Po posvícení přicházívá půst. Tato lidová pranostika se bohužel potvrdila i v podání fotbalistů divizního českokrumlovského Slavoje v první polovině mistrovské sezony 2015/16. Při tom Českokrumlovští šli do nového ročníku nejnižší republikové soutěže s lichotivou vizitkou bronzového týmu předchozí sezony…

Od stupňů vítězů nad propast

Kádr zelenobílých doznal jen minimálních změn, byť odešel kanonýr týmu Jindřich Rosůlek, jenž nastřílel v předchozím období více než dvacet divizních branek.

Slavojáci prokázali kvalitu pohárovým skalpem třetiligového Písku, ale do samotné mistrovské sezony vykročili naopak levou nohou. V premiéře padli v derby na půdě tradičního jihočeského rivala z Milevska. Ve druhém dějství sice doma udolali západočeský tým ZČE Plzeň a byli desátí, ale to bylo pohříchu nejvýš, kam se v průběžné tabulce na podzim dostali. Následoval totiž pád až na předposlední příčku.

Vůbec se nedařilo při výjezdech na hřiště soupeřů, odkud si slavojáci přivezli jen čtyři bodíky. Ani domácí stadion nebyl tou dřívější tvrzí a zelenobílí před svými fanoušky vybojovali v součtu slabých devět bodů.

Suma sumárum. Výsledkem podzimního trápení prvního týmu českokrumlovského Slavoje je v poločase pozice nad propastí, konkrétně patnáctá sestupová příčka.

Nepovedený poločas pod lupou

V patnácti podzimních zápasech mistrovské sezony 2015/16 nastřádali fotbalisté krumlovského Slavoje v součtu jen třináct bodů.

Slavojáci dosáhli bilance pouze dvou tříbodových výher, ve dvou případech po nerozhodném výsledku přidali v rozstřelu bonusový druhý bod, třikrát po plichtě na desítky padli (=1 bod) a v plných osmi duelech odcházeli z trávníku po závěrečném hvizdu arbitra s prázdnou. Ani pohled na skóre 13:32 není nijak lichotivou vizitkou. Jen pro srovnání, loni na podzim uhráli Krumlovští třicet bodů, měli kladné skóre v poměru 30:20 a byli čtvrtí.

Doma: Před vlastními fanoušky získali slavojáci letos na podzim, jak již bylo řečeno, slabých devět bodů za již zmíněná dvě tříbodová vítězství, jednu výhru a jednu prohru v pokutových kopech po předchozím nerozhodném výsledku, další tři partie doma prohráli. Za tři body vyhráli ve druhém kole nad ZČE Plzeň 2:1 a pak ještě s Aritmou Praha 3:2. Remizovali v derby s Roudným 1:1 (na penalty výhra 4:1) a v podzimní derniéře se silnými Karlovými Vary 2:2 (penalty prohra 3:4). Naprázdno vyšli v předehrávce s Novým Strašecím, kdy uprostřed týdne padli 1:3. Dále neuspěli v dalším derby s Čížovou 0:3 a nejtěsnějším výsledkem 0:1 podlehli Rokycanům.

Venku: Na hřištích soupeřů to už vůbec nebyla žádná hitparáda. Venku získali zelenobílí jen čtyři body po třech remízách. Pětkrát se pak z výjezdu vraceli domů s nepořízenou, a to vždy po prohrách o dvě a více branek.

Nerozhodně hráli slavojáci v Jindřichově Hradci 0:0 (na penalty prohra 3:4), na půdě západočeské Doubravky 1:1 (na desítky prohra 4:5) a v dalším jihočeském derby na trávníku beznadějně poslední Třeboně, kde po plichtě 1:1 tentokrát pokutové kopy ovládli (4:2). Prohráli hned na úvod sezony derby v Milevsku 0:2, z půdy pražského Motorletu si přivezli debakl 0:5, o mnoho lépe nedopadli ani na hřišti lídra z Hořovic 2:5, ze Sedlčan vezli prohru 0:3 a v Klatovech padli 0:2.

Branky: Neradostný je i pohled na produktivitu Slavoje v první polovině sezony. Zelenobílí na podzim v patnácti zápasech zaznamenali slabých 13 branek a měli tedy druhý nejhorší útok za beznadějně poslední Třeboní. O góly se podělila osmička hráčů, ale kanonýr a ofenzivní tahoun tentokrát chyběl. Pomyslným králem střelců se tak stal špílmachr a spíše sváteční střelec, středopolař Václav Novák, kterému k zisku koruny stačily tři zásahy do černého. Chtělo by se říci, že mezi slepými jednooký král…

Další góly: 2 – Jiří Babouček, Pavel Svoboda, Václav Beránek, 1 – Jakub Wagner, Michal Klivanda, Jakub Kabele, Martin Dudák.

