Dokončení ohlédnutí za podzimní části sezony v podání fotbalistů kaplického Spartaku v béčkové skupině oblastní I.A třídy.

Vedení a kádr

Jak už jsme zmínili v první části, Kapličtí vstupovali do ročníku 2015/16 pod taktovkou trenéra Michala Rybáka. Jemu byli nápomocni v roli hrajících asistentů zkušení Petr Janura s Milanem Románkem. Vedoucím týmu byl dále stejně jako v předchozích sezonách Libor Granec.

K výrazným změnám ovšem došlo oproti předchozí sezoně v hráčském kádru. Z nejvýraznějších ztrát je třeba jmenovat odchody Josefa Gondeka a Ondřeje Svobody do zahraničí, dále již trenér nemohl počítat se službami Krenauera, Faltuse, Čajana i dalších fotbalistů.

Tým Spartaku se tedy dával dohromady ze zbývajících hráčů prvního týmu a z hráčů zrušené rezervy. O své místo na slunci se více a více začínají hlásit nadějní dorostenci, kteří už v průběhu tohoto podzimu kvalitu prokázali i na hřišti. Po zranění se do týmu vrátil Radek Řežáb, v dresu Spartaku se objevil i navrátilec Marek Hami a příležitost v brance dostal také Václav Ottenschläger.

Suma sumárum to znamená, že v průběhu podzimní části sezony 2015/16 obléklo dres kaplického Spartaku celkem 31 hráčů.

Hráčské statistiky

Je trochu symbolické, že nejvyšší počet minut na hřišti strávil, stejně jako v minulém období, matador a kapitán týmu Petr Janura. Ten na podzim odehrál v součtu 1144 minut, přestože v jednom zápase byl i vyloučen.

Kolik odehráli: Petr Janura 1144 minut, David Smolen 1053, Tomáš Kebl 1048, Arnošt Preusler 1020, Marek Hami 990, Stanislav Šálek 930, Josef Doubrava 878, František Kouba 808, Václav Kuchař 678, František Říha ml. 635, Milan Románek 630, Radek Řežáb 627, František Marek 619, Filip Hejna 461, Václav Ottenschläger 449, Patrik Micák 403, Robin Křemenský 255, Ondřej Kouba 212, Tomáš Urban 180, Jan Štrbačka 163, Martin Zifčák 150, Robert Daniel 135, Luděk Kopřiva 90, František Říha 90, Tomáš Sedláček 82, Štěpán Vazač 61, Jakub Flaška 23, Jakub Pečenka 7, Marek Urazil 7, Patrik Hošek 5 a Pavel Pulec 1.

Brankářské rukavice: Do sezóny 2015/16 vstupovali Kapličtí bez brankářské jedničky. Bylo předem dané, že o porci zápasů se podělí Václav Ottenschläger s mladým nadějným dorostencem Františkem Říhou. V prvním duelu sezony proti rezervě Roudného se mezi tyče postavil zkušený Luděk Kopřiva a své nesporné kvality prokázal do puntíku, když udržel čisté konto. Vinou zranění pak pouze pět duelů odchytal zmíněný Ottenschläger. Nejvíce zápasů tak chytal dorostenec Říha, a to sedm. Při jeho vyloučení v dorostu pak v Ševětíně zaskočil za něho otec František Říha starší. V duelu proti Nové Vsi se pak na minutu mezi kaplickými tyčemi objevil i Pavel Pulec, kterého to na trávník neustále táhne, ale zranění mu nedovolí nastupovat v poli.

Gólmani: František Říha ml. – 124 minut nejdelší neprůstřelnost, 1 čisté konto, Václav Ottenschläger – 120 minut, Luděk Kopřiva – 90 minut neprůstřelnost, 1 čisté konto, František Říha st. – 57 minut, Pavel Pulec – 1 minuta.

Střelecké kopačky: V předchozích sezonách vždy patřili Kapličtí k těm lépe střílejícím týmům, v I. A třídě pak k vůbec nejlepším. V letošním podzimu se však spartakovci v koncovce neuvěřitelně trápili, když zahazovali i ty nejvyloženější šance – a i proto se v tabulce nacházejí tam, kde se nacházejí. Se čtrnácti přesnými zásahy jsou dokonce nejhorší.

Do střelecké listiny Spartaku se zapsalo sedm fotbalistů. O korunu krále střelců, dá-li se to tak vůbec po letošním podzimu nazývat, se podělili dva hráči. Tři přesné zásahy mají na kontě Stanislav Šálek a Radek Řežáb. Dále můžeme říci, že střelecká tabulka v podání spartakovců je velmi vyrovnaná.

Góly: 3 – Řežáb, Šálek, 2 – Kebl, F. Kouba, 1 – Románek, Daniel, Micák (pozn. – 1 gól byl vlastní).

