Kaplice – Lomnice 7:2 (2:1)

Oba týmy postrádaly několik hráčů, kteří by se patrně objevili v základní sestavě. Domácí ovšem začali aktivně, již v 1. minutě měli výhodu standardní situace, k hlavičce se dostal Hošek, mířil však mimo tyče. V 5. minutě měl po přihrávce od Janury gól na noze Řežáb, jenomže vyběhnutého gólmana Michala prostřelit nedokázal a následnou dorážku Hoška stačil jeden z obránců vykopnout z brankové čáry. Z protiútoku pak zahrozili i hosté, ale se střelou Nohavy neměl gólman Říha problémy. Skóre se poprvé měnilo ve 12. minutě, a i když fotbalovějším dojmem působili domácí, tak do vedení se dostali hosté. Z levé strany zatáhl míč až do vápna Zákostelecký a po jeho nezištné přihrávce skóroval Štěcha – 0:1.

Po čtvrthodině hry pálil kaplický Řežáb, ale Michal jeho pokus kryl. Vyrovnání se domácí dočkali v 33. minutě střetnutí, kdy v šestnáctce hostů uplatnil důraz Kebl, hlavou postrčil míč k nepokrytému Hoškovi, a ten střelou k tyči upravil na 1:1.

A za dalších pět minut se spartakovcům podařilo dokonat obrat, když nenápadná skákavá střela Šálka nadělala hostujícímu strážci svatyně starosti – a byl z toho rohový kop. Po následném Šálkově centru obránce nezasáhl ideálně a Hošek pohotově míč usměrnil za brankovou čáru – 2:1. V poslední minutě poločasu mohli domácí gólově odskočit, když při přečíslení Řežáb vysunul do tutové šance Divokého, ten však vybíhajícího Michala překonat nedokázal.

Po prvním poločase měli Kapličtí k dobru jednogólový náskok, který však krátce po změně stran dokázali několikanásobně navýšit. Po sedmi minutách hry ve druhé půli Janurovu průnikovou přihrávku převzal Řežáb, ocitl se sám před střídajícím brankářem Bočkem, kličkou jej oklamal a míč poslal do prázdné branky – 3:1.

Vzápětí měl po individuální akci Divokého stoprocentní příležitost Preusler, ale Boček předvedl parádní reflexivní zákrok. S chutí hrající domácí fotbalisté si ovšem vypracovávali další gólové šance. V 58. minutě zahrávali trestný kop ze strany, Hami prodloužil míč na zadní tyč, kde se jej zmocnil Marek a přízemní střelou k bližší tyči zvýšil už na 4:1.

Po hodině hry navíc zatáhl balón Smolen, po jehož přetaženém centru skóroval hlavou zblízka pohodlně Preusler – 5:1.

A uběhly sotva další tři minuty, když gólman Boček lovil míč ze sítě znovu. Preusler udržel balón pro Kebla, ten se protáhl do vápna a křížnou střelou završil půltucet – 6:1.

V polovině druhého dějství na centr z pravé strany naskakoval Hošek, byl zcela zbytečně a evidentně přistrčen bránícím soupeřem – a pískala se penalta. K ní se postavil mladý kaplický gólman Říha, a i když si na střelu jeho protějšek Boček sáhl, tak změně stavu zabránit nedokázal – 7:1. Navíc tento gól vyhnal hostujícího gólmana z branky, do které se vrátil Michal.

Zápas se pak již jen dohrával bez větších příležitostí a prakticky se čekalo na závěrečný hvizd. V 78. minutě přesto mohl snížit hostující Krejník, ale branku Spartaku minul. Pět minut před koncem zápasu se Lomnickým přece jen podařilo výsledek alespoň kosmeticky upravit, když se po rohovém kopu prosadil ranou z první nepokrytý Šachl – 7:2.

Kapličtí se tak až ve čtvrtém přípravném střetnutí na jarní část sezony dočkali prvního vítězství. Poslední test mají spartakovci na programu o svátečním pátku 25. března, kdy přivítají na svém hřišti Vodňany.

Fakta – branky: 33. a 38. Hošek, 52. Řežáb, 58. F. Marek, 60. Preusler, 63. Kebl, 67. Říha z pen. – 12. Štěcha, 85. Šachl, bez karet, rozhodčí Hladík.

Sestava Kaplice: F. Říha ml. – Doubrava, Preusler, Hami, Kuchař, F. Marek, Kebl, Janura, Šálek, Hošek, Řežáb, střídali: Divoký, Smolen, Vosátka.

Libor Granec