Velešínští zcela suverénním způsobem ovládli áčkovou skupinu krajské I.B třídy, o což se postarala zejména skvostná série patnácti vyhraných zápasů v souvislé řadě.

Vraťme se však ještě do období před rokem, kdy Velešín po roce v I.A třídě sestupoval.

„V té chvíli byla důležitá hlavně motivační stránka. Bylo totiž třeba tým po padáku zase co nejrychleji nabudit a naladit ho na vítěznou vlnu," předesílá trenér Stanislav Kysela, jenž se před startem nové sezony z pozice asistenta přesunul do role prvního muže velešínské lavičky.

Také hráčský kolektiv velešínského áčka doznal před další sezonou několika důležitých kádrových změn a podzim ukázal, že cesta za kýženým návratem nebude procházkou růžovým sadem.

„Náš cíl ovšem byl jednoznačný, a to pokusit se od začátku bojovat o špičku tabulky a podle situace pak usilovat a rychlý návrat. V kádru ale došlo ke změnám. Na hostování přišel Fišer a vrátil se nám důležitý gólový útočník Petr. Na druhou stranu ale odešli bratři Šafránkové a citelná byla hlavně ztráta Kollára. Tím jsme jednoznačně oslabili. Dlouhodobě se pak navíc zranil stoper Opekar, na delší dobu v závěru podzimu vypadl i již jmenovaný Fišer, který vyfasoval stopku za vyloučení při ztraceném zápase v Sedlci. Z důvodu zranění často chyběl i další důležitý hráč Kukačka. Dostali jsme pětku ve Frymburku, který v té době hrál výborně, a tak jsme na podzim celkově chytili určitou bodovou ztrátu," rozebírá podzimní část sezony velešínský kormidelník.

Do jarních odvet nastupoval Velešín až jako druhý nejlepší zástupce okresu o dva body za právě již zmíněným v tabulce třetím Frymburkem a s šestibodovým mankem na vedoucí Trhové Sviny.

„Ještě bych se vrátil k zimní přípravě, která se nám vydařila a byla dalším důležitým momentem k pozdějšímu postupu. V první řadě zmíním návrat špílmachra Kollára z hostování v Rakousku. Uzdravili se nám marodi a pak už to do sebe postupně všechno zapadalo. Povedlo se soustředění na Lipně. V přípravě jsme sice odehráli jen čtyři zápasy, ale vždy to bylo se soupeři z vyšších soutěží. Spokojenost celkově byla i s tréninkovou účastí hráčů a tým se jednoznačně dal dohromady. A taky nám pomohlo, že se všichni kluci na soustředění naučili hrát poker, což byla práce Grzniho (pozn. - Grznárik)," se smíchem říká kouč a vzápětí se pouští do rozboru jarního tažení: „Při pohledu na tabulku bylo jasné, že se ve špičce sešlo čtyři až pět týmů, které všechny měly ambice na postup. Naším největším soupeřem se pak ukázal ambiciózní nováček z Plané u Budějovic. Proto bylo důležité, že jsme tomuto týmu oplatili prohru z podzimu a hned ve druhém kole venku vyhráli. V Plané jsme už vedli o čtyři góly, domácí se dotáhli na rozdíl branky, ale nakonec jsme to zvládli. Také s dalšími soupeři ze špice jsme měli horší vzájemnou bilanci. Po výhrách v Nemanicích a v Dřítni jsme už ale naplno začali myslet na postup. Kluci si tento cíl vzali za svůj a dali do toho opravdu všechno, což bylo jasně patrné i na výborné atmosféře v kabině. Planá nám ovšem stále dýchala na záda a až do doby, kdy se sama vlastní administrativní chybou připravila o body, tak jsme museli doslova urvat každý zápas. Přišla sice i nějaká zranění a další absence, ale i když byly výpadky, tak jsme vždycky měli k dispozici základní kostru týmu. Nebyl čas na oddych, ale zvládli jsme to, myslím, velice dobře. Nakonec patnáct výher v řadě mluví samo za sebe," již s klidným hlasem hodnotí vskutku skvostnou šňůru kouč Kysela.

A s jakými vyhlídkami půjde Velešín do další sezony v druhé nejvyšší krajské soutěži, aby z toho opět nebyla zase pouze jednoroční epizoda?

„Klíčové pro nás pochopitelně bude zachování současného kádru a jeho případné doplnění. Proto se chceme s Krumlovem domluvit na další hostování Zimka, Švába, Grznárika, Rozkošného a Fišera, což je prakticky půlka základu. Po dlouhé jednoroční pauze zaviněné těžkým zraněním kolena se do týmu vrátí Jirský. A co se týká případných posil, tak bychom chtěli získat asi ještě dva hráče. Trápí nás hlavně posty druhého stopera a dalšího gólového útočníka, protože Grznárik jde studovat do Prahy a pravděpodobně nebude k dispozici na všechny zápasy. A náš cíl? Pokud se nám podaří udržet stávající kádr, tak nevidím důvod, proč bychom nemohli ani v I.A třídě hrát nahoře, tedy v lepší polovině tabulky. Kluci mají chuť, udělala se tady velice dobrá parta, a to je základ úspěchu," uzavírá naše zastavení v oslavami nabitém velešínském táboře kormidelník Stanislav Kysela.

Postupem ovšem sváteční dny velešínských fotbalistů nekončí. Už dnes totiž plynule navazují oslavy 80. výročí založení klubu, jejichž vrchol obstará utkání velešínské staré gardy s jedenáctkou českých internacionálů (16.00).