Gólové přihrávky: Alespoň jednu gólovou přihrávku má na kontě celkem sedm hráčů. V tomto ohledu byl na podzim nejlepším sběratelem Radek Řežáb, i když k tomuto prvenství mu stačily tři asistence. Pětice fotbalistů pak má na svém kontě po podzimní části dvě přihrávky na gól.

Asistence: 3 – Řežáb, 2 – Kebl, D. Smolen, Janura, F. Kouba, F. Marek, 1 – Románek.

Celková produktivita: Stejně jako je chudá střelecká listina, tak s tím v ruku v ruce je prořídlá i celková produktivita hráčů. Pohled mezi střelce a nahrávače dává tušit, kdo je v této aktivitě nejlepším fotbalistou v dresu Spartaku. S bilancí 3 + 3 je na prvním místě Radek Řežáb, který má na kontě 10,5 bodu. Shodná bilance 2 + 2, což je 7 bodů, přiřkla dělené druhé až třetí místo dvojici Tomáš Kebl a František Kouba.

Pořadí: 10,5 – Řežáb (3 góly + 3 asistence), 7 – F. Kouba, Kebl (2+2), 6 – Šálek (3+0), 3,5 – Románek (1+1), 3 – D. Smolen, Janura, F. Marek (0+2), 2 – Daniel, Micák (1+0).

Pokutové kopy: Tak to se snad ještě nikdy nestalo!!! Co k této statistice napsat, asi nic, když ve čtrnácti podzimních kolech se v zápasech Spartaku nepískala jediná penalta! Kapličtí nečelili žádné a sami také ani jednu nekopali.

Karetní hříšníci: Ve čtrnácti na podzim odehraných zápasech byli hráči Spartaku rozhodčími napomínáni žlutou kartou celkem ve 27 případech, což činí průměr 1,93 žluté karty na jeden zápas, a to je oproti minulé sezoně výrazný pokles (loni 2,75). V tomto směru je nejpilnějším „sběratelem" zkušený Petr Janura, který byl žlutě napomínán celkem v pěti případech.

Jeden jediný zápas dokázali fotbalisté Spartaku odehrát, aniž by viděli žlutou kartu. Podařilo se jim to v rámci dvanáctého kola, kdy se představili v Ševětíně.

Nejvícekrát oceněni žlutou kartou byli naopak v utkáních prvního a jedenáctého kola. V duelu na Dobré Vodě a ve Větřní byli rozhodčími napomínáni shodně čtyřikrát.

 Žluté: 5 – Janura, 4 – Kebl, Doubrava, 3 – D. Smolen, F. Kouba, 2 – Preusler, 1 – Křemenský, Šálek, Micák, Daniel, Románek, Kuchař.

A co říká statistika červených karet? V průběhu podzimní části se stalo pouze jednou, že museli Kapličtí dohrávat duel v nestandardním počtu hráčů. V Ledenicích v sedmém kole musel v 64. minutě předčasně pod sprchy Janura, když červenou vyfasoval po dvou žlutých.

Také pouze jednou pak byl v utkání proti Kaplici vyloučen někdo ze soupeřů. Stalo se to při derby ve Větřní, kde se v 64. minutě červenal střídající domácí mladík Zbyněk Ginzel mladší, i on po dvou žlutých.

Divácká kulisa

Čtrnáct podzimních zápasů Spartaku shlédlo v součtu celkem 1490 diváků, a to činí průměr 106 fanoušků na jedno střetnutí. Oproti podzimnímu loňskému působení v krajském přeboru je to podstatně méně.

Sedm domácích střetnutí navštívilo dohromady 895 diváků a průměr na jeden duel je tedy 128 fandů. Nejvyšší návštěvu spartakovci zaznamenali v podzimní domácí premiéře, kdy hostili rezervu divizního Roudného. Tento duel shlédlo 180 diváků. Naopak, nejméně jich shlédlo střetnutí čtrnáctého kola. Podzimní derniéra v chladném listopadovém počasí přilákala na stadion jen 90 fanoušků.

Na soupeřových hřištích odehráli Kapličtí také sedm zápasů, které dohromady vidělo 595 fandů. Průměr na zápas je tedy pouze 85 diváků.

Nejpočetnější divácká návštěva na venkovním zápase Spartaku byla při derby utkání ve Velešíně. Hrálo se netradičně již v poledne, a i díky hojné divácké návštěvě z Kaplice vidělo utkání 150 příznivců. Nejnižší návštěva byla naopak zaznamenána v pátém kole na hřišti v Hrdějovicích. Na tento duel bylo zvědavo pouhých 40 diváků.

Všem fandům, kteří si našli v průběhu podzimu cestu na stadion a fandili kaplickým barvám, patří velké DÍKY!

Libor Granec