Jak se vaše angažmá v Bahrajnu zrodilo?
Dostal jsem nabídku od bahrajnské federace trénovat jejich národní tým. Trénoval jsem českou a egyptskou dvacítku, pak i seniorskou reprezentaci Jemenu a Bahrajn je vrcholem mé trenérské kariéry. Po Milanu Máčalovi budu druhým českých trenérem, který povede národní mužstvo Bahrajnu.

Máte představu, co vás čeká?
Určitě nic lehkého. Máčala v roce 2010, jestli se nepletu, sahal s Bahrajnem po účasti na mistrovství světa. Vše ale zhatila prohra na Novém Zélandu. Milan Máčala vedl bahrajnskou reprezentaci tři roky a zanechal tam velkou stopu. Lidé okolo tamního fotbalu budou mít možná tendenci mě s panem Máčalou srovnávat.

Jak je na tom bahrajnský fotbal v současnosti?
Přede mnou vedl Bahrajn bývalý argentinský mistr světa Batista a reprezentace se nedostala do bojů o postup na světový šampionát. Jinak v žebříčku FIFA se pohybuje kolem 126. místa. V Bahrajnu je deset prvoligových mužstev, devět druholigových a je tam nádherný národní stadion.

Trénoval jste již v Egyptu i v Jemenu. V Bahrajnu očekáváte podobné prostředí a podmínky pro práci?
Mě například příjemně překvapilo, jak lidé ve vedení přemýšlí o budoucnosti fotbalu v Bahrajnu. Šejk, mimochodem velmi mladý člověk, který řídí tamní fotbalovou federaci, vytvořil plán rozvoje národního týmu až do roku 2022, kdy má proběhnout mistrovství světa v Kataru. Mám zkušenost, že v těchto zemích se dlouhodobě nic neplánuje, a proto mě překvapila systematičnost kroků, které tam dělají.

Vybrali si vás, protože zapadáte do jejich koncepce?
Zřejmě je zaujaly výsledky mé práce v Jemenu, kde jsem za rok svého působení dokázal vybudovat nový tým, který se posunul o nějakých dvacet míst ve světovém žebříčku. Navíc o mě ví, že znám dobře tamní prostředí i zvyklosti a nedělá mi problém tam žít.

Budete jako reprezentační trenér pobývat v Bahrajnu jen při akcích národního mužstva, nebo půjde o každodenní práci?
Stěhuji se tam, nebude možné pouze dojíždět. Abych mohl mužstvo dobře a zodpovědně sestavit, je nutné se v tom prostředí pohybovat, navštěvovat ligové zápasy, prostě tam být.

Nebudete se cítit v tak vzdálených končinách osamocený?
V Bahrajnu budu mít i další české spolupracovníky. Mimo jiné se mnou odlétá trenér brankářů Andrej Kostolanský. Dále zkušený kondiční trenér Jirka Ryba nebo Pavel Frýbort, který nastupuje na pozici technického ředitele. V ideálním případě by mohlo být v realizačním týmu šest Čechů.

Rodina s vámi cestuje také?
Rodina zatím zůstane doma. Smlouvu mám na dva roky, ale každý trenér ví, že vše může dopadnout jinak. Zhruba první půlrok ukáže, jak budeme úspěšní.