Zmíněná předehra se týkala fotbalistů v pořadí prvního Velešína, kteří si přivezli tři body po přestřelce z Kaplice, následně v neděli zvládli i domácí bitvu s posíleným béčkem Krumlova a upevnili si post lídra tabulky.

Kaplická rezerva vyšla naprázdno i v souboji s Frymburkem, který si třináctou výhrou v ročníku polepšil z pátého na čtvrté místo.

V souboji ze spodku mezi malontským Hraničářem a hornoplánskou Smrčinou nejtěsnější výhru vydřel domácí nováček, jenž po dlouhé době opustil poslední místo pořadí, které přenechal na jaře zcela nulové Křemži.

Předehra 26. kola: Kaplice B – Velešín 3:5 (2:2). V divácky atraktivním a ofenzivně laděném utkání se na první branku čekalo do 19. minuty, kdy se vedení ujali domácí. Roh zahrával Kebl a Sedláček přesnou hlavičkou vymetl pavouky z pravého horního růžku Kothánkovy svatyně – 1:0. Už za čtyři minuty ale bylo srovnáno. Centr velešínského kapitána Kukačky trefil ve vápně ruku Zifčáka a z nařízené penalty Petr, i když si Štěpánek na míč sáhl, upravil na 1:1. Ještě jednou pak měli navrch spartakovci. Ve 29. minutě přišli hosté lacino o míč, Krenauer se zleva protáhl do vápna, přesnou přihrávkou našel před prázdnou brankou nepokrytého Kebla, jenž dal na 2:1. Za další dvě minuty se však začínalo znovu. Do otevřené domácí obrany vlétl Fišer a povedenou střelou k tyči srovnal na poločasových 2:2.

O osudu utkání se pak rozhodlo v nástupu do druhé půle, kdy hosté během krátké chvíle odskočili na rozdíl dvou branek. Nejprve ve 47. minutě zakončoval Zatloukal, odražený míč si zpracoval Grznárik a přízemní ranou dokonal obrat – 2:3. Za další dvě minutky zatáhl balon po křídle Fišer, našel ve vápně nabíhajícího Rozkošného, jenž střelou pod břevno zvýšil na 2:4. Kapličtí ještě vykřesali jiskru naděje v 68. minutě, kdy po přihrávce Kubaty dal kontaktní gól na 3:4 důrazný Ondřej Kouba, ale poslední slovo si vzali Velešínští. Ti v závěru měli několik brejků do otevřené domácí obrany a dvě minuty před koncem dal definitivní pojistku Kollár – 3:5.

Sestavy – Kaplice B: O. Štěpánek – Zifčák (62. Koclíř), Motz, Sedláček, O. Kouba (88. Flaška) – Kebl, Kubata, Micák, Faltus – Preusler, Krenauer (88. M. Urazil), Velešín: Kothánek – Severa (46. Frnka), Opekar, J. Zatloukal, Jaroš (88. M. Kysela) – Fišer, Kukačka (27. Hrmo), Kollár, Rozkošný – Petr, Grznárik.

21. kolo: Velešín – Č. Krumlov B 2:1 (0:0). I v tomto derby potvrdil velešínský lídr roli tabulkového favorita, i když proti velmi dobře hrající a několika pendly posílené rezervě krumlovského Slavoje se musel o tři body strachovat až do konce. Do vedení šli domácí v 58. minutě, kdy po ruce ve vápně proměnil nařízený pokutový kop Zimek a otevřel skóre – 1:0. O pár minut později po pěkné akci zvýšil Fišer tvrdou střelou na 2:0. Jenomže slavojáci nic nevzdávali, vynutili si tlak a měli dvě tutovky. Při první však pálili těsně mimo a poté ještě nastřelili břevno. Kontaktní gól přišel v 84. minutě, kdy Peťule vystihl rozehrávku domácích a jeho přihrávku zužitkoval Beránek – 2:1. Víc však už hosté nestihli – a důležité tři body zůstaly doma.

Sestavy – Velešín: Kothánek – Šváb, J. Zatloukal, Opekar, Jaroš (46. Severa) – Zimek, Kollár, Fišer, Hrmo – Petr, Grznárik (82. Frnka), Č. Krumlov B: Kejšar – Dvořák, K. Zatloukal (80. Carda), Hrabík (43. Adamíček), Houska – Jakeš, V. Beránek, Poláček, Špát – Peťule, Babouček.

21. kolo: Kaplice B – Frymburk 0:2 (0:0). V rušném utkání se šance střídaly na obou stranách. Kapličtí ovšem neproměnili několik velkých příležitostí v nástupech do obou poločasů, za což následně pykali. V koncovce produktivnější Frymburští poprvé trestali v 55. minutě, kdy zpoza vápna napřáhl Budík a povedenou střelou pod břevno poslal hosty do vedení – 0:1. Pojistku pak hráči Šumavy dali v 66. minutě, kdy se k provedení přímého kopu postavil Budík a přesnou ranou k tyči přidal svůj druhý zásah – 0:2. Spartakovci vyšli tentokrát gólově naprázdno a i ve druhém domácím zápase během prodlouženého víkendu nebodovali, když doplatili na neproduktivní koncovku. Šancí si spartakovci vypracovali dost, ale neproměnili v zápase ani jedinou.

Sestavy – Kaplice B: O. Štěpánek – O. Kouba, Preusler, Sedláček, Faltus (80. Kubík) – Kebl, Kubata, Micák, Krenauer (66. Hošek) – F. Kouba, Šálek, Frymburk: Vítek – Janáček, J. Grohman, Šisler, Malák – R. Mertl (73. Vágner), D. Račák, M. Račák (88. Vinecký), Kaňa (84. Žák) – Budík, Matuš (34. Ribár).

