vladimír Dobal, jenž se do Dynama v létě vrátil právě z Táborska.

Ještě na jaře jste hájil barvy soupeře. Jak angažmá v Táborsku hodnotíte?

Jenom pozitivně. Zvládli jsme to, co si vedení zřejmě přálo. Což byla záchrana. Víc toho od nás nikdo nechtěl, protože my měli špatný podzim a ani vstup do jara nebyl ideální, takže se už toho moc vymýšlet nedalo. Hodně nám pomohl i příchod trenéra Nádvorníka, ke konci sezony jsme uhráli hodně bodů. Teď ale už Táborsko o záchranu hrát nebude, ty cíle tam budou určitě vyšší.

Bude derby pro vás hodně prestižním zápasem?

Bude to hezké. Myslím, že to bude pěkný zápas. Dva Jihočeši se v tak vysoké soutěži už dlouho nepotkali.

Proběhlo už tradiční předzápasové hecování?

Ale ani ne… Já s klukama sice v kontaktu jsem pořád, že bychom ale něco extra vymýšleli, to vůbec ne.Bereme to jako každý jiný zápas, akorát lidí možná přijde víc, než je v Budějovicích obvyklé. Je to jihočeské derby a já na něj fanoušky zvu.

Troufnete si tipnout výsledek?

Bude to pro oba hodně těžký zápas, vyhrát v něm může kdokoli. Pro nás to nebude snadné, Sezimák udržel kádr pohromadě a má v něm silné individuality. I tak ale doufám, že všechny body zůstanou doma. Ať už budu hrát, nebo ne, teď jsem v Budějovicích a věřím, že vyhrajeme.