Penalty: V podzimní části sezony měli českokrumlovští fotbalisté celkem čtyřikrát výhodu pokutového kopu a s jednou výjimkou s ní naložili bez zaváhání. Neproměněná desítka Baboučka doma při derby s Čížovou, kdy za stavu 0:0 ze souboje vyšel vítězně hostující gólman Bébr, ovšem slavojáky stála lepší výsledek, neboť následně padli. Dvakrát si míč na puntík stavěl kapitán Václav Beránek, jenž v osmém kole na hřišti lídra z Hořovic zmírnil vysokou prohru a v jedenáctém dějství přispěl k důležité výhře nad Aritmou. V témže utkání zahrávali slavojáci ještě jednu desítku, z níž Kabele dával na výsledných 3:2.

Proti Slavoji se pískal pokutový kop třikrát. V Hořovicích zkušený Kaufman neváhal, ale druhý domácí exekutor Hájek netrefil zařízení. Při domácí prohře s Čížovou dal jednu ze tří branek hostů z penalty Jirouš.

Karty: Českokrumlovští se za minulý podzim nemohou chlubit ani nijak vynikající herní kázní, neboť v plných čtyřech případech dohrávali utkání v nekompletním počtu jedenácti hráčů.

Hned při premiéře v Milevsku putoval předčasně pod sprchy vyloučený kapitán Václav Beránek. V šestém dějství se při derby s Roudným doma červenal Kroupa, domácí utkání jedenáctého kola s Aritmou nedohrál rovněž rovnou vyloučený Wagner a duel třináctého kola doma proti Rokycanům v závěru po druhé žluté opustil Martin Svoboda.

Nejpilnějším sběratelem žlutých karet byl bojovník Klivanda, jenž byl napomínán sedmkrát. Další žluté karty: 5 – Wagner, 4 – M. Svoboda, 2 – Dudák, V. Beránek, Rozkošný, 1 – Jakeš, Kabele, Novák.

V zápasech se Slavojem byli vyloučeni tři hráči ze soupeřících týmů. Byli to postupně Bogár z pražské Aritmy, Kolafa z Třeboně a Strnad z Karlových Varů.

Svoboda: Je to velké zklamání

Třináct bodů a patnácté místo nečekal ani největší pesimista v řadách fandů Slavoje.

„S Rosůlkem odešlo přes dvacet gólů, ale ani já jsem nevěřil, že v kolektivním sportu udělá jeden člověk takový rozdíl," předesílá na úvod ohlédnutí za nevydařeným podzimem krumlovský kouč Jiří Svoboda a jedním dechem pokračuje: „Podzim nakonec byl z naší strany jedno velké zklamání. Při tom před samotným začátkem to vypadalo slibně. Přešli jsme v poháru v pěkném zápase přes ligový Písek a do sezony se šlo s optimismem. Hned první utkání v Milevsku se ale nepovedlo, přišlo smolné vyloučení, inkasovali jsme ze standardek. Vyhrálo se s Plzní, ale pak se kvůli poháru předehrávalo v týdnu doma se Strašecím a přišla další zbytečná prohra. Postupně se to nabalovalo a nemohli jsme se pořádně chytit. Kromě toho, že jsme dávali málo gólů, tak jsme se dopouštěli i chyb, které jsme dříve nedělali. Defenzíva nebyla dobrá a takové chyby soupeři v divizi, tedy snad kromě nás, většinou neomylně trestají. Herní ani celková disciplína rovněž nebyla dobrá. Máme za půl sezony čtyři vyloučené, což je také špatné. Kádr není zase tak široký, aby tato oslabení, když navíc přijdou i zranění, adekvátně nahradil. Je to jedno s druhým. Nemohu klukům upřít snahu, ale znáte to, čím víc chcete, tak tím víc to pak nejde…"

Jak z toho ven a kudy k záchraně?

„Rozšíření kádru je jedna věc. My hlavně musíme udělat ještě tvrdší a důkladnější zimní přípravu, abychom byli schopní soupeře fyzicky a silově takzvaně dorazit. V samotné hře se zaměříme na jiný styl. Gólů tolik nedáváme, takže je třeba zlepšit defenzívu. Každý zápas bude důležitý. Ve hře ale bude ještě plno bodů a v tříbodovém systému se dá ztráta rychle smazat. Já věřím, že se to povede," optimisticky uzavírá trenér Jiří Svoboda.