V tabulce béčkové skupiny I.A třídy se totiž Větřínští i Kapličtí nacházejí nedaleko samého dna, a tak se hrála klasika o pověstných šest bodů.

Větřní - Kaplice 1:2 (0:2)

Více vzruchu přinesla již 6. minuta, kdy se ve vápně dostal k míči větřínský kapitán Weinhard, tečovaná střela mířila k bližší tyči, ale mladý kaplický gólman Říha prokázal skvělý postřeh a reflexivně stačil míč vykopnout na roh. Poté se hrálo spíše mezi šestnáctkami a k vidění bylo několik zbytečných nepřesností z jedné i druhé strany.

Kapličtí se poprvé připomněli ve 20. minutě, kdy Marek kolmicí oslovil Doubravu, po něm se k míči dostal zprava nabíhající F. Kouba, který pronikl do šestnáctky a tvrdou ranou vyprášil Pavelkovy rukavice. Při následném pokusu o dorážku byl možná i nedovoleně atakován, ale rozhodčí provinění proti pravidlům neviděl. V prvním poločase byli celkově fotbalovějším týmem hosté, ale jejich snažení často končilo na domácí obraně organizované hrajícím trenérem Ginzelem (pozn. – pro zajímavost, zkušený matador nasbíral v kaplickém dresu 130 startů, v nichž vstřelil 44 branek).

Ve 37. minutě po pěkné akci centroval z pravé strany Šálek, ale Kouba hlavičkoval nad. Pět minut před pauzou se do palebné pozice dostal Ginzel, tvrdá rána nadělala Říhovi problémy, ale za záda ji nepropustil. Hned v následující minutě se už skóre měnilo. Ve středu útočné poloviny se k míči dostal Řežáb, přesnou přihrávkou mezi obránci našel nabíhajícího Šálka, ten se ocitl sám před Pavelkou a střelou po zemi ho překonal – 0:1.

Ještě veseleji bylo v hostujícím táboře o pár minut později. Krátce před odchodem do kabin spartakovci předvedli pěknou akci, po pravé straně zatáhl F. Kouba, prudkou přihrávkou hledal před brankou nabíhající spoluhráče, k nim však míč nedoputoval, neboť bránící Ginzel při obranném zákroku poslal nešťastně balon za záda vlastního brankáře – 0:2.

Do druhé půle udělali domácí změnu v sestavě, kdy nevýrazného Přibyla nahradil Ginzel mladší. A byl to právě střídající mladík, který hned v první minutě zatáhl míč po levé straně, ve vápně našel Homera, ten zpětnou přihrávkou nabil Sikutovi, jehož střelu po zemi stačil Říha vykopnout na roh. Větřínští byli za zvýšené úsilí odměněni v 56. minutě, kdy se poměrně lacino dostali ke kontaktnímu gólu. Na hranici šestnáctky si kapitán Janura zpracovával míč, jenomže se mu do cesty připletl spoluhráč Hami, od jehož špičky se balon odrazil před osamoceného Cifreunda, který sám před brankářem Říhou nezaváhal – 1:2.

Domácích bylo rázem plné hřiště. V 61. minutě měli Větřínští výhodu přímého kopu, k míči se postavil Weinhard a i díky zákroku gólmana Říhy se míč od břevna odrazil na rohový kop. Ten zahrával z pravé strany Ginzel, centrem našel přesně Weinharda, jehož rána z voleje prolétla těsně vedle. Krásný moment pak diváci viděli v 64. minutě, kdy Pavelka dlouhým výkopem oslovil Cifreunda, ten vyslal parádní střelu z hranice vápna, ale Říha předvedl neméně povedený zákrok.

Komplikace pro domácí nastala hned vzápětí, kdy po následném rohovém kopu se do brejku pouštěl Janura, byl nedovoleně zezadu faulován mladším z rodu Ginzelů a protože to byl u tohoto hráče již druhý žlutý prohřešek, musel střídající mladík po dvaceti minutách na hřišti nuceně po červené kartě pod sprchu. I v oslabení se ovšem domácí snažili držet míč, kombinovat a zkušený Ginzel se více vysouval kupředu. Tím se však otvírala hostům domácí obrana, do které podnikli nejeden rychlý výpad. V 72. minutě po autovém vhazování Kuchaře, pronikl zleva až do vápna Kouba, proti jehož střele po zemi stačil Pavelka zasáhnout. V 77. minutě se při standardní situaci pokusil Pavelku překvapit Smolen, ale jeho střela skončila těsně nad. Obdobně si počínal i větřínský špílmachr Weinhard, jenž poslal míč těsně nad o chvíli později.

S blížícím se koncem se domácí ještě více tlačili do šestnáctky, ale do vážnějšího zakončení se již nedostali. Ani Kapličtí už své brejkové možnosti nedotáhli do zdárného konce, ale cenné vítězství a veledůležitý zisk si již vzít nenechali.

Fakta – branky: 56. Cifreund – 41. Šálek, 45. vlastní (Ginzel st.), střely na branku 7:4, mimo 5:7, rohy 8:3, fauly 11:17, ŽK 3:4 (Ginzel ml. 2, Dušek – Doubrava, Kuchař, F. Kouba, Preusler), rozhodčí Reisner, 80 diváků.

Sestavy – Větřní: Pavelka – Dušek (84. Mich. Votýpka), Ginzel, Sikuta, Kotlár, Sukdolák, Soukup, Homer (86. Radykhovskyy), Přibyl (46. Ginzel ml.), Cifreund, Weinhard, Kaplice: F. Říha ml. – F. Marek, Janura, Hami, Kuchař, Šálek, Doubrava (83. Daniel), Preusler, D. Smolen, Řežáb (90. Vazač), F. Kouba.

Slova od kormidla

Hrající trenér Zbyněk Ginzel (Větřní): „Derby jen potvrdilo, že bez pořádného tréninku nemůžeme stačit na nikoho. První poločas byl z naší strany tragický, ustrašený a zaslouženě jsme za to zaplatili dvěma góly. Ve druhé půli jsme se nadechli k náporu, trochu nás přibrzdilo vyloučení, přesto jsme i v deseti byli lepší a soupeř se bál o výsledek. Bohužel, klíčový zápas jsme celkově nezvládli."

Trenér Michal Rybák (Kaplice): „Musím uznat, že jsme vyhráli se štěstím. Ve druhé půli jsme zbytečně zalezli a přenechali iniciativu soupeři. Všichni si ovšem mákli, zápas odbojovali a výborně zachytal mladý Říha. Je to hodně důležitá výhra, protože příště jedeme do Ševětína a doma máme Dobrou Vodu. Ještě by to chtělo přidat, aby nám střed tolik neodskočil."

Libor Granec, Karel Vosika