Tachov - Český Krumlov 2:1 (1:0)

Českokrumlovští nastoupili v netradičním rozestavení s jedním útočným hrotem a zvolenou taktikou favorita zaskočili. Západočeši herně nepřesvědčili, ale vytěžili maximum ze standardek, při kterých ve vzduchu kraloval hlavičkář Dvořák. Jihočeši ovšem mohli jít do vedení, a to konkrétně ve 34. minutě, kdy brankář Beránek výkopem našel P. Svobodu, ten se řítil sám na gólmana Houdka, kterého však v jasné šanci neprostřelil. A za dvě minuty platilo staré známé pravidlo nedáš – dostaneš. Úplně volný Dvořák se po standardce hlavou nemýlil a poslal Západočechy do vedení – 1:0. Těsně před půlí mohl srovnat Novák po výtečné individuální akci, ale Houdek vytáhl další skvělý zákrok.

Po přestávce se hosté nepoložili ani po druhém gólu ze standardky, když v 63. minutě Dvořák hlavou prodloužil balón přes celou bránu na Matase – 2:0. To už byl na ploše krumlovský rekonvalescent střelec Rosůlek, který Slavoj po pěti minutách od druhé inkasované branky vrátil do zápasu, když po kličce poslal míč na zadní tyč – 2:1. V nervózním závěru však již slavojáci manko nesmazali, byť se ještě v dobré palebné pozici ocitl Wagner, ale střela z úrovně penalty mu nesedla.

Fakta – branky: 36. Dvořák, 63. Matas – 68. Rosůlek, žluté karty: 2:3 (u hostů Klivanda, P. Svoboda, Kabele), jako hlavní řídil nepřesný rozhodčí Nehasil, sledovalo 200 diváků.

Sestava Slavoje: Š. Beránek – Kabele, Klivanda, Dudák, Dvořák – Kroupa – Persán (58. Rosůlek), Wagner, Novák, V. Beránek – P. Svoboda.

„Musím říct, jak nás Tachov v předchozích vzájemných zápasech v minulých sezonách nebo naposledy u nás na podzim vždy fotbalovostí přehrával a někdy doslova přejel, tak tentokrát to bylo úplně jiné. Sehráli jsme s velmi kvalitním soupeřem, který má stabilizovaný kádr, vyrovnaný zápas. Vyšla nám taktika, kluci si všechno plnili a hráli opravdu dobře. Nemám jim prakticky co vytknout, kromě standardek, ze kterých jsme inkasovali. Ty jsme si nepohlídali, což rozhodlo zápas ve prospěch soupeře. Jak jsem řekl, dříve jsme neměli s Tachovem nárok, ale tentokrát jsme se soupeři vyrovnali a měli k bodovému zisku blízko. Rosůlek po pěkné akci snížil a pět minut před koncem mohl Wagner i vyrovnat. Domácí se v závěru strachovali o výsledek, různě polehávali, jen odkopávali míče, což ovšem byl důsledek naší celkově dobré hry. To pozitivní je třeba si z tohoto zápasu odnést, byť jsme nakonec vyšli naprázdno," viděl těsnou prohru na půdě lídra tabulky krumlovský kormidelník Jiří Svoboda.

Doma o brambory

Českokrumlovští i přes šestou porážku v sezoně zůstali na čtvrtém místě průběžné tabulky. Bramborový stupínek budou zelenobílí hájit v sobotním domácím utkání proti Doubravce (15.00), která se dotáhla na jeden bod.

Slavojáci mají navíc oplácet tomuto západočeskému soupeři podzimní prohru 1:3.

„Zase se budeme soustředit na střelce Rótha. Na toho vždy upozorňujeme, ale on nám pokaždé nějaký gól dá," obrací kouč Svoboda pozornost už na následující domácí mač.

František Lippl, Karel Vosika