Z kvarteta protagonistů šlo o nejvíc Malontským, kteří hostovali na půdě již jistě postupujícího Velešína a pro udržení potřebovali zabodovat. To ovšem suverén nepřipustil, přidal na vítěznou šňůru v součtu s podzimem patnáctý korálek, odvetami projel bez ztráty jediného bodíku – a zaslouženě může hlásit splnění úkolu, kterým byl návrat do I.A třídy.

V druhém derby se pod Kletí utkaly dva nejhorší týmy jara, a to poslední a sestupující Křemže s béčkem Kaplice. V rovněž šestigólové partii Křemežští nepřekročili svůj stín a výhru ve svém posledním zápase sezony (derby posledního kola s Velešínem bylo předehráno) slavili Kapličtí.

Velešín – Malonty 5:1 (2:0)

Za úmorného vedra byl v první půlhodině k vidění ospalý fotbal s minimem šancí. Domácí se zlobili po neodpískaném penaltovém faulu na Fišera, Petr netrefil odkrytou branku a hostující Beneda nedotáhl ke gólu nadějné sólo. Skóre se poprvé měnilo až ve 37. minutě, kdy nejaktivnější domácí hráč Fišer bombou z vápna orazítkoval tyč a odražený míč propasíroval houštinou těl Zatloukal – 1:0.

Za chvíli úspěšný střelec chyboval v rozehrávce, ale Beneda ani podruhé tváří v tvář mladému brankáři Schneiderovi neuspěl. Tři minuty před pauzou pak dali domácí branku do šatny, když Grznárik uvolnil Fišera, jenž po zemi k tyči zvýšil na poločasových 2:0.

Do druhé půle domácí provedli hned čtyřnásobné střídání a čerstvá sestava se ukázala již z první akce, když rychlou kombinaci zakončil svým druhým zásahem Fišer – 3:0.

V 53. minutě se dočkali i snaživí hosté. Po faulu Severy na pronikajícího D. Svatoně se pískala penalta, kterou Korch s přehledem proměnil – 3:1.

V 60. minutě se na hřiště podíval i poslední velešínský náhradník Rozkošný a po pár vteřinách svým prvním dotekem s míčem zakončil bleskovou kombinaci na 4:1.

Nejhezčí moment si ovšem Velešínští schovali na 75. minutu. To Kollár rozehrál rohový kop na vápno, do polovysokého centru se z voleje opřel Kukačka a nádhernou ranou vymetl všechny pavouky z pravé šibenice Bílého branky – 5:1. Opravdová fotbalová paráda! A pak už mohly propuknout oslavy Velešínských z opětovného návratu do I. A třídy.

„Vzhledem k tomu, že bylo již o našem postupu rozhodnuto, tak jsme dali od začátku zápasu příležitost všem hráčům ze širšího kádru. Kombinovaná sestava si sedala a vlastní liknavostí jsme pustili soupeře do několika velkých šancí. Do přestávky jsme ale pak dali dva góly, hned po pauze přidali třetí a v silnější sestavě už s přehledem zápas dotáhli k vítěznému konci. Malontští se snažili, ale kvalita prostě byla na naší straně. A pátý gól Kukačky, to byla pověstná třešnička na celou povedenou sezonu," pobrukoval si spokojený velešínský kouč Stanislav Kysela.

Sestavy – Velešín: Schneider – Šváb (46. Severa), J. Zatloukal, Opekar, Zimek (46. Jaroš) – Grznárik (60. Rozkošný), Fišer, Frnka (46. Kollár), Hrmo (46. Kukačka) – Šebesta, Petr, Malonty: Bílý – Beutl, R. Svatoň, Debnár, Tomáš (46. Kubát) – D. Svatoň (58. Knotek), Hami, Korch, M. Rybár – Pešl (74. Městecký), Beneda.

Křemže – Kaplice B 2:4 (1:2)

Na první vážnější příležitost se čekalo do 13. minuty, kdy Křemežští chybovali v obranné fázi, míče se zmocnil Tomáš Faltus, před šestnáctkou si ještě stihl narazit s Kubatou a pak střelou mezi Končokovy nohy otevřel skóre – 0:1.

Vzápětí mohli hosté vedení navýšit, když po přihrávce Daniela zakončoval z vápna Kubata, ale Končok stačil přízemní střelu vyrazit. V polovině půle přišla první gólovka na straně Křemže. Sám upaloval na branku zkušený Martin Vosika, v souboji generací však kaplického gólmana Říhu nepřekonal. A uběhlo sotva pár minut a bylo to již o dva. Preusler na pravé straně ve vápně uvolnil Faltuse, následoval centr na zadní tyč a dorostenec Robert Daniel zaznamenal zblízka hlavou svůj první gól v mužích – 0:2.

Domácí se dočkali po půlhodině. Zprava centroval Matějka, jeden z kaplických zadáků zahrál ve vápně rukou – a pískala se penalta. K míči se postavil Dušan Skopec a zamířil přesně – 1:2.

Odpověď hostů mohla být prakticky okamžitá, jenomže po střele Kubaty zachránila domácí tyč. V závěru půle pak ještě dvakrát výrazně podržel domácí tým brankář Končok, když kryl tutovky Preuslera a Daniela.

I po změně stran měli podstatně více ze hry i šancí hosté, kteří v 56. minutě přidali třetí úspěch. Micák nefalšovanou českou uličkou vyslal na zteč Arnošta Preuslera, jehož křížná střela se od tyče dostala za brankovou čáru – 1:3.

Po hodině hry se připomněl domácí forvard Vosika, jenž se přes Koclíře dostal z úhlu až před brankáře, ale Říha se překonat nenechal. V 68. minutě se souboj stejných hráčů opakoval s opačným vyústěním. Matějka autovým vhazováním našel Martina Vosiku, ten se z pravé strany dostal do střelecké pozice a tvrdou ranou z úhlu snížil na rozdíl jediné branky – 2:3.

Kapličtí ovšem drama nepřipustili. V 73. minutě se na pravé straně přes dva bránící protihráče protáhl do vápna Kebl, zblízka Končoka nepropálil, míč se však dostal na hranici šestnáctky k Patriku Micákovi, jehož přízemní střela se zastavila až v síti – 2:4.

Vítězství hostů mohlo být i výraznější, ale O. Kouba těsně přestřelil, Kubatu vychytal Končok, po další ráně O. Kouby ještě jednou zvonila tyč domácí svatyně a v poslední tutovce nedokázal doklepnout z metru do odkryté branky Micák. Kapličtí přesto s přehledem zakončili sezonu tříbodovým ziskem, čímž si pojistili konečné jedenácté místo.

Sestavy – Křemže: Končok – P. Kouba, Chromý, Brabec, Severa – Matějka, Novotný, Fučík (46. D. Stráský), Skopec – M. Vosika, Stejskal, Kaplice B: F. Říha mladší – O. Kouba, Koclíř, M. Kouba, Sedláček – Kebl, Kubata, Micák, Daniel (68. Krenauer) – Preusler, Faltus.

Karel Vosika, Libor Granec