21. kolo: Malonty – H. Planá 1:0 (0:0). Do důležitého derby lépe vstoupili domácí a už v 7. minutě měli první dobrou šanci. Po chybě hostujících zadáků se k míči vpravo na vápně dostal Pešl, ale překonat gólmana Truhláře nedokázal. Hosté kontrovali technickou střelou zpoza šestnáctky, se kterou však Bílý neměl problémy. Další vzruch v jen průměrné partii přinesla až 35. minuta, kdy domácí vybojovali roh, Korch přetaženým centrem našel na zadní tyči Hamiho, ale jeho hlavičku stačil Truhlář vyrazit na další roh. Ani druhá půle na bitvě mezi šestnáctkami s minimem příležitostí nic nezměnila. Rozhodnutí přinesla 54. minuta, kdy Korch po levé straně uvolnil rozběhnutého D. Svatoně, ten zatáhl do vápna, přihrál do ohně a po několika odrazech dopravil balon do sítě důrazný Beneda – 1:0. Víc se už nestalo a Malontští tak mohli slavit třetí výhru v sezoně i opuštění posledního místa tabulky.

Sestavy – Malonty: Bílý – Beutl, R. Svatoň, Debnár (86. Lidický), Tomáš – Maurenc (76. Městecký), Korch, Hami, D. Svatoň – Beneda, Pešl, H. Planá: Michal Truhlář – Šlak, Boháč, Kavka, Aleš Kvasnička – Oškrda, Ryneš ml. (83. Adam Kvasnička II), Adam Kvasnička (70. Trančík), Vachta – Koritar, Švábirt.

Řekli po derby

KAPLICE B v. VELEŠÍN

Trenér Michal Rybák (Kaplice): „Dvakrát jsme vedli, ale vždy jsme nechali soupeře po zbytečných chybách srovnat. A ve druhé půli přišla naše klasika. Místo toho, abychom drželi vyrovnaný stav a soupeře znervóznili, tak si necháme za pár minut dát další góly. Celkově jsme ale s prvním nesehráli špatnou partii, místy byli i lepší a myslím, že kluci mohli jít ze hřiště se vztyčenou hlavou. Ostudu jsme rozhodně neudělali."

Trenér Stanislav Kysela (Velešín): „Pro diváky se hrál zajímavý zápas, pro trenéry to už bylo horší. Kapličtí hráli velice dobře a výkonem mě překvapili. V náš prospěch se zápas zlomil povedeným nástupem do druhé půle. Záporem je, že jsme pak neproměnili nejméně čtyři samostatné nájezdy a museli o výhru bojovat až do úplného konce."

VELEŠÍN v. Č. KRUMLOV B

Trenér Stanislav Kysela (Velešín): „Bylo to těžké, protože pro některé naše kluky to i se zápasem béčka byl třetí zápas ve třech dnech. Na pohybu to bylo znát. Navíc jsme v Kaplici přišli o Kukačku a Rozkošného, jejichž absence se také projevila. Posílený Krumlov velmi dobře kombinoval a měl šance. Naštěstí jsme to přestáli, po hodině hry dali dva góly a i přes snížení po naší velké liknavosti v rozehrávce jsme už závěr zvládli. Před klíčovým zápasem v Trhových Svinech to jsou velice důležité body."

Trenér Jaromír Štich (Č. Krumlov): „Derby ve Velešíně jsme odehráli velice dobře a troufám si říct, že jsme byli po většinu času i lepším týmem. Bohužel, selhali jsme v zakončení. Třeba šance Jakeše, Poláčka nebo Baboučka byly z kategorie stoprocentních, ale nedali jsme z toho ani gól."

KAPLICE B v. FRYMBURK

Trenér Michal Rybák (Kaplice): „Ve srovnání s pátečním zápasem proti Velešínu bylo toto derby jako nebe a dudy. Naše bojovnost byla menší a celkový výkon hodně matný. A když nedáme gól, i když šance jsme na to měli, tak prostě nemůžeme bodovat. Soupeř byl v koncovce lepší a proto vyhrál."

Trenér Vlastimil Mertl (Frymburk): „Měli jsme problémy, protože naše béčko hrálo o záchranu přeboru v Přídolí. Sestavu jsme různě lepili a na výkonu zejména v úvodu to bylo znát. Na začátku to byl souboj domácích s brankářem Vítkem, který nás ale výbornými zákroky udržel ve hře. Postupně jsme se srovnali a druhý poločas už byl v naší režii. Krásně se trefil nejlepší hráč zápasu Budík, který pak z přímáku přidal i pojistku. Všichni nakonec zaslouží pochvalu, a to i náhradníci z béčka, kteří přijeli pomoct na lavičku. To je pro mě důkaz, že máme výbornou partu, která táhne za jeden provaz."

MALONTY v. H. PLANÁ

Vedoucí Stanislav Hubený (Malonty): „Derby týmů ze spodku tabulky přineslo jen velice průměrný fotbal. My jsme lépe vstoupili do obou poločasů a v tom druhém nakonec jedinou brankou rozhodli. Soupeř nás sice v závěru dostal pod tlak, ale v koncovce byli hosté zcela bezzubí."

Asistent Petr Kostínek (H. Planá): „Možná jsme byli o malinko fotbalovější, ale naše hra byla bez šancí. Za celý zápas jsme vystřelili jedinkrát na branku. Po nejhorším jarním výkonu jsme si nezasloužili bodovat."

Karel Vosika, Libor Granec