Ve třetím dějství druhé nejvyšší oblastní fotbalové soutěže – I. A třídy – bylo ve skupině B s okresním triem na programu úvodní derby mezi neporaženými týmy Kaplice a Nové Vsi. Velešín pak v partii nováčků doma usiloval o první body.

Devítka Spartaku

Kaplice – Nová Ves/Brloh 9:2 (3:2)

Už ve 4. minutě po autovém vhazování se kapličtí zadáci nezajímali o hostujícího kanonýra Fischera, který se ve vápně pohodlně s míčem otočil a zamířil přesně k tyči – 0:1.

A v 7. minutě bylo v hostujícím táboře ještě veseleji. Zkušený Anderle přesným centrem našel ve vápně nabíhajícího Fischera, který ranou bez přípravy k bližší tyči překonal Štěpánka podruhé – 0:2.

Důležité pro domácí ovšem bylo to, že se jim prakticky hned po rozehrání podařilo snížit. Zleva se před brankáře dostal Janura, jehož střela skončila na tyči, ale Lesňák už zblízka skóroval – 1:2.

A od tohoto okamžiku až do konce zápasu bylo na hřišti pouze jedno mužstvo, a to domácí Spartak. Na hostující obranu se valil jeden útok za druhým a po čtvrthodině hry bylo vyrovnáno. Janura přesnou přihrávkou našel nabíhajícího Krenauera, který prudkou střelou pod břevno rozjásal kaplické fanoušky – 2:2.

Tentýž hráč pak měl zanedlouho další tutovku, ale křížná střela se mezi tyče těsně nevešla. Čtyři minuty před přestávkou už domácí obrat dokonali. Krenauerovu střelu Mráz vyrazil, následně si poradil i s dorážkou Kačírka, ale Krenauer poté přesně našel Kačírka, který se na podruhé nemýlil – 3:2.

Po prvním poločase tak domácí vedli a napomohla jim k tomu i výrazná střelecká převaha, která byla v první půli výmluvná v poměru 19:3.

I druhý poločas poté probíhal za zcela jasné převahy domácích hráčů. Už ve 48. minutě zahrával trestný kop Vávra a po jeho centru nastřelil Smolen tyč.

A poté začalo galapředstavení Petra Janury. V 53. minutě přišla rychlá kombinační akce po ose Románek, Smolen a Lesňák, který zatáhl míč po pravé straně a po přesné přihrávce Janura zvýšil na 4:2.

Za dvě minuty Krenauer zpětnou přihrávkou našel znovu Januru, jenž mířil přesně k bližší tyči – 5:2.

Uběhly pak jen tři minuty, když Lesňák našel nabíhajícího Krauskopfa, který se štěstím prostřelil brankáře Mráze, míč skončil pouze na tyči, ale Janura si v pohodě pohlídal odražený míč a snadno tak zkompletoval svůj čistý bleskový hattrick – 6:2.

Po hodině hry Hami přesným pasem oslovil Lesňáka a po další jeho přihrávce Petr Janura svým čtvrtým gólem během sedmi minut upravil už na 7:2.

V 69. minutě po Gondekově akci zakončoval Smolen, ale Mráz znovu svůj tým podržel. Čtvrthodinu před koncem vytáhl hostující gólman na rohový kop střelu Kačírka. Po následném centru nastal v šestnáctce hostů velký závar, Gondek míč za brankovou čáru nedotlačil, ale Lesňák byl úspěšnější – a bylo to 8:2.

To už se přítomní domácí diváci, kteří po celý zápas hlasitě fandili, již dožadovali desítky. Poté si potlesk diváků při svém střídání vychutnal Petr Janura, autor čtyř branek. Pět minut před koncem Kačírek pálil nad branku. V 89. minutě Kapličtí přidali devátou branku. Po trestném kopu Vávry vrátil hlavou míč před branku Lesňák a gólové radosti se dočkal i Smolen, který hlavou překonal brankáře Mráze – 9:2. Ten i přes devět inkasovaných gólů byl nejlepším hráčem svého týmu.

Kapličtí okresního rivala předčili po všech stránkách, o čemž svědčí i statistiky (viz. níže). Dva brzy inkasované góly je nepoložily, domácí soupeře zatlačili do hluboké defenzivy a ještě do půle skóre otočili. Po změně stran pak bylo jen otázkou, jak vysoká výhra Spartaku se zrodí. Kapličtí zůstávají po třech kolech bodově stoprocentní a vévodí tabulce skupiny B. Nová Ves se dvěma body za dvě remízy figuruje na dvanáctém místě.

Fakta - branky: 53., 55., 58. a 60. Janura, 8. a 75. Lesňák, 15. Krenauer, 41. Kačírek, 89. J. Smolen – 4. a 7. Fischer, střely na branku 21:2, mimo 17:3, rohy 11:1, fauly 20:16, ŽK 0:2 (Anderle st., Ďurica), rozhodčí Bumba.

