Jako první z okresních zástupců ve vyšších fotbalových soutěžích vstoupí do nového mistrovského ročníku 2012/13 hráči divizního prvního týmu českokrumlovského Slavoje.

Před zítřejším ostrým startem jsme hovořili s trenérem Jiřím Svobodou, který se nejprve zastavil nad hodnocením přípravného období.

„Letní příprava byla poměrně krátká, ale celkově jsem s ní byl spokojen. Splnili jsme to, co jsme v této fázi měli v plánu a co jsme chtěli. Naplno jsme začali desátého července, trénovalo se čtyřikrát týdně plus víkendové zápasy. Kluci ke všemu přistoupili zodpovědně a účast v tréninku, až na některé výpadky způsobené dovolenými, byla také dobrá," pochvaluje si první muž krumlovské lavičky a jedním dechem pokračuje: „Přípravných zápasů jsme také odehráli poměrně dost a hráli jsme s kvalitními soupeři od třetí ligy přes divizi až po krajský přebor. Výsledkově a herně to ale nebylo úplně ono, když jsme většinou nehráli v optimální sestavě. Na druhou stranu jsme si vyzkoušeli celý širší kádr a měli možnost testovat různé varianty sestavy. S defenzívou jsem byl celkem spokojen, skřípalo to ale směrem dopředu. Dávali jsme málo gólů. V tom máme největší rezervy, ale věřím že i tady se budeme postupně lepšit. Forma by měla přijít," věří kouč.

Z kádru zelenobílých, který se v nováčkovské sezoně postaral o udržení republikové soutěže, odešli pouze dva hráči, na druhou stranu před novou sezonou tři noví fotbalisté přibyli (viz. dole).

„S odchodem do Rakouska ještě přes léto koketoval Jakub Zatloukal, ale nakonec zůstal, což je dobré. V současné době je tedy soupiska uzavřená a nikoho dalšího už nehledáme. Jedenadvacetičlenný kádr je pro divizi dostatečně široký, i když přijdou zranění," říká Jiří Svoboda a ještě rozhodně dodává: „Tým je tady mladý, perspektivní a měl by to ukázat v soutěži."

Českokrumlovští mají před sebou druhý rok ve vyšší soutěži, který podle staré fotbalové pranostiky bývá vždy nejtěžší…

„To je pravda a vím to i z vlastní zkušenosti. Nás ovšem oproti minulé sezoně čeká trochu jiná soutěž, kde je prakticky polovina zcela nových a pro nás neznámých týmů. Myslím, že po odchodu béček prvoligových týmů bude divize daleko vyrovnanější. Navíc mohou sestupovat i tři týmy, což náročnost ještě zvyšuje. Proto bude hodně záležet na začátku, který musíme chytit. Začínáme dvěma zápasy doma a chceme tady bodovat," má jasno kouč.

„Pokud se nám start povede, tak věřím že naše umístění by mohlo být daleko lepší než v minulé sezoně. Tým jsme příliš neobměnili. Jsme zase o rok zkušenější a mělo by to být znát. Kluci už ví, co divize obnáší. V tom budeme silnější!" kvituje cennou loňskou zkušenost s republikovou soutěží trenér Jiří Svoboda.

Dvakrát doma

Fotbalisté krumlovského Slavoje rozehrají novou divizní sezonu, jak již bylo řečeno, dvěma domácími duely. Zítra v premiéře vyzvou Admiru Praha a za týden přivítají západočeské Rokycany. Trenéru Svobodovi však dělá vrásky jeden moment, a to zranění syna Martina, stabilního článku základní sestavy…

„Syn určitě vinou zranění kotníku nebude k dispozici, ale musíme ho nějak nahradit. Sestava byla prakticky jasná, teď do ní musíme nuceně sáhnout. Zase to ale nechceme moc přeházet," promýšlí kouč varianty pro zítřejší úvodní utkání nové sezony. „V sobotu nebude ještě Litvan, který je na dovolené. V generálce s Jankovem jsme minulý týden šetřili Baboučka, kterého trápily potíže s třísly. V týdnu už ale trénoval a měl by být připraven naskočit," vyjmenoval trenér a na závěr ještě dodal: „Jak jsem říkal, začátek bude stěžejní pro další vývoj soutěže a chceme ho doma chytit. Věřím, že se to povede!"

Kádr Slavoje

Složení prvního týmu FK Slavoj Český Krumlov pro divizní podzim 2012:

Z loňského kádru – odešli: Miroslav Jirkal (konec hostování z Dynama ČB, odešel do Roudného), Jan Koritar (návrat z hostování do Horní Plané).

Přišli: Michal Trnka, Martin Hrabík, Filip Mertl (všichni na hostování z Dynama ČB).

Stávající kádr – brankáři: Jiří Šiller (ročník narození 1985), Michal Trnka (1993).

Obránci: Michal Pliška (1989), Martin Svoboda (1989), Michal Klivanda (1988), Jakub Zatloukal (1990), Michal Litvan (1989), Jakub Wagner (1991), Martin Hrabík (1994), Karel Zatloukal (1992).

Záložníci: Michal Kroupa (1990), Jan Pintér (1985), Lukáš Vacek (1988), Václav Novák (1991), Martin Špát (1989), Lukáš Matuš (1980), Filip Mertl (1993), Jan Sláma (1994).

Útočníci: Václav Beránek (1984), Rudolf Weinhard (1988), Jiří Babouček (1991).