K prvnímu na hřiště v tabulce dvanácté hornoplánské Smrčiny přicestoval lídr z Velešína, který při souběhu okolností a odpočtu bodů nováčka z Plané u Č. Budějovic (tři kontumace za neoprávněný start hráče) mohl v případě výhry slavit prvenství a návrat do I.A třídy. To se Velešínským s velkým přehledem podařilo a ke dni oslav osmdesátin klubu (pozn. – na sobotu 13. června Velešínští chystají exhibiční utkání své staré gardy s internacionály ČR) přidali pověstnou třešničku na dort.

V nedělním derby mezi předposledními Malontami a poslední Křemží zůstaly všechny tři body doma, a tak je jasné, že Křemežští po dlouhých jedenácti sezonách na oblastních trávnících sestupují do okresu. Malontští sestupový osud ještě mohou odvrátit, ale už v sobotu je čeká vystoupení na půdě čerstvého mistra z Velešína, který avizuje, že se úctyhodné jarní série bez ztráty nehodlá vzdát…

Horní Planá – Velešín 0:6 (0:2), branky: 27. Zimek, 35. a 60. Fišer, 56. a 72. Grznárik, 82. Šebesta.

Velešínští od začátku ukazovali, že chtějí využít hned první postupový mečbol. Hosté měli hru pod kontrolou, vytvářeli si šance a domácí jen díky brankáři Taranzovi drželi nulu. Tu vymazala až přesná hlavička obránce Zimka, o chvíli později se pěkně do šibenice z přímého kopu trefil Fišer – a bylo rozhodnuto. Velešínští pak po obrátce přidali další čtyři zásahy. Domácím nebyl přán ani čestný úspěch, když po hrubce Zatloukala nastřelili jen břevno Kothánkovy branky.

Sestavy – H. Planá: Taranza – Oškrda, Šlak, Boháč, Aleš Kvasnička – Adam Kvasnička II (70. Komžák), Koritar, Vachta (85. Mich. Truhlář), Ryneš ml. – Švábirt, Trančík, Velešín: Kothánek – Šváb (46. Severa), J. Zatloukal, Opekar (76. Frnka), Zimek – Hrmo, Kollár, Fišer, Rozkošný (46. Jaroš) – Kukačka (58. Šebesta), Grznárik.

Malonty – Křemže 3:1 (2:0)

V průměrné partii museli domácí nuceně střídat už po necelých deseti minutách, kdy šel ze hry Maurenc vinou zranění v obličeji po tvrdém zásahu míčem. Domácí to ale nepoznamenalo. Hosté sice v polovině půle nastřelili Chromým z přímého kopu tyč, ale Malontští byli v koncovce důraznější i přesnější. Ve 34. minutě zahrával D. Svatoň standardku ze strany, našel hlavu Debnára, jenž poprvé překonal Končoka – 1:0. V poslední minutě půle pak zabojoval v šestnáctce hostů o míč Pešl a z jeho přesného pasu dal osamocený Beneda branku do šatny – 2:0.

Nástup do druhé půle vyšel lépe hostům. Už po dvou minutách po akci Vosiky dal Linha kontaktní gól, ale víc už Křemežští nepředvedli. V 72. minutě pak domácí pečetili, když při rozehraném trestném kopu vrátil odražený balon do ohně D. Svatoň a na vzdálenější tyč nabíhající Pešl upravil na konečných 3:1.

Sestavy – Malonty: Bílý – Beutl, R. Svatoň, Debnár (71. Městecký), Tomáš – Maurenc (8. Rybár), Korch (80. Žalud), Hami (46. Knotek), D. Svatoň – Beneda, Pešl, Křemže: Končok – Brabec, Fleischmann, Snížek, Matějka – Schuster, Novotný, Chromý, Skopec (85. Filip) – Linha, M. Vosika (70. Stejskal).

Řekli po derby

Trenér Karel Souček (H. Planá): „Velešín u nás hladce potvrdil roli jasného favorita. Soupeř v zápase hrál to, co potřeboval a doslova si s námi pohrál jako kočka s myší. My se navíc opět nesešli, takže na lavičce byli připraveni jen patnáctiletý Komžák a druhý gólman. Nejsou lidi a závěr sezony je z naší strany doslova katastrofa. Velešínu mohu jen pogratulovat k postupu. My se musíme pokusit ještě něco uhrát a klíčový bude patrně poslední zápas doma se Zliví."

Trenér Stanislav Kysela (Velešín): „Bylo vidět, že domácí mají problémy se sestavou, takže vystavěli osmičlennou hráz a jen bránili. Přesto jsme už v úvodu měli tři jasné šance, ale domácí gólman nás vychytal. Ujala se až hlavička Zimka a po druhém gólu už nebylo co řešit. Byla to jen otázka výše konečného výsledku. Sympatické z mého pohledu bylo, že Hornoplánští ani za jasného stavu nic nezabalili a snažili se aspoň o čestný úspěch. A měli i dvě dobré šance, které jsme jim nabídli lehkovážnou rozehrávkou. Byla z toho ale jen trefa do boční sítě a nastřelené břevno. Úspěšné jarní tažení už chceme dotáhnout bez ztráty."

Předseda a trenér Vladimír Uhlík (Malonty): „Fotbal to byl hodně průměrný a odpovídal postavení obou týmů v tabulce. V první půli jsme byli fotbalovější a dali dvě branky. Soupeř byl v koncovce bezzubý a dokázal pouze jednou nastřelit tyč z přímého kopu. Naše sestava byla opět kombinovaná, ale vyrovnali jsme se s tím dobře, za což chválím celý tým. Po podzimu jsme měli jen tři body za výhru právě s Křemží, takže jaro jsme chtěli odehrát se ctí a mít aspoň deset bodů. Máme jich čtrnáct a myslím, že to není až taková ostuda, na jakou to vypadalo po první polovině sezony."

Hrající trenér Georgij Filip (Křemže): „Myslím si, že jsme konečně v poli hráli aspoň trochu kombinační fotbal. O výsledku ovšem rozhodl důraz v šestnáctkách před oběma brankami, kde máme stále problémy. V tom byli domácí určitě lepší a proto také zaslouženě vyhráli."