Sestavy – Kaplice: O. Štěpánek – Hami (64. Buřič), M. Románek, Vávra, Gondek, Krauskopf, Krenauer (72. Růžička), Kačírek, J. Smolen, Janura (78. Valíček), Lesňák, Nová Ves: Mráz – Klein (78. Z. Sekera), Mart. Wohlgemuth, Švarc, Anderle ml. (58. Chmelař), Marek Wohlgemuth, Vlček, Anderle st., Ďurica (78. R. Postl), Pouzar, Fischer.

Trenér Petr Lesňák (Kaplice): „Začátek nám vůbec nevyšel, ale naštěstí jsme brzy srovnali a do půle skóre otočili, což bylo důležité. Obrat nás nakopl a po pauze už jsme utkání kontrolovali. Hráli jsme dobře kombinačně se spoustou šancí i pěkných gólů. Utkání se muselo divákům líbit. Oproti prvnímu zápasu doma, kdy jsme byli hodně nervózní, z nás už ta nervozita spadla a bylo to vidět. Po otočení výsledku celé mužstvo šlapalo na jedničku, chválím proto všechny a jednotlivce vyzdvihovat nechci, i když čtyři góly Petra Janury za necelých deset minut se vidí málokdy. Musíme ovšem ještě zapracovat na obraně, protože dva inkasované góly v úvodu, to by se nám proti silnějšímu soupeři mohlo vymstít."

Trenér Karel Švarc (Nová Ves): „Takový zápas se hodnotí těžko. Začátek byl dobrý, ale přišlo to asi moc brzy. Kaplice se pak zdravě naštvala a ukázala velkou sílu. A my jsme navíc vůbec nehráli to, co se nám dařilo v prvních dvou zápasech. Naší hře chyběl důraz, včasné napadání, větší pohyb. Je to propadák celého mužstva, které selhalo po všech stránkách. Ještě v půli jsme si něco řekli, ale nic z toho jsme neplnili, nechávali domácím spoustu místa a zaslouženě za to pykali. Takový výpadek nás už v předchozích sezonách ale potkal. Já doufám, že tímto máme vybráno. Věřím, že si kluci uvědomí, že nám nic nespadne samo do klína a že každé utkání musí odmakat od začátku do konce."

Bitva až do konce

Velešín – Trhové Sviny 3:2 (1:0)

V oboustranně ofenzivně vedené bitvě nováčků s mnoha šancemi byli v první půli lepší domácí, po pauze hrozili hosté z velice nebezpečných brejků.

Po čtvrthodině vytáhl gólovou střelu zpoza vápna narychlo povolaný zaskakující domácí gólman Čulík. Za chvíli na druhé straně netrefil odkrytou branku Frnka po zpětné přihrávce od Zimka. Po půlhodině neuspěli ze závaru Zimek ani Grznárik, ale ve 32. minutě se už skóre měnilo, když rychlý kontr a přihrávku Šafránka zúročil ve skluzu Kollár a poslal domácí tým do vedení – 1:0.

Už po třech minutách hry ve druhém poločase však bylo srovnáno, když si na vápně zpracoval míč Lenk a zamířil přesně k tyči – 1:1.

A v 54. minutě další brejk hostů zkušeně přes padajícího Čulíka zakončil matador Gažák – 1:2.

Poté při domácích stálo i štěstí, když za Čulíkem postupně zvonily břevno i tyč. A necelou čtvrthodinu před koncem Velešínští srovnali, když se po centru Švába pěkně z voleje levou nohou trefil podruhé v utkání Kollár – 2:2.

Hned po rozehrání se ve velké šanci ocitl agilní Lenk, ale znovu vedení na stranu hostů nepřiklonil. Rozhodnutí pak padlo v poslední minutě. To Semerád ustál ve vápně tvrdý souboj, následně předložil míč nabíhajícímu Kollárovi, který znovu levačkou završil svůj hattrick a zajistil Velešínským první bodový zápis v nováčkovské sezoně – 3:2.

„Soupeř tady jasně ukázal, proč v minulé sezoně nastřílel bezmála devadesát branek. Trhové Sviny měly velice rychlý přechod do útoku a hodně nebezpečné útočné duo. Na druhou stranu ale hosté nehráli dobře v obranné fázi, čehož jsme naštěstí dokázali využít. Střelecky se dařilo Kollárovi a spolehlivě chytal novic Čulík," chválil velešínský kouč Roman Rozkošný.

Velešín: Čulík – Šváb, J. Šafránek, Opekar, Kukačka (65. Chovanec) – Grznárik, Falc, Kollár, Zimek – Z. Šafránek (77. Semerád), Frnka.

Libor Granec, Karel Vosika